Nieuwsbericht

ZZ Leiden opnieuw in bekerfinale

Wat resteert van wedstrijden, die er op een of andere manier toe doen, is het resultaat. Dat is nu eenmaal vaak het enige dat telt en dat was woensdagavond in de Vijf Meihal ook zo. Zorg en Zekerheid bereikte voor de derde keer in vijf jaar de finale van de NBB-beker via een 78-63 zege op Aris Leeuwarden. Ruim voldoende, want de eerste wedstrijd was geëindigd in 78-78.

ZZ Leiden is dus dichtbij een eerste prijs dit seizoen, als op zondag 30 maart in Zwolle wordt aangetreden tegen de winnaar van GasTerra Flames-SPM Shoeters. Die teams spelen volgende week hun tweede halve finale, waarin Groningen gaat beginnen met een voorsprong van elf punten.

Wie het van die twee ook wordt, de tegenstander zal ZZ Leiden moeten inspireren tot grotere daden dan tegen Aris, want kwalitatief was het – onder het toeziend oog van Seamus Boxley, de vroegere vedette, net ontslagen in Oekraïne – ver beneden het peil. Eigenlijk verdienden alleen Mike Schachtner en bij vlagen Kevin Thompson een opgestoken duim. Schachtner voor zijn 23 punten, ook al vielen er daarvan acht in de laatste twee minuten, toen de wedstrijd in het slot zat, en Thompson voor zijn eerste double-double in Leidse dienst: tien punten twaalf rebounds, goed profiterend van gebrek aan body in de Friese defensie.

De openingsminuten van ZZ Leiden zetten vaak de toon voor de ploeg in de hele wedstrijd. De moeizame, niet-succesvolle aanvallen en het ‘weggeven’ van te veel rebounds in de verdediging gaven direct al voeding aan de gedachte van een lastige wedstrijd. En dat werd het ook.

Onnodig, want zelfs als er niet goed wordt gespeeld is ZZ Leiden een klasse beter dan Aris. Maar dan moet je minimaal de simpele kansen verzilveren. Bij vlagen gebeurde dat, maar even zo gemakkelijk gaf Leiden dan de verworven voorsprong weer prijs. Zo leidde een keurige 11-0 run in het prille begin van het tweede kwart tot 22-12, maar verzuimde de ploeg van Toon van Helfteren op dat moment al de knock-out uit te delen.

Een productieve fase van Whit Holcomb-Faye zorgde ervoor dat het gaatje open bleef, maar niet meer dan dat. Na wat commotie over een belachelijke aanvallende fout voor Worthy de Jong – er zal een vlieg in het oog van de arbiter hebben gezeten… – werd de rust bereikt bij 41-32. Daarmee zat Aris nog in de wedstrijd en dat mocht Leiden zich aanrekenen.

De tik op de neus voor het slordige spel in de eerste helft kwam onmiddellijk in deel twee. Aris wilde blijven meedoen, zette een 3-12 run in de boeken met onder andere twee driepunters en sloot keurig aan bij 44-44. Leiden kon dus weer helemaal opnieuw beginnen. Dat gebeurde, maar de geschiedenis herhaalde zich. Het werd 55-46, maar aan het einde van het derde kwart was het doodleuk 55-54.

Aris nam daarna zelf even brutaal de leiding en met drie Leidse spelers in foutenlast (Kherrazi, Holcomb-Faye en De Jong hadden er vier), leek het lastig te gaan worden. Maar het tegendeel bleek het geval. Eindelijk werd er ook een beetje met de kop gespeeld, werd er verdedigd zoals het hoort en een voorsprong genomen, die snel opliep.

Na een tip-in van Sean Cunningham was het 66-57 en zat de wedstrijd op slot. Aris had maar één mogelijkheid: forceren. En dat heeft maar zelden succes. Ook nu niet, want de vrije worpen werden door Leiden redelijk genomen en Schachtner gooide en passant zijn vierde driepunter van de avond binnen. Twee minuten voor tijd werd de nachtkaars midden op het veld gezet. Tot opluchting van de fans.

ZZ Leiden-Aris Leeuwarden 78-63 (20-12, 21-20, 14-22 en 23-9). Eerste wedstrijd 78-78. Leiden naar bekerfinale.
Scores Leiden: Mike Schachtner 23, Whit Holcomb-Faye 11, Worthy de Jong 11 (9 rebounds), Kevin Thompson 10 (12 rebounds), Sean Cunningham 9, Mohamed Kherrazi 8 en Joshua Duinker 6. Topscorers Aris: Darius Theus 16, Nate Healy 15 en Stephen Lumpkins 14.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.