Nieuwsbericht

'Vette' eindzege Leiden Chess

Natuurlijk, voor de internationale uitstraling van het Leiden Chess Tournament is hij misschien niet de gedroomde winnaar. ,,Maar stiekem vind ik het wel erg leuk’’, bekent toernooidirecteur Jan Bey, terwijl hij met een schuin oog naar de dolblije Stefan Kuipers kijkt.

Op de slotdag van de elfde editie had de 27-jarige Apeldoorner aan een vlotte remise tegen de Rus Vyacheslav Ikonnikov voldoende om de eerste niet-grootmeester te worden die het prestigieuze schaaktoernooi op zijn naam schrijft. Na acht van de negen speelronden verdedigde Kuipers een half punt voorsprong op een drietal achtervolgers. Daarvan verloor Peter Ypema naar verwachting van topfavoriet Chanda Sandipan. Die had zijn glazen op de openingsdag echter al ingegooid door zich te laten ringeloren door het pas 14-jarige Hongaarse talent Tamas Ongut. Een nederlaag die de Indiër achteraf de toernooiwinst kostte.

De andere twee overgebleven kanshebbers namen het in de laatste ronde tegen elkaar op. Sandipan’s landgenoot Sundar Shyam won weliswaar van grote belofte Liam Vrolijk (15), maar omdat Kuipers de nummer twee van de plaatsingslijst verslagen had, bleef hij die op basis van onderling resultaat in het eindklassement voor.

Hoewel de zege zich uiteraard al aandiende, had Kuipers alle moeite die te laten landen. ,,Ik win gewoon één van de grote Nederlandse zomertoernooien’’, sprak de speler van Schaakstad Apeldoorn vol ongeloof. ,,Of dit mijn grootste zege ooit is? Sterker, ik heb nog nooit een toernooi op dit niveau gewonnen. Ik kwam hier dan ook zonder verwachtingen heen. En dan gebeurt dit. Onwijs vet.’’

Toch was de internationaal meester de eerste om die daverende verrassing te relativeren. ,,Alles zat mee. Zo heb ik echt heel gunstig geloot. Dat blijkt wel uit mijn lage TPR (een toernooiprestatierating op basis van tegenstand, RT). Ik heb weleens beter gepresteerd dan afgelopen week. Bovendien lieten mijn tegenstanders in alle vijf partijen die ik won in de slotfase een kans op remise lopen. En normaal gesproken is zeven uit negen niet genoeg voor de winst. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik heb best goed geschaakt. Vooral heel solide eigenlijk. Ik heb de minste steekjes laten vallen en ja, ook het nodige geluk gehad. Maar zonder geluk vaart niemand wel.’’

Kuipers behoorde dus zeker niet tot groep der favorieten. Zelfs niet tot de outsiders eigenlijk. ,,Een dark horse, zo kun je hem het best omschrijven’’, aldus Bey, die nog voor de start van het toernooi onthoofd werd van zijn kopman, de Britse tweevoudig winnaar David Howell, die vanwege privé-omstandigheden te elfder ure af moest zeggen. ,,Maar er is niets van gestolen. We hadden dit jaar misschien wat minder grote namen, maar in de breedte was dit zeker één van de sterkst bezette edities. Dat blijkt wel uit het feit dat vier grootmeesters buiten de prijzen vallen, waaronder de winnaar van vorig jaar, Roelof Pruijssers. Een teamgenoot van Kuipers trouwens. Die kwam er dit keer totaal niet aan te pas. En Sandipan mag komende week dan zijn titel bij het Open NK in Dieren verdedigen, hier komt hij al twee jaar op rij niet verder dan een (gedeelde, RT) derde plek. Nadat ’ie verloor van dat jochie van veertien stond zijn gezicht op onweer. Die komt volgend jaar ongetwijfeld getergd terug.’’

Ook Kuipers laat in 2018 graag weer zijn gezicht zien in Denksportcentrum Leiden. Met alle bescheidenheid die hem siert. ,,Dan ben ik waarschijnlijk gewoon weer die Pipo op bord 14, die in de eerste ronde een remise behaalt en de rest van het toernooi niets presteert. Maar deze pakt niemand me meer af. Om vereeuwigd te zijn op de lijst met oud-winnaars, tussen al die grote namen, is echt ontzettend gaaf.’’

BRON: Leidsch Dagblad
Foto: Taco van der Eb

 

 

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.