Nieuwsbericht

Vijf Leidse medailles bij NK jeugd

Afgelopen weekend werd het Nederlands kampioenschap atletiek voor junioren gehouden in Amsterdam. In drie dagen werd er op de baan van AAC gestreden om bijna 70 titels bij de jongens en meisjes A- en B-junioren. Met in totaal 20 atleten was Leiden Atletiek goed vertegenwoordigd in Amsterdam. Vijf van hen behaalden een medaille.

Kogelslingeren is een echt 'Leids' onderdeel geworden. Dat komt vooral door de bondscoach Manfred Sahner die in de Leidse Hout training geeft aan een talentvolle groep. Daartoe behoren de zussen Efdee die in Amsterdam goud, zilver en brons wegkaapten. Annemieke won zilver bij de A-junioren met een afstand van 47.45 meter. Bij de B-junioren, die met een kilo lichtere kogel slingeren, was Marije Efdee afgetekend de beste met een afstand van 51.37 meter. Daar was brons voor Ingeborg met 42.70 meter. De vierde slingermedaille was voor B-junior Thieme Schmidt die op het NK debuteerde met een afstand van 50.16 meter.

De vijfde medaille was de meest verrassende en kwam op naam van een sprinter die vroeger vooral als werper bekend stond. Maurice de Haan heeft zich de afgelopen jaren meer toegelegd op de 400 meter. Met succes, want zaterdag kwalificeerde Maurice zich met een nieuw clubrecord van 50.88 voor de finale bij de A-junioren. Tussendoor werd hij ook nog 14e bij het kogelstoten. Zondag toonde De Haan een enorme vechtlust door op de laatste honderd meter - tegen een stormachtige wind - naar sensationeel brons te knokken. De ontlading was enorm en de tijd van 50.24 betekende andermaal een forse verbetering van het persoonlijk en clubrecord.

Nog zes Leidse atleten wisten een top-8 positie te behalen. Vijfde plaatsen waren er voor Jamiro Elabeidi op de 100 meter en Fleur van der Put bij het discuswerpen. Zesde plaatsen werden behaald door Joost Koet bij het hinkstapspringen en Royce Zaandnoordijk op de 200 meter die het clubrecord jongens B verbeterde naar 22.86. Stan Does (polsstokhoogspringen) en Stijn Pauli (speerwerpen) werden beide zevende op hun onderdeel.

Op de foto: drie van de vijf 'Leidse medailles'in Amsterdam.