Nieuwsbericht

Eenvoudige overwinning ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft een eenvoudige overwinning geboekt tegen het gehandicapte Aris Leeuwarden. Na een sterk openingskwart (10-27) was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. De Leidse ploeg heerste onder de borden en zegevierde uiteindelijk met 70-97. Aanvallend liep het vaak lekker, getuige de 28 assists (Lee en Jansen ieder 9), hetgeen een evenaring was van het all-time record (2 februari 2015 tegen Rotterdam).

Zorg en Zekerheid Leiden trof in Leeuwarden een Aris dat behoorlijk geplaagd werd door blessures. Onder de borden hadden de Friezen door het niet meespelen van de geblesseerde big men Patrick Frimpong en Craig Osaikhwuwuomwan weinig in de melk te brokkelen. Jan Driessen, Rens Butter en Siem Willems waren bij de Leidse formatie nog niet van de partij. Assistent-coach Richard den Os verwacht dat Driessen en Butter op korte termijn wel weer zullen aansluiten bij de hoofdmacht.

Mohamed Kherrazi kreeg weer zijn vertrouwde plaats in de starting five toebedeeld. Ook Rogier Jansen opende het duel, terwijl Jessey Voorn opnieuw van de bank moest komen. Binnen een minuut dunkte Thomas Koenis de Leidse formatie naar een 0-2 voorsprong. Jonathan Michael Lee deed meteen een duit in het zakje met een driepunter. Lee had alleen al in de eerste helft 12 punten en 9 assists. Aris Leeuwarden moest het vooral hebben van de driepunters. Die zijn aan Jordan Gregory wel besteed, want de Amerikaan noteerde in de eerste helft alleen al vijf driepunters.
Zorg en Zekerheid Leiden speelde lekker fris basketbal in de eerste tien minuten. De bal ging in hoog tempo rond en dat leidde tot makkelijke scores. En als het al eens mis ging, dan pakte de Leidse formatie de aanvallende rebound. Aan het eind van het eerste kwart stond het al 10-27 en leek het duel reeds beslist.

De Friezen dachten daar anders over en pakten in de openingsfase uit met een 8-0 run. Floris Versteeg brak na drie minuten de ban met een driepunter en vlak daar achteraan een lay-up. Versteeg kwam voor rust tot negen punten. Marijn Ververs kreeg ook al de nodige speeltijd. Zo pakte hij een steal om aan de andere kant van het veld een lay-up erin te gooien. Met nog één seconde te spelen, kreeg Zorg en Zekerheid Leiden de bal aan de zijlijn. De inworp van Jansen ging aan iedereen voorbij, met als gevolg dat Aris nog een inworp mocht nemen. Leroy Peterson drukte net op tijd af voor een verre driepunter en een ruststand van 33-48.

Na de pauze begon Daviyon Draper zich nadrukkelijker met het spel te bemoeien. De Amerikaan had voor rust slechts 2 punten gescoord (wel 6 rebounds gepakt) en dunkte bij zijn eerste balcontact na rust nog mis. Maar daarna scoorde hij zes punten op rij om het verschil boven de twintig punten te brengen: 32-54. Aris Leeuwarden knabbelde via Denton Koon en wederom Gregory vervolgens wel wat van die achterstand af. Zo was het vier minuten voor het einde van het derde kwart 45-58. Door een four point play van Jansen (die vier driepunters en negen assists liet noteren) sloot Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart af met een voorsprong van negentien punten: 50-69.

In de openingsfase van het laatste kwart bleef Aris Leeuwarden lange tijd rond de dertien punten hangen. Opvallend was het dat wanneer de Friezen dichterbij kwamen Zorg en Zekerheid Leiden even aanzette en de juiste opties vond om het verschil op niveau te houden. Halverwege het vierde kwart was de Leidse beer los. Na een bommetje van Jansen volgden dunks van Koenis en Versteeg, waardoor het verschil opnieuw boven de twintig punten kwam. In de laatste minuut scoorde Voorn zijn eerste punten van de wedstrijd (een driepunter), zette Ververs een steal om in een lay-up en testte Leigh Enobakhare nog twee keer de kwaliteit van de Friese ringen. Zijn laatste dunk leverde nog een bonus vrije worp op en daarmee bepaalde hij de eindstand op 70-97.

Vervaeck toonde zich na afloop tevreden. En niet alleen vanwege het feit dat zes spelers in de dubbele cijfers waren gekomen. “De laatste weken was ons spel wat statisch geworden. Wij hebben gewerkt aan ball movement. Als dat sneller gaat, krijgen we makkelijkere scores.” De Belgische coach deelde nog een pluim aan Koenis uit voor zijn voortreffelijke verdediging tegen Meshack Lufile. De Canadese center van Aris Leeuwarden kwam niet verder dan twee punten.

Aris Leeuwarden – Zorg en Zekerheid Leiden 70-97 (10-27, 23-21, 17-21 en 20-28)
Scores ZZ Leiden: Draper 19 (10 rebounds), Koenis 15 (10 rebounds), Jansen 14 (4 driepunters, 9 assists), Lee 12 (9 assists, 7 rebounds), Kherrazi 12, Versteeg 11, Enobakhare 7 (6 rebounds), Ververs 4 en Voorn 3. Topscorers Aris: Gregory 19 en Koon 17 (12 rebounds).

Tekst: Martin Hoekstra / DBL
Achieffoto Richard Koolen: Rogier Jansen 14 punten (4 driepunters) en 9 assists.

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.