Nieuwsbericht

Belgische topcoach voor ZZ Leiden

Eddy Casteels is bij Zorg en Zekerheid Leiden Basketball de opvolger van Toon van Helfteren. De 53-jarige bondscoach van België treedt op 1 juni in dienst van ZZ Leiden. Casteels heeft een contract voor twee seizoenen getekend.

Het bestuur van ZZ Leiden is zeer verheugd dat Casteels zijn jawoord aan de Leidse formatie heeft gegeven. Casteels heeft er zin in. “Ik kijk er naar uit en het motiveert mij om samen met Zorg en Zekerheid Leiden iets moois op te bouwen in het Nederlands basketball.”

Na zijn spelersloopbaan debuteerde Casteels als coach in het seizoen 1995/1996 in de eerste klasse bij Racing Basket Antwerpen. In 1998 en 1999 eindigde de Antwerpse club als tweede in de Belgische competitie. In 2000 pakte Casteels met Racing Antwerpen de double. Na dat succesvolle jaar stapte Casteels over naar Ieper. Die formatie werd aan het eind van het seizoen opgeheven vanwege financiële problemen, maar tijdens het seizoen bereikte de formatie wel de halve finale van de Korac Cup.

BC Oostende was de volgende ploeg die het vertrouwen aan Casteels schonk. Met Oostende werd Casteels in 2002 kampioen van België. Na drie seizoenen Oostende lijfde RBC Verviers-Pepinster Casteels in. In 2006 vervolgde hij zijn loopbaan bij Spirou Charleroi. Dat leverde een nieuw kampioenschap in 2008 op. Weer twee jaar later keerde Casteels terug in Antwerpen. Vijf jaar lang was hij als coach verantwoordelijk voor Port of Antwerp Giants. Vier keer op rij deden de Antwerpenaren mee aan de EuroChallenge. Afgelopen seizoen was Casteels niet verbonden aan een club.

Casteels is drie keer uitgeroepen tot Coach van het Jaar van de Belgische Ethias League, zoals de hoogste divisie genoemd wordt: 2000, 2002 en 2009.

Sinds 2005 is Casteels ook verantwoordelijk voor het Belgische nationale team. Voor het eerst in bijna twintig jaar leidde Casteels de Belgian Lions naar het EK van 2011. Ook in 2013 was België van de partij. De ploeg van Casteels eindigde op het EK van 2013, dat in Slovenië werd gehouden, als negende.

Nu Zorg en Zekerheid het contract met de Leidse basketballclub voor drie jaar heeft verlengd en er een coach in de persoon van Casteels is aangetrokken, gaat Zorg en Zekerheid Leiden Basketball zich richten op het invullen van de selectie. Het bestuur van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball hoopt binnenkort de eerste spelers voor het seizoen 2014/2015 bekend te maken.

Foto: Sporza

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.