Nieuwsbericht

Topatleten op Gouden Spike

De Nederlandse atletiek heeft de wind mee. Dat kan eens te meer blijken tijdens de wedstrijden om de 43ste Gouden Spike. In Leiden strijden op zaterdag 14 juni meerkampers van wereldklasse als Nadine Broersen en Eelco Sintnicolaas zij aan zij met specialisten om de hoofdprijs of gaan zij op limietenjacht voor het EK in Zürich.

Op papier is de 10.000 meter voor mannen een topnummer. Voor de Nederlandse elite valt er wat te halen. Khalid Choukoud, Abdi Nageeye, Patrick Stitzinger en Roy Hoornweg willen op de vernieuwde Leidse atletiekbaan voldoen aan de limiet voor Zürich, waar van 12 tot 17 augustus de Europese kampioenschappen plaatshebben. Ook de lokale favoriet Tom Wiggers, die onder leiding van topcoach Bram Wassenaar in Leiden traint, doet op zijn thuisbaan een poging om de limiet van 28.36,50 te slechten. Noah Schutte van de organiserende vereniging Leiden Atletiek mikt in dezelfde race op de scherpe limiet voor de wereldkampioenschappen junioren (30.37,40). Voor Michel Butter past een snelle 10.000 meter in zijn voorbereiding op de marathon in Zurich.

Om de kans op een boeiende wedstrijd en snelle tijden te vergroten heeft de organisatie de uitsmijter van de Gouden Spike in de koele avonduren gepland. De rest van het programma verhuist mee naar een later tijdstip dan in voorgaande edities. Daardoor zijn geheide publiekstrekkers als Nadine Broersen (wereldkampioene meerkamp indoor), Eelco Sintnicolaas, Thomas van der Plaetsen en ook Pelle Rietveld ditmaal voor de verandering in de vroege avond te bewonderen op atletiekbaan Leidse Hout. Die laatste drie zullen elkaar onder meer bekampen op het altijd spectaculaire polsstokhoogspringen.

Datzelfde geldt voor de Leidse sprintster Tessa van Schagen, die individueel nog maar 0,12 seconden verwijderd is van de EK-limiet op de 200 meter (23,24). In teamverband voldeed zij onlangs op de 4x100 meter al wel aan de eis voor Zürich (43,85), maar de concurrentie op de 100 meter is moordend en een startbewijs niet vanzelfsprekend. Zo ontbrak kopvrouw Dafne Schippers tijdens de geslaagde limietpoging, waarbij Van Schagen met Madiea Ghafoor, Naomi Sedney en Jamile Samuel een kwartet vormde.

Naast sprinters en afstandslopers lokt de Gouden Spike ook dit jaar veel werpers en springers naar Leiden. Kogelstootster Melissa Boekelman (oud-winnares) heeft al een EK-ticket op zak (17,86). Bij de mannen moet discuswerper Maarten Persoon uit Alphen aan den Rijn de strijd aanbinden met de Europese topper Daniel Jasinski (65,98m).

Op de 400 meter bij de mannen houdt de Leidse organisatie zelfs rekening met de verbetering van het Nederlandse record. De aanstormende talenten Bram Peters en Jurgen Wielart (zoon van de voormalige hoogspringertopper Ruud) jagen met hun concurrenten Liemarvin Bonevacia en Terrence Agard en het belegen record van Arjen Visserman (45,68 seconden).
Er wordt ook uitgekeken naar het duel 'der lage landen' op de 100 meter horden tussen Sharona Bakker (al zeker van het EK), Rosina Hodde en de Belgische Eline Berings. Met de komst van hordenloper Gregory Sedoc zijn de Gouden Spike winnaars van de afgelopen vier edities present.

Voeg daarbij de te verwachten clash op de 800 meter tussen Sanne Verstegen, Yvonne Hak, Maureen Koster en de snelle Ugandese Winnie Nanyondo en de garantie van een avond topatletiek is er. Het zal de jury ongetwijfeld moeite kosten om voor zonsondergang de winnaar van de Gouden Spike aan te wijzen voor de meest aansprekende prestatie van de avond.

Vorig jaar viel die eer te beurt aan ‘blade babe’ Marlou van Rhijn, een paralympische sprintster van wereldklasse. Zij is op 14 juni opnieuw van de partij. En hoewel de 22-jarige atlete in een nog betere vorm verkeert dan een jaar geleden, garandeert dat nog geen verlengd abonnement op de hoofdprijs in Leiden. De concurrentie uit alle richtingen is namelijk groter dan ooit.

Ook de accommodatie groeit mee met het niveau van de wedstrijd. Zo harkte de organisatie met behulp van het publiek (crowdfunding) geld bij elkaar voor een zogeheten videowall langs de baan. Daardoor zijn herhalingen maar ook uitslagen en reclame-uitingen te zien naast de live verrichtingen en kunnen thuisblijvers vanachter de computer via livestream meegenieten van enkele uren topatletiek.

De Gouden Spike begint op zaterdag 14 juni om 15.30 uur (voorprogramma). Het hoofdprogramma duurt van 18.00 uur tot 21.15 uur. De toegang bedraagt 5,00 euro. Atletiekbaan Leidse Hout ligt aan de Anthonie Duijcklaan in Leiden.

Op de foto der winnares van de Gouden Spike in 2013, ‘Blade Babe’ Marlou van Rhijn.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.