Nieuwsbericht

Vijf Leidse medailles bij NK jeugd

Afgelopen weekend werd het Nederlands kampioenschap atletiek voor junioren gehouden in Amsterdam. In drie dagen werd er op de baan van AAC gestreden om bijna 70 titels bij de jongens en meisjes A- en B-junioren. Met in totaal 20 atleten was Leiden Atletiek goed vertegenwoordigd in Amsterdam. Vijf van hen behaalden een medaille.

Kogelslingeren is een echt 'Leids' onderdeel geworden. Dat komt vooral door de bondscoach Manfred Sahner die in de Leidse Hout training geeft aan een talentvolle groep. Daartoe behoren de zussen Efdee die in Amsterdam goud, zilver en brons wegkaapten. Annemieke won zilver bij de A-junioren met een afstand van 47.45 meter. Bij de B-junioren, die met een kilo lichtere kogel slingeren, was Marije Efdee afgetekend de beste met een afstand van 51.37 meter. Daar was brons voor Ingeborg met 42.70 meter. De vierde slingermedaille was voor B-junior Thieme Schmidt die op het NK debuteerde met een afstand van 50.16 meter.

De vijfde medaille was de meest verrassende en kwam op naam van een sprinter die vroeger vooral als werper bekend stond. Maurice de Haan heeft zich de afgelopen jaren meer toegelegd op de 400 meter. Met succes, want zaterdag kwalificeerde Maurice zich met een nieuw clubrecord van 50.88 voor de finale bij de A-junioren. Tussendoor werd hij ook nog 14e bij het kogelstoten. Zondag toonde De Haan een enorme vechtlust door op de laatste honderd meter - tegen een stormachtige wind - naar sensationeel brons te knokken. De ontlading was enorm en de tijd van 50.24 betekende andermaal een forse verbetering van het persoonlijk en clubrecord.

Nog zes Leidse atleten wisten een top-8 positie te behalen. Vijfde plaatsen waren er voor Jamiro Elabeidi op de 100 meter en Fleur van der Put bij het discuswerpen. Zesde plaatsen werden behaald door Joost Koet bij het hinkstapspringen en Royce Zaandnoordijk op de 200 meter die het clubrecord jongens B verbeterde naar 22.86. Stan Does (polsstokhoogspringen) en Stijn Pauli (speerwerpen) werden beide zevende op hun onderdeel.

Op de foto: drie van de vijf 'Leidse medailles'in Amsterdam.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.