Nieuwsbericht

31e zege op rij ZZ tegen Rotterdam

Forward Lease Rotterdam kwam aan het eind van de wedstrijd nog flink opzetten, maar de voorsprong die Zorg en Zekerheid Leiden in het eerste kwart op had gebouwd (13-28) bleek voldoende. Aan het eind was het 74-80 voor de bezoekers. Dit betekende de 31ste overwinning op rij van Zorg en Zekerheid Leiden tegen de Rotterdammers.

Forward Lease Rotterdam maakte vorige week indruk met een 52-99 overwinning in Amsterdam tegen Apollo. De pas aangetrokken Amerikaan Jermaine Marshall zette indrukwekkende cijfers neer met 24 punten en 21 rebounds. Vanavond maakte ook de 2.03 meter lange forward Gregory Lydell Mays zijn debuut. Zorg en Zekerheid Leiden was gewaarschuwd.

Dat was in de openingsfase duidelijk te merken. Verdedigend zat het bij Zorg en Zekerheid Leiden goed in elkaar. De screens om La’Shard Anderson, de topscorer van de DBL, vrij te spelen werden goed verdedigd. Aanvallend profiteerde de Leidse ploeg van de vele turnovers van de Rotterdammers. Vooral Jonathan Lee en Daviyon Draper fungeerden geregeld als eindstation. Met nog een kleine drie minuten te spelen in het eerste kwart moest Armand Salomon zijn manschappen al voor de tweede keer naar de kant halen. Het stond op dat moment 7-23.

De komst van Mays gaf de Rotterdammers nieuwe energie, zeker toen de lange Amerikaan zijn eerste punten via een dunk scoorde. Het was niet het enige trapezewerk van Mays, die op het Ziggo Sport DBL All*Star Gala aan de dunkwedstrijd mee gaat doen. Niettemin sloot Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart met een 13-28 voorsprong af.

In de tweede rondgang begon de verdediging van Zorg en Zekerheid Leiden haarscheurtjes te vertonen. De behendige Anderson kon nauwelijks meer afgestopt worden. Paul Vervaeck bracht ook Marijn Ververs binnen de lijnen om het tegen de Amerikaanse guard te proberen, maar Anderson bleef kalm verder scoren. Halverwege het duel had Anderson al zestien punten op zijn naam staan.

De Rotterdammers hadden in dit kwart spectaculaire acties (doordunk Mays, alley-oop pass Anderson naar Mays), maar Zorg en Zekerheid Leiden reageerde alert toen het opeens 30-36 was geworden. Door zes punten op rij van Thomas Koenis liet Zorg en Zekerheid Leiden de Rotterdammers niet dichterbij komen. Rogier Jansen zette de Leidse ploeg met een driepunter een minuut voor rust weer op een ruime voorsprong: 34-45. Het laatste woord was echter aan Anderson die met een bommetje de ruststand van 37-45 op het bord schoot.

Na rust was eigenlijk hetzelfde beeld van het tweede kwart zichtbaar. De Rotterdammers kwamen steeds terug, maar wisten net niet aan te klampen. Van 41-45 werd het weer 41-49. Koenis speelde in die fase een belangrijke rol met handige scores na pick & rolls, waaronder ook een dunk op een pass van Jansen. Maar Koenis werd vervolgens bestraft met een onsportieve fout op Michael Kok en daarna ook nog een screenfout op de guard. Halverwege het kwart was het 45-51 en leek Forward Lease Rotterdam weer op de goede weg. Net zo makkelijk werd de Rotterdamse hoop weer de grond in geboord. Jessey Voorn knalde een drietje binnen, Draper scoorde in korte tijd vier punten en weg was Zorg en Zekerheid Leiden. Na twee rake vrije worpen van Leigh Enobakhare was het twee minuten voor het einde van het derde kwart 47-62. Anderson sloot het kwart met een drietje af voor 52-64.

Het was de eerste bom in een 9-0 run. Aan het begin van het vierde kwart waren Theeuwkens en Mays succesvol van ver en was het opeens weer 58-64. Weer Koenis (vier punten op rij) en Lee (twee rake vrije worpen) riepen Rotterdam een halt toe. Vier minuten voor tijd leek het duel wel gespeeld. Draper dunkte aan de ene kant 63-74 binnen, terwijl aan de zijlijn Ties Theeuwkens op de grond lag met een voetblessure. Maar een onsportieve fout gooide roet in het Leidse eten. Na vier vrije worpen (Kok en Anderson) maakte Marshall er 70-74 van. Vervaeck greep onmiddellijk naar de time-out. In de slotfase verhinderden Draper (score en block op Marshall) en Jansen (vanaf de lijn) dat Forward Lease Rotterdam de winst kon pakken: 74-80.

Een belangrijke overwinning, vond Vervaeck. “Rotterdam gaat nog veel wedstrijden winnen. Dit wordt een gevaarlijk ploegje.” Vervaeck sprak ook lovende woorden over Ververs. De 18-jarige guard kreeg vanavond ook weer meer dan zes minuten toebedeeld. “Marijn doet het goed. Hij maakt geen fouten in het veld. Misschien was zijn eerste schot te snel, maar dat kan ik ook wel weer begrijpen. Maar als hij zo blijft werken, krijgt hij zeker zijn kansen.”

Forward Lease Rotterdam - Zorg en Zekerheid Leiden 74-80 (13-28, 24-17, 15-19 en 23-16).
Scores Leiden: Koenis 20 (7 rebounds), Draper 19 (9 rebounds, 5 assists, 2 blocks), Jansen 14 (5 assists), Lee 11 (4 assists), Voorn 11 (3 driepunters), Kherrazi 3 ( 7 rebounds, 7 assists) en Enobakhare 2. Topscorers Rotterdam: Anderson 30, Marshall 14 en Mays 11.

ZZ Leiden had in totaal 28 assists, een evenaring van het record uit 2015. Dat was ook tegen Rotterdam en werd onlangs al een keer geëvenaard tegen Aris Leeuwarden.

Tekst: Martin Hoekstra
Op de foto van Richard Koolen: Daviyon Draper speelde een prima wedstrijd in Rotterdam.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.