Nieuwsbericht

Mannen Leiden Atletiek Europa in

Zes atleten van Leiden Atletiek zullen op zondag 5 februari deelnemen aan de Europacup Cross voor clubteams. Crossers van 19 Europese clubs zullen in het Portugese Albufeira lopen om de individuele maar vooral de teamprijzen. Door de winst bij de Nederlandse crosskampioenschappen vorig jaar mogen de Leidse mannen na tien jaar weer Nederland vertegenwoordigen op het Europese podium. De trip wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van stichting Topsport Leiden.

Coach Bram Wassenaar vindt het lastig in te schatten wat zijn pupillen kunnen presteren op dit niveau. "Het wordt hoe dan ook een prima ervaring en stimulans voor deze groep atleten.". Wassenaar reist met een mix van ervaren en jonge talenten naar de Algarve. Robert Ton en de Amerikaan Justin Freeman zijn met hun 31 en 40 jaar de ervaren krachten in de ploeg. Ton was in 2012 geselecteerd voor het Europees kampioenschap op de marathon, maar haakte met een blessure af voor het toernooi in Barcelona. Hij traint nu bij Bram Wassenaar in Amsterdam en presteert weer op nationaal niveau. Freeman was in 2006 in Turijn zelfs Olympisch langlaufer voor de Verenigde Staten en is nu als docent verbonden aan de Amerikaanse school in Wassenaar.

Voor Flores Weverling (foto), Jasper Boot, Jan Berkhout en Björn Koreman wordt de Europacup hun debuut op internationaal niveau. Noah Schutte ontbreekt in de Leidse ploeg omdat hij voor zijn studie en training in de Verenigde Staten verblijft. Zijn maatje Flores kijkt er naar uit om met zijn clubgenoten dit avontuur aan te gaan. "Bovendien ken ik het parcours in Albufeira van trainingsstages. Het is een gevarieerd rondje met een pittige heuvel die ongetwijfeld de scherprechter zal worden." De totale afstand van de wedstrijd is bijna 10 kilometer. De resultaten van de beste vier lopers worden opgeteld en met team met de laagste score wint de Europacup. In de regel zijn de clubs uit Zuid Europa (Spanje, Italië en Turkije) favoriet omdat zij – anders dan bij ons – met semi-professionele teams aantreden. De Leidse mannen zullen vermoedelijk strijden om een plek in de Europese middenmoot.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.