Club

ZVL

ZVL is het resultaat van een samenwerking van drie verenigingen in de regio Leiden en Oegstgeest, die is gestart in het seizoen 2004-2005. Met ZVL wilden de verenigingen een hoofdrol vervullen in de nationale hoofdklasse van de dames. De letters ZVL staan voor De Zijl-LGB, Vivax, en LZ 1886. De eerste twee verenigingen waren net in 2003 samengegaan onder de naam De Zijl Zwemsport.

Geschiedenis

De eerste seizoenen
Aan het begin van de samenwerking sluit een aantal internationale speelsters zich bij de club aan. Het eerste seizoen profiteert het eerste team van de hoofdklasse-ervaring van deze dames. De play-offs worden gehaald, waarbij ZVL in de eerste ronde wordt uitgeschakeld. In het seizoen 2005-2006 vertrekken er enkele van de originele speelsters naar andere teams of naar het buitenland. De jeugdige talenten binnen de vereniging krijgen hierdoor speeltijd maar dat blijkt niet voldoende voor succes. ZVL eindigt dat seizoen op de tiende plek. In deze beginperiode staat André Zandvliet als trainer/coach langs de kant. Na dit seizoen volgt Jim van Es hem op.

Om het eigen talent tot wasdom te laten komen wordt er gezocht naar mogelijkheden om het niveau te versterken. De eigen basisspeelsters Lorette Velting, Aukje van Belkum en Simone Molders krijgen regionale versterking van Kim Middendorp, Nina Germing en Brenda Hogenboom. Ook Iefke van Belkum, die een jaar in het buitenland heeft gespeeld, komt weer terug bij de club, en via haar kunnen drie Amerikaanse speelsters worden aangetrokken: Brianna Hawkins, Jessica Levin en Robyn Gordin.

Seizoen 2006-2007
Op 7 april 2007 boekt het tweede damesteam van ZVL het eerste succes door de ManMeer!-Cup te winnen tegen het Groningse TriVia. In dit seizoen zet het eerste team een stap naar een hoger niveau, maar niet voldoende om zich na de winterstop te kwalificeren voor de competitie met de vier sterkste teams uit de hoofdklasse.

Seizoen 2007-2008
Nieuwe speelsters voor dit seizoen zijn Mieke en Jantien Cabout, die overkomen van GZC Donk uit Gouda; Noeki en Toesja Klein komen terug van TW Zaanstreek. Net als vorig seizoen trekt ZVL een Amerikaanse speelster aan: Brittany Dames. In de bekercompetitie haalt ZVL de finale met als tegenstander Het Ravijn uit Nijverdal. Op 25 november 2007 in het Sloterparkbad te Amsterdam verliest ZVL met 10-9.

In de competitie bereikt ZVL de finale, wederom tegen Het Ravijn. De eerste wedstrijd van de best-of-three, op vrijdag 16 mei in Nijverdal, wordt verloren met 13-10. Bij de return op zaterdag 17 mei in zwembad De Zijl staat na vier perioden een 9-9 gelijkspel op de klok. In de verlenging scoren beide teams ieder één doelpunt (10-10). In de strafworpenserie scoort Het Ravijn vier keer, ZVL slechts twee maal, zodat ZVL al na twee wedstrijden genoegen moet nemen met de tweede plaats.

Seizoen 2008-2009
Na de Olympische Spelen vertrekken enkele speelsters naar het buitenland. Iefke van Belkum gaat voor het Griekse Ethnikos Pireaus spelen. Noeki Klein in Spanje bij CN Sabadell. ZVL krijgt in dit seizoen een 'nieuwe' trainer: André Zandvliet volgt Jim van Es op.

Op 20 december bereikt ZVL wederom de finale van de KNZB Beker. Tegenstander is Polar Bears uit Ede. ZVL verliest met 12-5. ZVL plaatst zich in de Nederlandse competitie voor de play-offs. Daarin strandt het in de halve finale op Het Ravijn.

Seizoen 2009-2010
In dit seizoen neemt Michèl van der Zeeuw het stokje over als trainer/coach. Keepster en international Anne Heinis komt over van ZWV Nereus. In de landelijke competitie stuit ZVL in de halve finale van de play-offs op regerend landskampioen Polar Bears, die over twee ontmoetingen de sterkste is.

Aan het eind van dit seizoen kondigt international Noeki Klein aan terug te keren naar ZVL.

Seizoen 2010-2011
Op 18 december 2010 speelt ZVL de finale van de KNZB Beker tegen GZC Donk. Deze wedstrijd wordt met 7-4 verloren.

In de reguliere competitie komt de ploeg tot de halve finales van de play-offs. De play-offs worden gespeeld zonder coach Michèl van der Zeeuw die, na onenigheid met het bestuur, opstapt.

Seizoen 2011-2012
Koen Plasmeijer neemt het roer over als hoofdtrainer en de selectie wordt versterkt met Britt van Dam, Brenda Weber, Stefania Nalmpanti en Marloes Cabout. Er vertrekken ook speelsters: de internationals worden uit de competitie gehaald om zich voor te bereiden op de Olympisch Spelen in Londen. ZVL mist daardoor vier belangrijke speelsters: Iefke van Belkum, Mieke en Jantien Cabout en Anne Heinis.

Ook zonder de internationals is ZVL echter succesvol. Na vier verloren bekerfinales is ZVL dit keer wél de beste. De reguliere competitie wordt dat jaar gespeeld zonder play-offs. Na 21 wedstrijden eindigt ZVL als tweede achter Het Ravijn.

Seizoen 2012-2013
De internationals Mieke Cabout, Anne Heinis en Biurakn Hakhverdian keren terug bij de club. AZ&PC organiseert de Supercup in Amersfoort, die door ZVL wordt gewonnen.

ZVL wint voor de tweede keer de KNZB beker. In een final four wordt op zaterdag 22 december in de halve finale UZSC verslagen en op zondag 23 december in de finale Polar Bears.

Tegen GZC Donk wordt in de halve finales van de play offs revanche genomen en ZVL plaatst zich voor de finale met Het Ravijn als tegenstander. ZVL verliest.

Seizoen 2013/2014
ZVL wordt versterkt met internationals Vivian Sevenich en Maud Megens. Eerste prijs in het seizoen 2013/2014 is de Supercup. ZVL verslaat landskampioen Het Ravijn met 13-11.

Ook de KNZB Beker wordt gewonnen door ZVL. Ook in deze finale wordt Het Ravijn verslagen (17-11).

ZVL eindigt in de reguliere competitie op de eerste plaats in de eredivisie. ZVL sluit het reguliere seizoen af zonder nederlaag, wint 15 van de 16 wedstrijden en speelt tegen UZSC een keer gelijk.

Op weg naar de finale van de play-offs worden De Ham en UZSC verslagen. In de finale is GZC Donk uit Gouda de tegenstander. ZVL wint met 2-0 (10-7, 11-10) en wordt voor de eerste keer in de geschiedenis landskampioen. Met drie prijzen is 2013-2014 een zeer succesvol seizoen.

Seizoen 2014/2015
ZVL begint het seizoen gehavend. Drie speelsters vertrekken. Vivian Sevenich naar Italië, Hanneke Slagter naar Hongarije en Maud Megens terug naar GZC Donk. De selectie wordt uitgebreid met Kitty Lynn Joustra en Femke Aan, die overkomen van De Zaan. Ook trekt ZVL voor het eerst in haar bestaan een naamsponsor aan. Bouwbedrijf BAM ziet groei en aanpak van de jeugdsport binnen de verenigingen ZVL en De Zijl als een maatschappelijk initiatief dat ze wil ondersteunen. ZVL-BAM wordt de nieuwe naam.

De Supercup wordt verloren van Het Ravijn (12-8). De KNZB Beker is andermaal een prooi van ZVL-BAM. In de finale wordt Het Ravijn verslagen na penalties (8-8 na reguliere speeltijd, 11-12 na de strafworpen). ZVL bereikt de finale van de play-offs om het landskampioenschap door ZPB en Het Ravijn te verslaan. In de finale wordt met 3-1 verloren van GZC Donk.

Aan het eind van het seizoen geeft Anne Heinis aan te stoppen. Koen Plasmeijer stopt als coach en wordt opgevolgd door Tim van der Meer.

Seizoen 2015/2016
Met een verjongde selectie wordt het seizoen gestart. Kitty Lynn Joustra volgt het fulltime programma van Oranje en Aukje van Belkum besluit te stoppen. Als bekerwinnaar speelt ZVL-BAM tegen landskampioen GZC Donk om de Supercup en wint dat duel met 16-15.

ZVL stoot voor de achtste keer op rij door naar de finale van KNZB beker. Voor de vijfde keer op rij gaat de hoofdprijs mee naar Leiden. UZSC wordt verslagen met 10-7. Vijf beker op rij is een evenaring van het record van GZC Donk en AZC.

Na een ongeslagen seizoen (één gelijkspel, tegen ZPB) speelt ZVL-BAM in de play-offs om het landskampioenschap ook tegen UZSC. In een best-of-five haalt de Leidse ploeg in drie wedstrijden de titel binnen (11-5, 16-8, 9-5). Hiermee werd ZVL de eerste ploeg, die twee keer de triple op haar naam schrijft.

Contactgegevens

Actueel