Profiel

Glenn Helder

Glenn Helder

Glenn Helder (Leiden, 28-10-1968) begon met voetballen bij het Leidse Oranje Groen, die inmiddels is opgegaan in FC Rijnland. Daarna speelde hij bij UVS, alvorens hij in de jeugdopleiding van Ajax belandde. Daar moest de linksbenige linksbuiten echter plaats maken voor Bryan Roy, waardoor hij via het B2-elftal van opnieuw UVS bij de A-jeugd van Roodenburg terechtkwam. Nadat hij een jaar bij het eerste elftal van de senioren van Roodenburg had meegedraaid, maakte hij in het seizoen 1989/1990 zijn profdebuut voor Sparta. Na vier jaar in Rotterdam te hebben gevoetbald en in 93 wedstrijden negen keer het net te hebben gevonden, volgde Vitesse.

Helder speelde tevens vier interlands voor Oranje, waarin hij niet tot scoren kwam. Onder leiding van bondscoach Guus Hiddink maakte de aanvaller zijn debuut voor Oranje op 18 januari 1995 in de vriendschappelijke thuiswedstrijd tegen Frankrijk (0-1), net als collega-aanvaller Michael Mols (FC Twente).

In de winterstop van het seizoen 1994/1995 verkaste hij voor een transferbedrag van 5,4 miljoen gulden naar het Londense Arsenal. Bij Arsenal maakte hij op 21 februari 1995 zijn debuut in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Nottingham Forest. Hij stond tot 1998 onder contract bij Arsenal. De eerste twee seizoenen kwam hij nog aan spelen toe, daarna ging het bergafwaarts met Glenn Helder. Hij heeft nooit meer deel uitgemaakt van een basisselectie. In het seizoen 1996/1997 werd hij verhuurd aan het Portugese Benfica. In het daaropvolgende seizoen verhuurde Arsenal hem aan NAC.

Bij Arsenal speelde hij in een team met onder anderen Dennis Bergkamp en Ian Wright meerdere keren Europees voetbal. In de tijd dat Helder voor de Londense club uitkwam, verloor hij zich steeds meer in de wereld van de glamour en glitter en door zijn gokverslaving stak hij zich in de schulden. Zijn prestaties op het voetbalveld gingen achteruit en uiteindelijk moest hij zijn plaats in het elftal afstaan aan Marc Overmars. Achteraf gaf Helder aan dat zijn teloorgang naar zijn mening al in zijn Vitesse-tijd begonnen was.

Na zijn verblijf in Engeland speelde Helder opnieuw voor NAC Breda. Zijn financiële problemen zorgden ervoor dat hij, zoals hij in een interview uit 1999 meldde, een suïcidepoging ondernam.

Na NAC Breda volgden het Chinese Dalian Wanda en het Hongaarse MTK Boedapest. Na een langdurige revalidatieperiode, die hij grotendeels bij RBC Roosendaal doorliep, speelde hij in het seizoen 2002/2003 bij TOP Oss. Na beëindiging van zijn profcarrière speelde hij verder bij de amateurclubs Neptunus (2003/04, 2e klasse), SHO (2004/05, zaterdag hoofdklasse) en BSV Bergen (2005/06, 5e klasse).

Op 22 juli 2006 was hij een van de oud-spelers van Arsenal die bij de afscheidswedstrijd van Dennis Bergkamp streden in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen de oud-spelers van Ajax. Deze wedstrijd was ook de openingswedstrijd van het Emirates Stadium.

In november 2009 maakte Helder zijn rentree als voetballer bij zaterdaghoofdklasser DOTO uit Pernis. De rentree was van korte duur, want in januari 2010 nam hij alweer afscheid van DOTO.
Poker

In het verlengde van zijn gokverslaving heeft Glenn Helder ook deelgenomen aan de Football & Poker Legends, waar hij samen met de pokeraars Marcel Lüske en Noah Boeken Nederland vertegenwoordigde. Zij kwamen tot de halve finale waarin ze verloren van Duitsland. Helder heeft zijn pokerloopbaan niet voortgezet.
Nevenactiviteiten

Helder, afkomstig uit een muzikale familie, treedt sinds het einde van zijn voetbalcarrière op als percussionist in discotheken, op festivals en bij feesten.
In 2008 was Glenn Helder vaste percussionist bij Feestcafé Bubbles te Amsterdam en verzorgde hij daar muzikale shows, die afgewisseld werden met een live DJ. Inmiddels heeft Helder o.a. optredens op Dance Valley, ADE 2012, Latin Village Festival 2012, Beatlovers en bij Bloomingdale op zijn naam staan. Hij werkt samen met artiesten als D-Rashid, Gregor Salto en Trafassi, DJ Miss J'amore, DJ Roog en Alain Clark.

In 2012 had hij een bijrol in SpangaS waarin hij een groep meiden voetbalbijles gaf die een wedstrijd organiseerden tegen jongens uit hun klas.

Glenn maakt deel uit van het gelegenheidsteam van oud-Vitesse, dat bij diverse gelegenheden in actie komt.

In september 2007 werd Helder vastgezet in het huis van bewaring in Zwaag omdat hij zijn ex-vriendin zou hebben lastiggevallen en haar vriend had mishandeld. Helder is vervolgens voorwaardelijk vrijgelaten, maar later opnieuw aangehouden. Op 3 april 2008 werd hij veroordeeld tot 373 dagen cel, waarvan 180 voorwaardelijk, wegens bedreiging, belaging, mishandeling, diefstal en vuurwapenbezit.

Uit psychologisch onderzoek zou zijn gebleken dat Helder lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis met borderline-trekken. Hij is hiervoor behandeld in psychiatrische inrichting De Waag in Haarlem.

Belangrijkste prestaties

Kwam via het Leidse amateurvoetbal in het betaalde voetbal terecht en speelde onder andere voor Arsenal in Londen. Kwam ook vier keer uit voor het Nederlands elftal.

Beelden

Er zijn nog geen beelden voor deze sporter geplaatst.