Nieuwsbericht

Casteels: snel praten met kernspelers ZZ

Eddy Casteels, de nieuwe coach van Zorg en Zekerheid Leiden, heeft maandagmiddag officieel zijn handtekening gezet onder een contract met de basketballorganisatie voor twee seizoenen en een optie voor een derde jaar. Na het bij die gelegenheid begrijpelijke glaasje bubbels werd de 53-jarige Belg voorgesteld aan de lokale mediavertegenwoordigers.

Casteels heeft zich de laatste weken goed geïnformeerd over de ploeg, zoals die afgelopen seizoen was samengesteld en wil snel om de tafel gaan zitten met een aantal sterkhouders. Hij noemde met name Worthy de Jong, Sean Cunningham en Mohamed Kherrazi. Hij ziet het drietal als de kern van de ploeg, waaromheen de formatie moet worden gebouwd voor het nieuwe seizoen.

Ook werd een beetje duidelijk wat 'de nieuwe weg' is, die de club wil inslaan. Meer dan die wat vage kreet was nog niet echt bekend, al waren er wel vermoedens. Die bleken juist. ZZ Leiden gaat zich meer richten op de ontwikkeling van jeugdspelers, hetgeen niet onmiddellijk wil zeggen dat die heel veel minuten gaan maken. "Je doet dat niet met een vingerknip", zei Casteels. De drievoudig Coach van het Jaar in België constateerde dat er tussen de ochtend- en de middagtraining heel veel tijd is, die gebruikt kan worden om jonge spelers individueel aan te pakken.

In de komende weken zullen de contouren van ZZ Leiden 2014-15 zichtbaar worden.

Op de foto van Richard Koolen toasten Eddy Casteels (midden) en het bestuur van ZZ LKeiden op de toekomst.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.