Nieuwsbericht

ZZ Leiden kan het thuis niet afmaken

Eindigt het seizoen 2013-2014 zondagmiddag in Groningen? Die ‘beangstigende’ vraag houdt de supporters van Zorg en Zekerheid Leiden de komende dagen bezig, nadat het donderdag in de Vijf Meihal niet lukte om GasTerra Flames, de nummer 1 van de Dutch Basketball League en de huizenhoge favoriet vooraf, op vakantie te sturen. Wedstrijd 4 werd door Leiden verloren met 66-72. Daarmee werd de stand in de serie 2-2 en dus is zondag (15:00 uur, live bij de NOS) de allesbeslissende wedstrijd in MartiniPlaza.

Nu won (wat heet…) ZZ Leiden daar de eerste wedstrijd en waren alle duels daarna zeer close, dus een kans is er altijd. Ook al zal Mohamed Kherrazi net als donderdag ontbreken. Een paar uur voor de wedstrijd overleed zijn moeder plotseling, een klap die ook bij de ploeg hard binnenkwam natuurlijk. Een ‘huddle’ met in alle handen het shirt van Mo met het nummer 11 en uiteraard een minuut stilte voor de wedstrijd, was alles wat ZZ Leiden kon doen.

Natuurlijk werd Kherrazi gemist. Zijn verdedigende kwaliteiten zijn nu eenmaal belangrijk voor het team, dat niet sterk startte. Aanvallend was er geen dreiging en verdedigend was het niet goed. Het gevolg waren driepunters van Cashmere Wright (2) en Arvin Slagter en een razendsnelle 6-14. ZZ Leiden liep dus al direct achter de feiten aan en moest keihard werken om in elk geval aansluiting te krijgen en er een wedstrijd van te maken. Dat lukte een beetje tegen het einde van het eerste kwart, dat werd afgesloten op 14-18.

GasTerra herstelde de marge echter in één ruk. Via een 0-10 werd het 14-28 en dreigde even een afstraffing. Maar het herstel kwam. Het werd ingezet door DeJuan Wright, die met nog één seconde op de schotklok een pass van Whit Holcomb-Faye omzette in twee punten en ook nog een vrije worp mocht nemen door een fout van Jessey Voorn.

De schotklok was donderdag een verhaal apart. Tot twee keer toe weigerde het apparaat te doen wat het moet doen. Gevolg was een lange onderbreking en losse 24-secondenklokken. Toen die net waren aangesloten werkte opeens alles weer…

Mike Schachtner liet eindelijk weer eens zien wat hij kan: ballen door het netje knallen. Hij verving Kherrazi in de startende vijf en zou Leidens topscorer worden met 21 punten. ZZ verkleinde hij gat nog voor de rust tot onder de tien (26-35) en zat dus nog in de wedstrijd, ondanks het feit dat het net als dinsdag in Groningen veel minder rebounds pakte dan de tegenstander.

Een tegenstander die veel te danken zou hebben aan Arvin Slagter en Ross Bekkering, uitgerekend de twee die door GasTerra Flames voor veel geld bij Leiden werden weggehaald. Slagter is een speler, die meedogenloos hard en gemeen kan zijn. Maar ach, niemand bij Leiden vond dat erg toen hij daar speelde… Bekkering nam met 28 punten revanche voor zijn zwakke prestatie twee dagen eerder.

Nou kreeg hij daarbij wel alle hulp van het (alweer) zwakke arbitrale trio en met name van Paul van den Heuvel, die kennelijk de loopregel vergeten was. Bekkering tilt voortdurend eerst zijn pivotvoet op, alvorens de bal naar de grond te brengen. Hét basisvoorbeeld van ‘travelling’. Maar niet bij Van den Heuvel, die natuurlijk wél Toon van Helfteren bij een eerste de beste opmerking een technische fout gaf. Een zwaktebod van jewelste.

Het wordt steeds duidelijker dat de Nederlandse arbiters niet zijn meegegroeid met het basketball. Misschien moet de NBB eens denken aan het inhuren van Belgen of Duitsers, wanneer het spel echt op de wagen gaat.

ZZ Leiden gooide in de rust alle frustratie van de eerste helft van zich af en speelde vervolgens een prima derde kwart. Puntje voor puntje werd de Groningse voorsprong gesloopt en bij het begin van het vierde kwart stond er zelfs een positieve stand voor ZZ Leiden op het bord: 52-51. Precies dezelfde score als dinsdag na dertig minuten in Groningen…

Helaas gebeurde in het vierde kwart óók precies hetzelfde als twee dagen eerder. De aanval stokte en na vijf minuten was Groningen tien punten los: 54-64. Dolle pret natuurlijk bij de honderd meegereisde Flames-fans, maar de overige 1.900 in de weer volle Vijf Meihal zagen de bui al hangen.

Die bui paste zich moeiteloos aan bij het weer van die dag. ZZ Leiden kwam – na een score met bonus van Holcomb-Faye – nog wel tot op zes punten, maar de klok tikte natuurlijk in het voordeel van Groningen, dat lange aanvallen speelde en het gaatje ver genoeg open hield, om zondag als favoriet aan wedstrijd vijf te beginnen.

ZZ Leiden-GT Groningen 66-72 (14-18, 12-17, 26-16 en 14-21).
Scores Leiden: Mike Schachtner 21, Joshua Duinker 14, Whit Holcomb-Faye 12 (6 assists), Sean Cunningham 6, Worthy de Jong 6, DeJuan Wright 5 en Kevin Thompson 2. Topscorers Groningen: Ross Bekkering 28 (9 rebounds) en Cashmere Wright 13.

Op de FOTO VAN RICHARD KOOLEN is Whit Holcomb-Faye de baas in de lucht.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.