Profiel

Carina Benninga

Carina Benninga

Carina Marguerite Benninga (Leiden, 18 augustus 1962) was met 158 interlands (25 doelpunten) lange tijd recordinternational van de Nederlandse hockeyploeg. Ook nam ze driemaal deel aan de Olympische Spelen.

Benninga speelde in haar actieve loopbaan achtereenvolgens voor HDM, HGC en Amsterdam. De dynamische middenveldster maakte haar debuut voor de nationale ploeg bij het wereldkampioenschap van 1983 in Kuala Lumpur. Haar broer Marc zou later ook uitgroeien tot international.

Benninga brak vlak voor het wereldkampioenschap van 1986 in het Amstelveense Wagener-stadion haar sleutelbeen. Vanaf de tribunes zag ze hoe haar ploeggenotes de wereldtitel wonnen. Revanche nam Benninga vier jaar later in Sydney, waar onder haar aanvoering de ploeg van toenmalig bondscoach Roelant Oltmans de titel won ten koste van gastland Australië.

Twee jaar later, bij de Olympische Spelen van Barcelona, was Benninga de eerste Nederlandse sportvrouw die de vlag mocht dragen tijdens de openingsceremonie. Het toernooi zelf eindigde in een teleurstelling. Mede door interne twisten kwam de vrouwenploeg niet verder dan de zesde plaats in de eindrangschikking. In Barcelona ook, op 6 augustus 1992, speelde de toenmalige aanvoerster haar laatste interland.

Na haar actieve loopbaan bekwaamde Benninga zich in het vak van trainer-coach. Ze was onder meer assistent-bondscoach van de Amerikaanse vrouwenhockeyploeg (1993-1995), hoofdcoach bij overgangsklasser Alecto uit Leiderdorp en - tot de zomer van 1999 – de technisch eindverantwoordelijke bij hoofdklasser Amsterdam. Nadien leidde ze HC Klein Zwitserland vanuit de overgangsklasse naar de hoofdklasse.

Benninga woont in Amsterdam en zij heeft een eigen Coaching & Consultingbureau. Daarvoor was ze actief voor de sportersvakbond NL Sporter, dat zij mede heeft opgericht. Ze is tegenwoordig directrice van de Amsterdamse vestiging van Van Ede & Partners.

Belangrijkste prestaties

Wereldkampioen 1990

Beelden

Er zijn nog geen beelden voor deze sporter geplaatst.