Nieuwsbericht

ZZ krijgt weer pak slaag van Donar

Zorg en Zekerheid Leiden heeft één kwart lang gelijk op kunnen spelen. Na de 19-17 na tien minuten was het echter snel gedaan met de Leidse ploeg. Via 41-27 werd Zorg en Zekerheid Leiden na rust helemaal zoekgespeeld door Donar. Met een 80-49 nederlaag is het bekertoernooi eigenlijk gespeeld. Het enige wat rest, is eerherstel in de thuiswedstrijd van donderdag.

Voor coach Paul Vervaeck was het doel om in Groningen van Donar te winnen of anders om de schade beperkt te houden. Afgezien van het eerste kwart is Zorg en Zekerheid Leiden daar totaal niet in geslaagd. Donar nam in de openingsfase via twee driepunters een 8-2 voorsprong, maar de goed spelende Daviyon Draper hield de Leidse ploeg in de race door in het eerste kwart al elf punten voor zijn rekening te nemen. Anderhalve minuut voor het einde van het kwart zette Draper Zorg en Zekerheid Leiden zelfs op een 14-15 voorsprong.

De laatste score van het kwart van Jason Dourisseau (19-17) was het begin van een 15-2 run. Halverwege de tweede periode was het opeens 32-19 (alleen Rogier Jansen kwam tot scoren) en was de Groningse vogel gevlogen. Het is dat Jessey Voorn vlak voor rust nog een driepunter scoorde, want anders was de achterstand nog veel verder dan 41-27 opgelopen. Vooral de elf turnovers van de Leidse ploeg zorgden voor veel makkelijke scores van Donar.

In het derde kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden eerst 19 punten achter, maar door een run met een driepunter van Jonathan Michael Lee en een inside score van Thomas Koenis was het halverwege de derde periode toch weer 50-36. Na een time-out van Donar kwam Chase Fieler door met een driepunter, gevolgd door een persoonlijke en technische fout van Jansen. Binnen een minuut liep het verschil tot boven de twintig punten op: 61-38 aan het eind van het derde kwart.

Ook in het vierde kwart denderde Donar door. Draper, Voorn en Koenis kwamen samen tot elf punten, maar de Groningers stelden daar negentien tegenover, met als gevolg een dikke 80-49 nederlaag. Vervaeck probeerde van alles, zette veel mensen in, maar moest ook constateren dat te veel mensen niet in de wedstrijd kwamen.

“In de vorige wedstrijd scoorde Donar zeventien punten meer uit fastbreaks, ook al wilden we toen de transitie wegnemen”, gaf Vervaeck na afloop aan. “Vanavond kregen we slechts zes punten tegen uit fastbreaks. Dat is het enige uit het gameplan dat goed werkte. We schieten nog geen 34 procent. Dan heb je geen enkele kans om Donar in Groningen onderuit te krijgen. Hoe we donderdag die 31 punten goed gaan maken? Misschien moeten we proberen om wat te toveren.”

Waar voor velen wel duidelijk is dat het Leidse bekeravontuur na donderdag voorbij is, wilde Erik Braal daar niets van horen. “Dit is pas een halffabricaat, er volgt nog een wedstrijd van veertig minuten. Als Zorg en Zekerheid Leiden gaat vechten en het publiek gaat er flink achter staan, dan kan het in de Vijf Meihal aardig spoken. Dat hebben we vorig seizoen in de play-offs ook een keer gemerkt. Toen hebben we daar ook dik verloren. Ik weet het verschil niet meer en wil het ook niet horen. Ikj ben dat bewust vergeten.”

Braal gaf aan dat het Groningse gameplan erop gericht was om Lee en Jansen andere schoten dan de vorige keer, toen het duo samen goed was voor 36 punten, te laten nemen. Dat heeft duidelijk gewerkt, want Jansen kwam slechts tot twee schoten (één raak) en Lee kwam ook niet verder dan één raak schot uit zes schotpogingen.

Voor Draper was een dikke voldoende weggelegd. De Amerikaanse forward noteerde 19 punten, 5 rebounds en 3 blocks. Daarnaast kwam alleen Voorn in de dubbele cijfers: 11 punten. Mohamed Kherrazi eindigde met 11 rebounds.

Zorg en Zekerheid Leiden krijgt donderdag al de kans om revanche te nemen. Misschien is zo’n groot verschil niet meer weg te poetsen, maar het team moet dan laten zien dat het met teleurstelling overweg kan en aan eerherstel wil werken.

Donar - ZZ Leiden 80-49 (19-17, 22-10, 20-11 en 19-11)
Scores Leiden: Draper 19, Voorn 11, Koenis 8, Kherrazi 4 (11 rebounds), Lee 2 (6 assists), Jansen 2 en Versteeg 2. Topscorers Donar: Jeter 22, Fieler 17 en Pasalic 16.

Tekst: Martin Hoekstra/DBL
Op de foto van Richard Koolen: ZZ-topscorer Daviyon Draper

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.