Nieuwsbericht

Eenvoudige zege ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Amsterdam voor de verandering eens vrij eenvoudig van Apollo gewonnen. De eindstand van 66-79 doet nog vermoeden dat het een wedstrijd is geweest, maar dat was beslist niet het geval. Halverwege het vierde kwart was er zelfs een gat van 24 punten.

Uitwedstrijden in de Apollohal zijn doorgaans niet echt aan Zorg en Zekerheid Leiden besteed. In de meeste gevallen werd er nog wel gewonnen, maar dat ging vrijwel altijd erg moeizaam. Eerder in dit seizoen werd er zelfs na verlenging verloren van Apollo Amsterdam.

Dat dit vanavond niet zou gaan gebeuren, bleek voor aanvang van de wedstrijd eigenlijk al. De Amsterdammers moesten het stellen zonder de geblesseerden Aron Royé (heup) en Stefan Mulder (enkel). Daarmee vielen twee belangrijke pionnen weg. De Amsterdammers begonnen nog wel goed aan het duel, maar na de doordunk van Mohamed Kherrazi, die Zorg en Zekerheid Leiden op een 6-7 voorsprong bracht, ging het even goed lopen. Daviyon Draper scoorde alleen in het eerste kwart al tien punten. Van 6-5 achter werd het via een 0-13 run 6-18 en waren er nog vier minuten te gaan in de eerste periode. Daarin deed Apollo nog wat terug, maar na een time-out van Paul Vervaeck werd het eerste kwart met een 15-23 voorsprong afgesloten.

In de tweede periode bleef Apollo op gepaste afstand volgen. Een 7-0 run met alleen maar scores van Sergio de Randamie bracht het verschil even terug tot zes punten (22-28), maar daarna herstelde Zorg en Zekerheid Leiden zich snel. Rogier Jansen, die sterk speelde, Floris Versteeg en Draper knalden homeruns binnen. Kherrazi dunkte nog maar eens na een steal en via een driepunter van Jessey Voorn werd de 29-43 ruststand bereikt.

Na de pauze opende Jonathan Michael Lee met twee driepunters. Dimeo van der Horst was bij de Amsterdammers moegestreden, waarna de meeste dreiging alleen nog van De Randamie kwam. Via een driepunter van Joël Brandt werd het halverwege de derde periode nog even 39-49, maar Zorg en Zekerheid Leiden was niet onder de indruk. Draper benutte twee vrije worpen en Jansen knalde twee keer op rij van dezelfde afstand raak voor 39-55. Diezelfde Jansen bepaalde met een driepunter, één seconden voor het verstrijken van het derde kwart, de stand op 47-61 na drie keer tien minuten spelen.

Als Apollo nog wat van plan was, dan kon alle hoop na de eerste twee minuten van het vierde kwart wel de prullenbak in. Voorn en Versteeg noteerden back-to-back driepunters en opeens was het verschil opgelopen tot twintig punten: 47-67. Halverwege het vierde kwart was het verschil na onder andere een nieuwe driepunter van Voorn en een door Marijn Ververs fraai afgeronde aanval zelfs gegroeid tot 24 punten: 52-76.

Vervaeck speelde de wedstrijd vervolgens uit met Leigh Enobakhare, Ververs, Calvin Poulina, Okke Hoonhout en Jan Driessen. Buiten een driepunter van Driessen leverden de laatste vier minuten weinig op voor Zorg en Zekerheid Leiden, maar de winst was al lang en breed veilig gesteld. De eindscore van 66-79 betekende dat de Leidse ploeg de tweede plaats blijft vasthouden en dat nu reikhalzend wordt uitgekeken naar de topper volgende week zaterdag in eigen huis tegen naaste belager Landstede Basketbal. Maar voordat het zo ver is, is er zondag natuurlijk eerst nog het Ziggo Sport DBL All*Star Gala!

Apollo Amsterdam - Zorg en Zekerheid Leiden 66-79
Kwartstanden: 15-23, 14-20, 18-18 en 19-18
Scores ZZ Leiden: Draper 19, Voorn 14 (4 driepunters), Jansen 11, Lee 9 (4 assists), Kherrazi 8 (7 rebounds), Versteeg 6, Enobakhare 4, Koenis 3 (12 rebounds), Driessen 3 en Ververs 2. Topscorers Amsterdam: De Randamie 24 en Van der Horst 17.

Tekst: Maretin Hoekstra (DBL)
Op de foto van Richard Koolen: Jessey Voorn, goed voor vier driepunters in Amsterdam.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.