Nieuwsbericht

Jaaroverzicht 2016 Leidse Topsport

Januari
Tafeltennis: Laurens Tromer en Li Jiao winnen met overmacht de Tafeltennis Masters
Rugby: DIOK breekt met coach Syd Douglas
Basketball: ZZ Leiden plaatst zich ten koste van Weert (62-87) voor de kwartfinale NBB Beker
Basketball: ZZ Leiden versterkt zich met powerforward Marquise Simmons (2.03m)

Februari
Basketball: ZZ Leiden plaatst zich via eerstedivisionist Red Stars (44-101) voor halve finale NBB Beker
Tafeltennis: Kim Vermaas wordt geopereerd aan haar pols en is lange tijd uitgeschakeld
Waterpolo: ZVL-BAM plaatst voor bekerfinale door 2x winst op ZPB uit Barendrecht (9-16 en 17-9)
Sportprijzen 2015: Basketballer Worthy de Jong en roeister Nicole Beukers worden uitgeroepen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar. ZVL-BAM werd Sportploeg van het Jaar. Koen Plasmeijer coach van het jaar. Meerkampster Lucinde Wiersema van Leiden Atletiek was de beste aangepaste sporter van 2015. LD publieksprijs ging naar de Meisjes A-ploeg van Leiden Atletiek. Belofteprijzen waren er voor de jeugdwaterpoloërs van De Zijl en Tiis van der Werf (tafeltennis), Fleur van der Put (discuswerpen) en de roeiers Gert-Jan van Doorn, Karolien Florijn. De Oeuvre Prijs ging naar Jan de Knegt, geestelijk vader van de megafusie, die leidde tot Gymsport Leiden.
Waterpolo: De KNZB verschaft door ondertekening in Leiden het RTC Waterpolo de officiële status.
Zwemmen: Speedo Jaargangwedstrijden zijn traditioneel in De Zijl. De toekomstige top van NL zwemt in Leiden.
Schaken: Het 76e Daniel Noteboom weekendtoernooi is gewonnen door de Nederlandse grootmeester Benjamin Bok.
Basketball: Het Ziggo Sport DBL All Star Gala, voor het eerst in Leiden, was een groot succes. Leidenaars Rogier Jansen (beste driepuntschutter), Jeroen van der List (beste dunker) en Worthy de Jong (MVP Dutch Basketball League)
Schaatsen: Kjeld Nuis verovert zilver op 1.000 meter met 1.09.09 achter de Rus Koelizjnikov bij WK Sprint

Maart
Baanwielrennen: Laurine van Riessen eindigt op 6e plaats op de 500m bij WK Sprint.
Basketball: Zorg en Zekerheid Leiden bereikt de bekerfinale door Landstede Basketbal in twee duels te verslaan.
Tafeltennis: De mannen van Scylla missen de playoffs van de eredivisie door de 2-4 nederlaag in eigen huis tegen TDK.
Waterpolo: De vrouwen van ZVL-BAM winnen voor de vijfde achtereenvolgende keer de KNZB-beker door in een tot de nok gevuld Hofbad in Den Haag UZSC met 7-10 te verslaan.
Tafeltennis: De vrouwen van Scylla plaatsen zich voor de playoffs ondanks 5/1 nederlaag tegen Hilversum.
Basketball: Zorg en Zekerheid Leiden verliest de finale om de nationale beker. In een tumultueuze slotfase scoorde Mohamed Kherrazi de op het eerste gezicht winnende punten, maar na bestudering van de televisiebeelden van de NOS werd de score niet geteld en ging de beker met 57-58 naar SPM Shoeters Den Bosch.
Atletiek: Noah Schutte en Anouck Claessens van Leiden Atletiek worden vierde bij de NK Cross. Met Floris Weverling op de 13e plaats, Paul Zwama op de 19e plaats en Vincent Mensen op plaats 24 won Leiden Atletiek het verenigingsklassement. Op de korte cross was er een 5e plaats voor Suzanne van Wijck. Voor Leiden Atletiek behaalde Tim Brouwer de Koning een zilveren medaille bij de masters 55.

April
Rugby: Met een 32-28 overwinning op RC Castricum heeft DIOK als vierde van Nederland het seizoen af.
Waterpolo: ZVL-BAM eindigt als eerste in de reguliere competitie na de ruime 19-6 overwinning op Waterpolo Den Haag.
Basketball: Door met 69-67 te winnen van aartsrivaal Donar Groningen eindigt ZZ Leiden in de reguliere competitie op de tweede plaats,
Tafeltennis: In het volgepakte Scylla Tafeltenniscentrum stelden de mannen van Scylla handhaving in de eredivisie veilig door Klimaatstars met 3-1 te verslaan.
Tafeltennis: De vrouwen van Scylla eindigen na 3-0 verlies tegen Den Helder in de halve finale. Nog steeds zonder Kim Vermaas die nog steeds herstellende is van een polsblessure.
Roeien: Bij de wereldbekerwedstrijden in Varese wint Boudewijn Röell (Asopos De Vliet) met de Holland Acht goud. Sophie Souwer (Njord) deed hetzelfde met de vrouwenacht. Nicole Beukers greep zilver met de vrouwendubbelvier.
Sportwethouder Frank de Wit verlaat Leiden en gaat aan de slag bij het Scala College in Alphen aan den Rijn.
Roeien: De 18-jarige Karolien Florijn van Die Leythe schreef roeihistorie door bij het NK als junior het nummer Senioren A-skiff te winnen. Andere Die Leythe-roeiers deden het ook goed: Gert-Jan van Doorn (17 jaar) behaalde een mooie derde plaats in een sterk veld van 60 deelnemers. De kersverse Isabel van Opzeeland (15 jaar) werd verrassend 3e bij de meisjes skiff 15/16. Leander Gall en Thijs Vromen behaalden brons in de Junioren 18 twee zonder stuurman.
Schaken: LSG Intellimagic wint met 5½-4½ van Utrecht en eindigt de competitie als 3e.

Mei
Taekwondo: in Almere werd Monica Wink Nederlands kampioen Taekwondo in de gewichtsklasse -73 kg.
Basketball: Net als in 2015 werd voor ZZ Leiden de weg naar de finale afgesloten door Donar, dat donderdag in het eigen Martiniplaza de zesde wedstrijd in de halve finales met 59-52 won en daardoor de eindstand in de serie, net als vorig jaar, vaststelde op 4-2.
Atletiek: Tessa van Schagen werd bij de Ter Specke Bokaal in Lisse 1e op de 150m in 17.38 en 3e op de 300m in 37.50.
Waterpolo: In de play-offs blijft De Zijl Zwemsport steken in de kwartfinale. Donk was met 5-8 te sterk.
Waterpolo: De Zijl Zwemsport gaat niet verder met coach Niels Joor.
Paardensport: De Leidse Joyce van den Berg kwalificeerde zich voor het WK door tweede te worden bij het NK en als derde in het algemeen klassement te eindigen. Zij finishte met een gescheurde enkelband die zij bij een val opliep.
Waterpolo: ZVL-BAM haalt de finale van de play-offs door ook de tweede wedstrijd tegen Polar Bears (14-8 en 7-11) te winnen.
Waterpolo: De vrouwen van ZVL-BAM veroverden hun tweede nationale titel door het Utrechtse UZSC met 3-0 in de best-of-five te verslaan. Uitslagen waren 11-5, in Utrecht 8-16 en thuis 9-5. De was de eerste titel van Tim van der Meer als hoofdcoach.
Atletiek: De 26e Leiden Marathon is met bijna 13.000 deelnemers groot succes. Khalid Choukoud loopt EK-limiet met 1.03.30 op de halve marathon.
Basketball: Worthy de Jong van Zorg en Zekerheid Leiden vertrekt naar het Franse Stade Olympique Maritime Boulonnais.
Roeien: Holland Acht met Boudewijn Röell van Asopos De Vliet wint de finale WB in Luzern sensationeel door de Britten en Duitsers te verslaan. De vrouwendubbelvier met Nicole Beukers van Njord pakt brons achter Polen en Duitsland. Vier-zonder-stuurman met Leidenaar Peter van Schie grijpt zilver; Skiffeur Stef Broenink (Njord) verrast met plek 4.

Juni
Atletiek: De 45e Gouden Spike is de Topmeeting in het Lotto Nationaal Baancircuit heeft een ijzersterk veld met nationale toppers als meerkampers Nadine Broersen, Nadine Visser, Anouk Vetter, Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun, hardlopers Khalid Choukoud, Ronald Schroer, Roy Hoornweg, Tom Wiggers en Bart van Nunen, discuswerpers Erik Cadee. Liemarvin Bonevacia, naast veel internationale atleten. De grootste naam op de deelnemerslijst is die van Robert Harting. De Duitser is drievoudig wereldkampioen en de huidige Europees en Olympisch kampioen discuswerpen.
Atletiek: Tessa van Schagen wint de Gouden Spike door op de 200 meter een uitstekende prestatie neer te zetten: 22,94, een dik persoonlijk record. Daarmee liep ze de limiet voor de EK (23,15) en bleef ze slechts 0,04 boven de eis voor Rio.
Roeien: Nicole Beukers van Njord pakt brons met vrouwendubbelvier bij Wereldbeker in Poznan (Polen). Ward van Zeijl (Asopos) verovert zilver met de lichte vier.
Basketball: De Belg Paul Vervaeck wordt de nieuwe coach van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball en volgt daarmee zijn landgenoot Eddy Casteels op.
Waterpolo: Supercup, nationale beker en landskampioenschap. In die volgorde bewees ZVL-BAM dat het de beste waterpoloploeg is van Nederland. En dus werd de ploeg gehuldigd op het bordes van het stadhuis gehuldigd door burgemeester Lenferink.
Waterpolo: Roeland Spijker keert na elf seizoenen terug bij 'zijn' club De Zijl. De 58-jarige Hagenaar Ron van der Harst volgt Niels Joor op als trainer van De Zijl.
Atletiek: Tessa van Schagen werd nationaal kampioene op de 200m en pakte tevens de limiet voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. In het Olympisch Stadion liep de atlete van Leiden Atletiek een schitterende tijd van 22.86, vierhonderdste onder de limiet voor Rio. Op de 100 meter pakte zij zilver met een tijd van 11.53, een nieuw clubrecord.
Taekwondo: Jeong Woo Han behaalde de 4e dan en Fleur Wegewijs de 1e dan. Beiden zijn lid van Taekwondo Vereniging Leiden.
Turnen: De 13-jarige Leidse Juliëtte Pijnacker is bij de NK turnen in Ahoy, Rotterdam eerste geworden in de eredivisie jeugd op het onderdeel sprong. Daarnaast won ze zilver op balk en werd vierde plaats in de meerkamp.

Juli
Basketball: De 1.97 meter lange guard Jessey Voorn is de eerste nieuwe aanwinst van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. Hij tekende voor twee jaar. Kherrazi en Versteeg blijven ook.
Roeien: Holland Acht met Asopos-roeier Boudewijn Röell wint The Henley Royal Cup in Londen, laatste krachtmeting voor Rio.
Gymsport: Historisch moment: Jahn, Excelsior, Nieuw-Brunhilde, DOS, Groen-Wit heten nu Gymsport Leiden. Fusie is een feit..
Atletiek: Roos van Elk (800 m B-junioren) en Marije Efdee (kogelsingeren) hebben bij de NK in Breda voor junioren goud gewonnen namens Leiden Atletiek.
Atletiek: Tessa van Schagen, lid van Leiden Atletiek, heeft een gouden medaille gewonnen bij de EK atletiek in Amsterdam. Ze was een van de vier loopsters in het team op de 4x100 meter estafette. Het kwartet, met Dafne Schippers als tweede loopster, zette in deze wedstrijd met 42,04 een Nederlands record neer.
Atletiek: Noah Schutte loopt 35 sec van zijn pr af op de 5.000m in Heusden/Zolder (B) tijdens de Nacht van de Atletiek.
Roeien: Bij de Europese kampioenschappen roeien voor junioren in het Litouwse Trakai heeft Karolien Florijn een gouden medaille veroverd.

Augustus
Roeien OS: De Nederlandse vrouwen dubbelvier heeft bij het olympisch roeitoernooi in Rio de Janeiro zilver veroverd. Een van de roeisters was de Leidse Nicole Beukers van Njord. Oranje lag vrijwel de hele race op de derde plaats, maar kon dankzij een felle eindsprint toch nog als tweede eindigen in een tijd van 6.50,33. Duitsland pakte goud (6.49,39) en het brons ging naar Polen (6.50,86).
Roeien OS: Boudewijn Röell, de roeier van Asopos De Vliet, heeft met de Holland Acht een bronzen medaille behaald op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De ploeg van coach Mark Emke eindigde in een tijd van 5.31,59 achter wereldkampioen Groot-Brittannië (5.29,63) en de onttroonde olympische titelhouder Duitsland (5.30,96).
Baanwielrennen: De Leidse Laurine van Riessen, die na haar schaatscarrière baanwielrenster werd, is met Elis Ligtlee in Rio als vijfde geëindigd op de teamsprint. Zij realiseerden een tijd van 33,189.
Basketball: Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft de tweede Amerikaan aan boord. De 22-jarige Daviyon Draper tekende een contract voor één seizoen.
Basketball: In de Leidse Vijf Meihal hebben de Orange Lions zich tegen Oostenrijk in een moeilijke positie gemanoeuvreerd. De eerste thuiswedstrijd ging na een zeer zwak tweede kwart met 72-75 verloren.
Atletiek EK Doven: Lucinda Wiersema (Leiden Atletiek) goud (hoogspringen), zilver (speerwerpen), brons (verspringen)

September
Basketball: De 32-jarige guard Rogier Jansen blijft nog minstens één jaar bij ZZ Leiden.
Waterpolo: Bouwbedrijf Hawabo uit Oegstgeest is met ingang van het seizoen 2016-2017 de nieuwe hoofdsponsor van de Leidse waterpoloclubs ZVL (vrouwen) en De Zijl (mannen).
Rugby: Robert Broers is de van The Bassets teruggekeerde nieuwe coach van DIOK.
Basketball: Na uitwinst op Denemarken en Duitsland winnen Orange Lions in Leiden na verlenging met 98-88 van Denemarken, maar verliezen vervolgens van Duitsland met 51-82 en missen daarmee de EK.
Basketball Paralympics: Evelyn van Leeuwen heeft met de nationale rolstoelbasketbalsters de bronzen medaille gewonnen bij de Paralympische Spelen. Oranje had in de kleine finale geen kind aan Groot-Brittannië (76-34).
Wielrennen: Lorena Wiebes van de SwaboLadies wint verrassend de afsluitende klassieker Rond het Tjeukemeer. Wiebes startte als stagiair.
Waterpolo: Nederland wordt Europees jeugdkampioen na winst op Spain: 9-7. In de ploeg ZVL-dames Sleeking, Koolhaas en Joustra.
Tafeltennis: Scylla heeft zich versterkt met de Belgische Nigeriaan Kazeem Nosiru.
Paardensport: Joyce van den Berg en Melisa Huijsman hebben op het WK Endurance brons gewonnen met het Nederlands team. De Leidse Van den Berg werd individueel zevende, Huijsman (Voorschoten) 22ste.
Waterpolo: ZVL Hawabo verloor het duel om de Supercup. De regerend landskampioen, die vorig seizoen geen waterpolowedstrijd verloor, kreeg in Ede klop (12-10) van UZSC.
Waterpolo: Ilse Koolhaas (19) vertrek per direct bij ZVL-Hawabo. De jeugdinternational kreeg na het met goud afgesloten EJK in Den Haag een aanbieding van de Griekse topclub Vouliagmeni en besloot daarop in te gaan.

Oktober
Wielrennen: LRTV Swift dames tweede op het NCK (Nederlands Clubkampioenschap ploegentijdrit)
Tafeltennis: Gerard Bakker jr. speelt bij Scylla 1 weer mee in de eredivisie.
Tafeltennis: Na een half jaar blessure is kopvrouw Kim Vermaas weer beschikbaar voor Scylla 1 en werd zij weer geselecteerd voor het Nederlands team.
Basketball: De 26-jarige Amerikaan Cashmere Wright liep in de uitwedstrijd tegen Aris Leeuwarden een zware knieblessure op en vertrekt bij ZZ Leiden en wordt vervangen door de 26-jarige guard Jonathan Michael Lee.
Roeien: Karolien Florijn 19jr) en Isabel van Opzeeland (15jr) (beiden Die Leythe) worden Nederlands kampioen in de dubbeltwee.
Waterpolo: Albert Spijker, voorzitter van De Zijl Zwemsport, icoon van het waterpolo en wereldkampioen waterpolo Masters 60+, heeft de strijd tegen leukemie verloren.

November
Schaken: LSG IntelliMagic heeft het toernooi om de Europa Cup (officieel: European Chess Club Cup) in de Servische stad Novi Sad afgesloten als negentiende. De Leidse schakers wonnen vier van de zeven wedstrijden. Het toernooi werd gewonnen door de Macedonische club Alkaloid. Het teamresultaat mocht dan tegenvallen, de Leidenaars scoorden individueel wél goed: Een grootmeester-norm voor Jan Sprenger, een meester-norm voor Michiel Bosman en Jan Willem de Jong met 5,5 uit 7 op het zesde bord. Individueel derde op dat bord.
Baanwielrennen: Laurine van Riessen pakte in Apeldoorn brons op de sprint door twee keer overtuigend de Oekraïense Olena Starikova te kloppen. Het was haar eerste individuele medaille op een wereldbekerwedstrijd. Met Shanne Braspennincx en Kyra Lamberink veroverde zij ook het zilver op de teamsprint.

December
Waterpolo: De mannen van De Zijl hebben zich overtuigend geplaatst voor de halve finales van het bekertoernooi. In het eigen zwembad werd ZPB uit Barendrecht met 10-6 verslagen en dat was ruim voldoende na het gelijke spel (11-11) van vrijdag in de eerste (uit)wedstrijd.
Waterpolo: Met drie uit vier hebben de waterpolosters van ZVL Hawabo zich overtuigend geplaatst voor de tweede ronde van Euro League. In Porto wonnen ze van thuisploeg Fluvial Porto, van het Italiaanse Bogliasco (10-11), maar verloren van Ugra Khanty (13-9). De winst op Widex GZC Donk (12-19) was genoeg voor plaatsing.
Klimsport: De Leidse Tiba Vroom (17) heeft afgelopen zaterdag in Amsterdam zilver gewonnen bij het Nederlands kampioenschap leadklimmen. Zij moest alleen achtvoudig Nederlandse kampioen Nikki van Bergen voor laten gaan.
Schaatsen: Kjeld Nuis pakt de zege op 1.500m met 1.45.11 voor Joeskov en Roest tijdens Wereldbeker in Thialf en imponeert ook met zege op 1.000m in toptijd 1.08.21 voor Shani Davis en Jin-Su Kim.
Basketball: Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft Leigh Enobakhare (2.06m), die overkomt van Port of Antwerp Giants, als extra versterking onder het bord vastgelegd.
Rugby: In de razend spannende derby tegen de Bassets heeft DIOK in de slotseconden een nipte 16-18 overwinning binnengesleept, maar sluit 2016 af op de 9e plaats en moet in 2017 spelen in de degradatiepoule.
Schaken: Door een goede competitiestart sluit LSG Intellimagic 2016 af op de 3e plaats.
Waterpolo: ZVL-Hawabo sluit 2016 af op de 2e plaats achter UZSC.
Waterpolo: De Zijl Zwemsport sluit 2016 op de 6e plaats.
Tafeltennis: De vrouwen van Scylla sluiten 2016 af op de 4e plaats
Tafeltennis: De mannen van Scylla sluiten 2016 af op de 5e plaats
Basketball: ZZ Leiden sluit 2016 af op de 3e plaats

 

13 januari 2017

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.