Nieuwsbericht

NK-zilver voor klimster Tiba Vroom

NK-zilver voor klimster Tiba Vroom
De Leidse Tiba Vroom (17) heeft afgelopen zaterdag in Amsterdam zilver gewonnen bij het Nederlands kampioenschap leadklimmen. Zij moest alleen achtvoudig Nederlandse kampioen Nikki van Bergen voor laten gaan.

Met deze tweede plaats bevestigde Tiba haar positie als beste jeugdklimster van Nederland, na eerdere gouden plakken bij Nederlandse jeugdkampioenschappen leadklimmen (klimmen aan een touw) en boulderen (korte routes klimmen zonder touw), in de categorie dames A. Hiermee behaalde zij dit jaar als een van de weinige jeugdklimmers de ‘double’: jeugdkampioen in beide disciplines van het sportklimmen. Ook internationaal toonde Tiba zich met twee top-20 klasseringen een van de meest belovende Nederlandse talenten.

Tiba traint meestal in Boulderhal Kunststof in de Rooseveltstraat. Dit is de thuishal van haar team West Coast Climbing. Onder leiding van haar trainer Jörg Franken is zij dit jaar steeds meer en intensiever gaan trainen. Dit is ook mogelijk doordat zij op het Leonardo College haar eindexamen VWO in twee jaar kan doen, waardoor ze veel tijd heeft om te trainen.

Jörg Franken: “De klimsport wordt in Nederland steeds populairder. Dat is onder andere te zien in Kunststof, dat begin dit jaar zijn poorten opende en sindsdien zeer druk bezocht wordt. Het sportklimmen staat bij de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo voor het eerst op het programma. Ook dat geeft de sport een enorme boost.”
Internationaal gezien blijft Nederland op dit moment nog wat achter bij grote klimlanden als Italië, Duitsland, Oostenrijk, de VS en Japan. Franken: “Om internationaal te gaan meetellen en kans te maken op deelname aan de Olympische Spelen, zullen jeugdige talenten als Tiba extra hard aan de bak moeten.”

West Coast Climbing is in Nederland het enige klimteam dat zich helemaal daarop richt. Het is een klein team met zeven jeugdige toptalenten uit de Randstad die in Leiden, Amsterdam en Delft trainen. Naast Tiba telt het drie andere jeugdkampioenen: Ynze Visser uit Nootdorp, Isabelle van der Heijden uit Purmerend en Paul Brand uit Amsterdam. Alle vier trainen zij ook bij Jong Oranje, het jeugdteam van de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV), waarmee West Coast Climbing nauw samenwerkt.

Tiba’s voornaamste doel voor 2017 is het behalen van finaleplaatsen bij internationale wedstrijden. Franken: “Na de kerst gaan we de intensiteit van de trainingen verder opvoeren. Ik heb de sleutel van Kunststof, zodat ik Tiba een paar ochtenden per week extra privétraining kan geven. Super dat de boulderhal haar zo in staat stelt om buiten openingstijden aan haar olympische droom te werken”.

Foto: Zout fotografie Rein Rijke

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.