Nieuwsbericht

ZZ Leiden ontsnapt tegen Den Bosch

Uiteindelijk stond er 62-60 op het scorebord en dat is wat de boeken ingaat na een van de zwakste uitvoeringen van de 'klassieker' tussen Leiden en Den Bosch, zaterdagavond in de volle Vijf Meihal.

Het was niet veel minder dan een miraculeuze ontsnapping na een achterstand, die in het begin van het vierde kwart elf punten bedroeg. De goed spelende Daviyon Draper zette de achtervolging in met twee rake vrije worpen en een driepunter. De zwak spelende Jonathan Lee (6 keer balverlies, vijf persoonlijke fouten) zette even daarna de 58-58 op het bord.

En toen was het tijd voor De Zesde Man. In één beweging stonden alle Leidse fans op en schreeuwden de ploeg in een orgie van lawaai naar de winst. De weer grotendeels van zijn rugblessure genezen aanvoerder Mohamed Kherrazi gedijde het beste in die sfeer. Op 60-60 stal hij de bal van Bouwknecht, maakte 62-60 en blokte vervolgens het ultieme schot van Bouwknecht.

Met nog vier seconden op de klok kreeg het uitgeklede New Heroes Den Bosch (Amerikaan Watts geblesseerd en diens landgenoot McWhorter nog niet speelgerechtigd, waardoor de trage en met behoorlijk overgewicht kampende Charles Mitchell de enige buitenlander was) nog een heel klein kansje, maar De Vries werd naar de zijkant gedreven en stapte vervolgens op de lijn.

Het was het spectaculaire einde van een wedstrijd, die maar heel zelden een beetje kon boeien. Het is te hopen, dat het de minste thuiswedstrijd was van Zorg en Zekerheid Leiden dit seizoen. Het was af en toe tenenkrommend prutswerk wat er werd neergelegd op de vloer van de Vijf Meihal. Pijn aan je ogen deden soms de domme, onzorgvuldige passes, die resulteerden in totaal 23 keer balverlies, een aantal dat overigens ook door Den Bosch werd gehaald.

Het begin van de wedstrijd deed al het ergste vrezen. De eerste twee minuten werd de bal door beide partijen samen al vier keer weggegooid en werd er bovendien niet gescoord. ZZ Leiden brak de ban met een dunk van Daviyon Draper. Maar vervolgens was het woord aan Den Bosch. Pas tegen het einde kwam er even wat ‘schwung’ in de Leidse ploeg, die het eerste kwart daardoor kon afsluiten op 19-15.

In het tweede kwart was het echter in no-time 19-19 en nam Den Bosch de regie over. Even onttrok Leiden zich aan het bedenkelijke niveau met een keurige een-twee tussen Draper en Voorn, gevolgd door een tegengestelde combinatie. Maar de thuisploeg kon niet voorkomen, dat Den Bosch met een glimlach naar de kleedkamer ging: 31-38.

Het derde kwart leverde wel weer even een voorsprong op, maar ook een treurig dieptepunt. Rogier Jansen maakte voor de tweede keer in de wedstrijd een onsportieve fout en kon vervolgens zijn zonden gaan overdenken in de kleedkamer. Zijn trieste aftocht vond plaats tussen het derde en vierde kwart in, een moment waarop Den Bosch weer aan de leiding ging: 45-53.

En het zou nog erger worden. Met een driepunter werd het 45-56 en dus was er een Leidse achterstand van elf punten. De massaal opgekomen fans begrepen dat het met vijf man in het veld heel moeilijk zou gaan worden en manifesteerden zich meer dan ooit als De Zesde Man.

En dat werkte. Draper groeide nog een beetje groter en Lee kwam eindelijk door met een score. Perfect was het allemaal nog niet, maar de achterstand verdween en op 58-58 was het zeker dat het alsnog een thriller zou worden. Na 62-60 van Mohamed Kherrazi waren er nog 15:9 seconden te spelen. En dat is heel lang in een basketballwedstrijd. Den Bosch kreeg nog twee keer de kans er een verlenging uit te slepen, maar gelukkig voor ZZ Leiden lukte dat niet.

ZZ Leiden - NH Den Bosch 62-60 (19-15, 12-23, 14-15 en 17-7).
Scores Leiden: Draper 22 (9 rebounds), Voorn 13 (3 driepunters), Jansen 8, Lee 6 (6 assists, 6 balverlies), Koenis 5, Kherrazi 4 en Enobakhare 4. Topscorers Den Bosch: Bouwknecht 19 en De Vries 10.

Tekst: Jan van der Nat / TSL
Op de foto van Richard Koolen: Mohamed Kherrazi, die een hoofdrol speelde in de slotminuut.

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.