Nieuwsbericht

Eerste spelers voor 'nieuw' ZZ Leiden

Het heeft even geduurd, maar Zorg en Zekerheid Leiden heeft nu dan toch de eerste spelers voor het nieuwe seizoen vastgelegd. Er liep geen enkel contreact door, zodat de nieuwe coach Eddy Casteels met een schone lei kon en moest beginnen. De eerste nieuwkomer is Jeroen van der List, die overkomt van Den Helder Kings. Een dag na de aankondiging van Van der List was er opnieuw goed nieuws uit het ZZ-kamp. Smaakmaker Worthy de Jong, die de afgelopen vier seizoenen al bij ZZ Leiden speelde, tekende een nieuw contract voor de3 komende drie seizoenen, hetgeen een uitstekende zaak is.

15-voudig international Jertoen van der List werd de afgelopen twee seizoenen uitgeroepen tot Most Improved Player in de Dutch Basketball League. De uit Gouda afkomstige Van der List is als basketballer opgeleid in de Verenigde Staten. Hij was daar actief voor Indian Hills CC en Stoneridge Prep. In 2009 keerde de 2.13 meter lange Van der List terug naar Nederland. Hoewel hij een contract bij Eiffel Towers Den Bosch tekende, Van der List kwam echter uit voor Aris. De forward/center was uitgeleend aan de Friezen.
Na het behalen van het kampioenschap in 2012 in zijn tweede seizoen voor de Bossche formatie, vertrok Van der List naar Den Helder Kings. De drievoudige winnaar van de Dunk Contest op het All*Star Gala kwam tijdens het reguliere seizoen ruim 26 minuten binnen de lijnen. Daarin was hij goed voor 11.5 punten en 5.8 rebounds. Van buiten de driepuntslijn werkte Van der List af tegen 38,3% (41 raak uit 107 pogingen). Met 38 blocks was hij de nummer drie shotblocker van de Dutch Basketball League. Daarmee zal hij een zwak punt van Zorg en Zekerheid Leiden aanmerkelijk verbeteren. Afgelopen seizoen was de Leidse ploeg goed voor slechts 50 blocks, het laagste aantal van alle teams.
Van der List heeft tot nu toe twee keer deelgenomen aan de All*Star Game. Tijdens het evenement in Den Helder werd Van der List afgelopen seizoen uitgeroepen tot MVP van de All*Star Game.

De 26-jarige Worthy de Jong was de afgelopen jaren een van de smaakmakers van de Leidse formatie. Na een debuutjaar op eredivisieniveau in 2009 bij Rotterdam Basketbal College kwam de 1.94 meter lange De Jong in 2010 naar Leiden toe. In vier seizoenen bij Leiden maakte De Jong, die sinds de zomer van 2012 al 24 keer het oranjeshirt droeg, een stormachtige ontwikkeling door. De uitermate atletische swingman kreeg de Leidse fans, maar ook die van andere clubs, geregeld op de banken met onwaarschijnlijke acties.
In zijn eerste twee seizoenen onder Toon van Helfteren kwam De Jong vooral van de bank. Hij scoorde 7.6 en 6.4 punten gemiddeld. In het seizoen 2012/2013 brak De Jong door. Als startende forward speelde hij gemiddeld dertig minuten per wedstrijd en was daarin goed voor 13.5 punten, 5.8 rebounds en 1.7 steals.
Afgelopen seizoen kwam de Leidse aanvoerder in de meeste wedstrijden weer van de bank. Niettemin pakte hij toch weer bijna dertig minuten per wedstrijd mee. Zijn statistieken vertoonden wel een klein dipje: 12.1 punten, 5.4 rebounds en 2.1 steals.
Met De Jong zorgt Zorg en Zekerheid Leiden ook de komende drie jaar weer voor herkenning binnen de lijnen. De Jong past prima in het plaatje van Eddy Casteels. De nieuwe Leidse coach staat voor verdedigende pressie en snel basketbal; kenmerken die op De Jong van toepassing zijn.

Op de foto van Richard Koolen scoort Worthy de Jong namens ZZ Leiden tegen Landstede Zwolle

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.