Nieuwsbericht

ZZ Leiden overspeelt Amsterdam na rust

Zorg en Zekerheid Leiden begint straks aan 2017 als de nummer twee van de Dutch Basketball League. Na een zwakke start, die net voor de rust toch nog resulteerde in 40-40, kwam de ploeg van Paul Vervaeck helemaal los en veegde Apollo Amsterdam in de tweede helft compleet van het parket in de Vijf Meihal.

Voor ZZ Leiden was het de ultieme revanche voor de nederlaag na verlenging eerder dit seizoen in Amsterdam. De hoofdstedelijke ploeg beschikt over behoorlijke eerste zes, zeven spelers en dat bleek in de aanvangsfase, waarin de Leidse aanval niet lekker liep en Apollo er bijna alles ingooide. Dat leidde tot 18-23 na tien minuten.

Ook in het tweede kwart was Amsterdam lang de bovenliggende partij. Na nauwelijks vier minuten stond (achteraf gezien, natuurlijk) zelfs de grootste Amsterdamse voorsprong op het scorebord: 24-35. Tot hier en niet verder dacht de ploeg toen kennelijk. Opeens ging het lopen en twee minuten voor de rust zorgde Jon Lee voor de eerste Leidse voorsprong sinds 4-3.

Apollo had echter het laatste woord in de eerste helft, waarna de beide teams in perfect evenwicht naar de kleedkamers gingen: 40-40. Amsterdam wist toen nog niet dat het voor hen na de rust redelijk dramatisch zou worden.

Met in de hoofdrol Daviyon Draper ging Leiden er direct na de hervatting over heen. Hij werd opvallend goed gesteund door de 'jonkies' Jan Driessen en Floris Versteeg, terwijl in het backcourt de zaken goed werd voorbereid door Jon Lee en Rogier Jansen. Daar ontbrak overigens Jessey Voorn, die met een liesblessure in burger op de bank bleef.

ZZ Leiden had een minuut of vijf nodig om echt orde op zaken te stellen en Apollo duidelijk te maken dat er zaterdag in de Vijf Meihal niets te halen viel. In een half kwart werd een gat geslagen van vijftien punten en daarmee kon het duel worden bijgeschreven in de geschiedenisboeken.

De Amsterdammers stribbelden nog wel even tegen, probeerden het ook nog in de openingsfase van het vierde kwart, maar zagen in dat verder verzet zinloos was. Drie minuten voor tijd haalde coach Patrick Faijdherbe zijn basis naar de kant en liet zijn bankspelers de klus afmaken. Zijn Leidse Paul Vervaeck deed dat in fases ook, zodat de toekomst van het Leidse basketball ook hun namen terugzagen op het statistieken-overzicht.

Op dat formulier stond na alle gebruikelijke cijfers een bijzondere notering. ZZ Leiden schoot alle vijftien vrije worpen raak en dat was een evenaring van het kersverse, op 1 december jongstleden tegen Aris Leeuwarden, gevestigde record

Uiteindelijk werden bij 90-66 de kerstwensen uitgewisseld.

ZZ Leiden-Apollo Amsterdam 90-66 (18-23, 22-17, 27-14 en 23-12.
Scores Leiden: Draper 23, Driessen 14 (2 driepunters), Jansen 13 (6 assists), Versteeg 11, Kherrazi 10 (10 assists), Lee 8 (9 rebounds, 4 assists), Ververs 5, Koenis 4 (13 rebounds) en Butter 2. Topscorers Amsterdam: Van Schaik 14 en Royé 13.

Tekst: Jan van der Nat/TSL
Op de foto van Richard Koolen: Jan Driessen speelde eenj prima wedstrijd tegen Apollo Amsterdam.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.