Nieuwsbericht

Voor ZZ Leiden zit het seizoen erop

Voor Zorg en Zekerheid Leiden zit het seizoen erop. Een nieuwe stunt in het met ruim 4.300 toeschouwers afgeladen MartiniPlaza was te veel gevraagd voor de Leidse ploeg, die de vijfde wedstrijd in de halve finales met 76-62 vrij kansloos verloor van GasTerra Flames.

Het was natuurlijk al een geweldige verrassing dat ZZ Leiden de eerste twee wedstrijden won. In het openingsduel speelde de ploeg van Toon van Helfteren de favoriete thuisploeg zelfs helemaal van het veld. Met een enorme vechtlust werd vervolgens ook in Leiden gewonnen. In wedstrijd drie en vier had Leiden absoluut kansen, maar werd te veel toegegeven in de rebound. Dat laatste was in het slotduel beter (36 om 30 in Leids voordeel zelfs), maar qua schot en vrije worpen was Groningen een stuk beter en maakte terecht de stap naar de finale tegen SPM Shoeters Den Bosch.

Hoewel Mike Schachtner het bal zondagmiddag opende met een driepunter, was al snel duidelijk dat ZZ Leiden een moeilijke middag zou krijgen. Ross Bekkering, Arvin Slagter (driepunter) en Cashmere Wright sloegen onmiddellijk terug: 7-3. Maar in de eerste schermutselingen kwam Leiden terug en had zelfs weer op voorsprong kunnen komen. Worthy de Jong liet echter die kans, via een bonus, liggen. Via onder andere twee driepunters van Jessey Voorn had Leiden aan het einde van het eerste kwart de eerste problemen: 20-12.

Acht punten verschil is natuurlijk op zich niet veel, maar kijkend naar de vorige wedstrijden wél serieus. Vooral ook omdat het bij Leiden aanvallend niet liep. Mike Schachtner is nu eenmaal geen man, die twee wedstrijden achter elkaar ‘hot’ kan zijn en na zijn 21 punten van donderdag was het nu weer ‘niets’. Daar kwam bij dat Josh Duinker niet in de wedstrijd zat. Hij zou zelfs afsluiten zonder ook maar een punt te maken, iets dat hem dit seizoen niet eerder overkwam. Sterker nog: hij bleef maar in zes wedstrijden onder de tien punten…
Natuurlijk kwam daar bij het gemis van Mohamed Kherrazi, wiens moeder donderdag plotseling overleed, hetgeen hem uiteraard dwong om naar Marokko af te reizen. Kherrazi werd vooral in de verdediging gemist, waar Duinker en Kevin Thompson niet in staat waren om Groningen (vooral Ross Bekkering) voldoende af te stoppen.
De thuisploeg knalde in het tweede kwart door naar een verschil van boven de tien en had alleen geen antwoord op Whit Holcomb-Faye en een handvol vrije worpen, want die nam Leiden met uiteindelijk 25 op 32 heel behoorlijk. Het tweede kwart eindigde gelijk, maar daarmee bleef het gat dus in tact.

Op zich dus nog lang geen hopeloze zaak, maar dan moet je als ploeg goed uit de kleedkamer komen. Dat was bepaald niet het geval. In de eerste vier minuten van de tweede helft veranderde de Leidse kant van het scorebord alleen door twee vrije worpen van Holcomb-Faye. Groningen zette daar dertien punten tegenover en eigenlijk was dat de beslissing in de wedstrijd. ZZ Leiden kwam nog een keer terug tot op tien punten (53-43 na een lekkere actie van De Jong), maar gaf in het derde kwart in totaal 25 punten op en dat was veel te veel, zoals ook Van Helfteren in de pauze na het derde kwart duidelijk maakte.

Bij een stand van 59-46 was het pompen of verzuipen. Dat laatste wilde Leiden nog niet en Holcomb-Faye wees de weg met een driepunter, een gewone score en twee vrije worpen. Maar hij kreeg te weinig steun. Van Helfteren probeerde na een verre airball van DeJuan Wright – er was een beetje gehoopt op een topwedstrijd van hem – nog iets te repareren via een time-out. Dat kon nog steeds. Maar toen ‘Mister Groningen’ Jason Dourisseau twee keer scoorde en het verschil weer op zestien punten bracht, was het over en uit.

In zijn laatste time-out hoopte Van Helfteren nog slechts op een verschil met ‘single digits’. Maar een gaatje van onder de tien zat er niet meer in voor de moegestreden ploeg.
Desondanks mag na de 3-2 nederlaag tegen Groningen, dat vrijwel voor iedereen favoriet is om de nationale titel over te nemen, Zorg en Zekerheid Leiden het seizoen met opgeheven hoofd afsluiten. De doelstelling van de organisatie is om altijd bij de eerste vier mee te doen en dat is ZZ Leiden in een seizoen, dat bepaald niet als het beste de boeken ingaat, weer gelukt. Het was een seizoen zonder prijzen. Dat is even wennen in Leiden…

GasTerra Groningen-Zorg en Zekerheid Leiden 76-62 (20-12, 14-14, 25-20 en 17-16).
Scores Leiden: Whit Holcomb-Faye 18, Worthy de Jong 14 (7 rebounds), DeJuan Wright 12 (6 rebounds), Mike Schachtner 8, Kevin Thompson 8 (7 rebounds), Sean Cunningham 2, Josh Duinker 0 (5 rebounds). Topscorers Groningen: Ross Bekkering 16, Cashmere Wright 13.

Op de FOTO VAN RICHARD KOOLEN: Worthy de Jong realiseert zich dat het seizoen voorbij is.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.