Nieuwsbericht

ZVL zet eerste stap naar landstitel

De eerste klap is een daalder waard. Dat ging eerder op bij ZZ Leiden in het basketball. Maar geldt ook voor de vrouwen van ZVL, die in de play-offs om de landstitel de negenvoudig landskampioen GZC Donk met 10-7 naar huis stuurden. Stand in de best-of-3 is dus nu 1-0.

De vrouwen uit Gouda kenden een droomstart, want zij waren de eersten die de collectieve nervositeit in treffers konden omzetten. In het eerste kwart liep Donk weg naar maar liefst 0-4 toen Vivian Sevenich namens de thuisploeg eindelijk wat kon terug doen.

In de tweede periode krabbelde ZVL via de treffers van Marianne de Groot en Hanneke Slagter langzaam maar zeer gestaag op. De aansluiting werd gevonden door een eigen goal van Harriet Cabout, die een schot van Iefke van Belkum van richting veranderde en een treffer van Britt van Dam: 5-6 bij de rust. Donk werd toen al goed verdedigd, wat zich in de tweede helft doorzette. Donk zou 18 minuten lang niet meer scoren.

Marloes Cabout, die tegen haar zusjes Harriet en Mieke speelde, maakte hoogstpersoonlijk gelijk uit een prachtige pass van Ilse Koolhaas (6-6), waarop Koolhaas, Maud Megens, Iefke van Belkum en nogmaals Koolhaas het begrip 'erop en erover' erg strak uitvoerden. Het werd 10-6, waarna de laatste treffer van Donk geen pijn meer deed.

Zaterdag om 16 uur is de return in het Groenhovenbad in Gouda, waar ZVL voor het eerst in haar bestaan de landstitel kan veroveren.

ZVL - Widex GZC Donk 10-7 (1-4, 4-2, 3-0, 2-1).
Scores ZVL: Ilse Koolhaas 2, Iefke van Belkum 2, Vivian Sevenich, Marianne de Groot, Hanneke Slagter, Britt van Dam, Marloes Cabout en Maud Megens.
(beide treffers van Van Belkum en het doelpunt van Megens via een speelster van GZC Donk)

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.