Nieuwsbericht

ZZ Leiden speelt beste wedstrijd van seizoen

Natuurlijk moet je uitkijken – zeker in deze periode van het jaar – voor zwaluwen. Vooral eerste zwaluwen houden, indachtig het spreekwoord, gevaar in met het oog op de zomer. Maar de overtuigende manier, waarop Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag Den Helder Kings onder het parket van de Vijf Meihal schoof (82-52), geeft hoop voor de toekomst en wellicht een mooi slot van het seizoen.

Een seizoen dat, laten we het netjes zeggen, tot nu toe bepaald niet meevalt. Niet qua resultaten en zeker niet qua spel. En dan opeens is er zo’n wedstrijd tegen Den Helder, de nummer drie van de Dutch Basketball League. Een wedstrijd die tevoren als ‘moeilijk’ werd bestempeld. Achteraf kon het duel worden opgeborgen in het vakje ‘appeltje-eitje’.

Misschien was het de aanwezigheid van oud-Parker-vedette Mitch Plaat en met hem tal van coryfeeën uit vervlogen tijden, inclusief Kapper Nico Bosman, de speaker wiens outfit nog spannender was dan van zijn huidige opvolger. Feit was dat ZZ Leiden de beste wedstrijd van het seizoen speelde.

ZZ Leiden had nu eens niet de bijna traditionele zwakke start, maar zette Den Helder vanaf de openingssprongbal onder druk. Aanvallend was er een sublieme start met zes punten van Josh Duinker, drie scores met alle een assist van Whit Holcomb-Faye. Het zou de opmaat zijn voor een heerlijk avondje, waarop het bijna veertig minuten lang genieten was voor de bijna tweeduizend toeschouwers in de Vijf Meihal.

Natuurlijk kwam de trein af en toe tot stilstand. In de eerste helft waren de vrije worpen een dissonant in het geheel. Elf van de achttien misten de juiste richting. Nou is dat voor ZZ Leiden niet zo bijzonder, want vrije worpen zijn vaak de achilleshiel van het team. De mannen van Toon van Helfteren konden het zich echter permitteren, want binnen vijf minuten werd – mede dankzij een zoneverdediging, waarop Den Helder totaal geen antwoord had – een gat geslagen van tien punten. Dat was bij 14-4 na de driepunter van Mike Schachtner, die er in het eerste kwart – evenals Kasper Averink – nog eentje ingooide.

Hetzelfde deden Whit Holcomb-Faye en Sean Cunningham (samen drie drietjes op rij) in het tweede kwart en je zag de gezichten van de Helderse spelers betrekken. Het gebaar van Jeroen van der List naar coach Jean-Marc Jaumin was veel zeggend. Zo van: ‘Ik weet het ook niet meer’. De MVP en dunkkoning van het All Star Gala gooide geen bal raak en kwam pas diep in het vierde kwart een beetje tot scoren. Maar toen deed het er al lang niet meer toe.

ZZ Leiden en ZZ Leiden alleen bepaalde wat er gebeurde op het veld. En als dan een Van der List in het derde kwart voor het eerste scoort met een ‘homemade’ driepunter, is de wraak zoet met twee fantastische aanvallen. Eerst een 1-2-3 van Cunningham, De Jong en de scorende Duinker en vervolgens een snoeiharde dunk van Mike Schachtner over Rogier Jansen heen. En het is misschien bekend: iedereen die Jansen voor … zet in de Vijf Meihal wordt door de supporters tot held uitgeroepen…

Maar natuurlijk verdiende de hele ploeg lof. De vrije worpen in de tweede helft waren ook in orde (11 op 13), het reboundoverwicht was groot (41-26) en die twintig keer balverlies… nou ja, het is ze vergeven. Vooral omdat het publiek eindelijk weer eens echt werd verwend. Den Helder werd op twee momenten gedubbeld (58-29 en 78-39), maar echte sportmensen zijn er nooit op uit om hun tegenstanders te vernederen. Den Helder mocht daarom nog wat scoren om het resultaat een beetje aanzien te geven.

 

Nou ja, aanzien. Dertig punten verschil is een ongegeneerd pak slaag. Paul Mijnen, suikeroom en voorzitter van Den Helder Kings, maakte dat niet meer mee. Hij verliet drie minuten voor het einde de Vijf Meihal, waar Toon van Helfteren zijn opvallendste spelers applauswissels gaf en waar het nog lang onrustig bleef ter meerdere eer en glorie van de eerste zwaluw…

ZZ Leiden-Den Helder Kings 82-52 (21-11, 20-12, 22-15 en 19-14).
Scores Leiden:
Josh Duinker 20, Mike Schachtner 14 (3/3 driepunters), Worthy de Jong 12 (5 assists), Whit Holcomb-Faye 10 (9 assists en 2 driepunters), Sean Cunningham 9, Kevin Thompson 6, Kasper Averink 6 (2 driepunters) en Mohamed Kherrazi 5.  Topscorers Den Helder: Jeroen van der List 11 en Jonathan Primm 11.

OP DE FOTO VAN RICHARD KOOLEN: De luid bejubelde dunk van Mike Schachtner. Ergens onder hem bevindt zich Rogier Jansen.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.