Nieuwsbericht

Boost DIOK na zege op Bassets

In de razend spannende derby tegen de Bassets heeft DIOK in de slotseconden een nipte 16-18 overwinning binnengesleept. DIOK had over de hele wedstrijd het beste van het spel, maar keek na een individuele fout toch tegen een 16-10 achterstand aan. DIOK kwam terug tot op 1 punt, maar leek wederom net te kort te komen. Totdat de Bassets hun laatste line-out verprutsten en het balbezit aan DIOK moesten gunnen. Een scrum en een penalty recht voor de palen volgden, een cadeautje waar kicker Freek de Romijn wel raad mee wist: hij schoot koelbloedig de winnende 16-18 binnen. De opluchting en blijdschap bij DIOK waren groot; deze overwinning had het team hard nodig.

Na een tot op heden grillig verlopen competitie begon DIOK zaterdag in Sassenheim als underdog aan de wedstrijd. DIOK stond voorafgaand aan de wedstrijd immers slechts tiende, terwijl de Bassets op plek 6 nog zicht had op de play-offs om het landskampioenschap. Van een niveauverschil tussen beide teams was op het veld echter niks te merken, de wedstrijd ging gelijk op. In de eerste 20 minuten wisten beide teams alleen uit een penalty te scoren, verder zag het publiek in die beginfase vooral veel fouten over en weer. In de 25e minuut was daar dan toch een eerste opleving van DIOK. Vanuit een scrum op eigen helft brak Leon Koenen door, waarna DIOK tot ver op de helft van de Bassets wist te komen. DIOK leek vanuit een scrum op 5m in scoringspositie te komen, maar wist aanvankelijk niet over de gain line te komen. Na een serie rucks vond scrum-half Benjamin Garcia dan toch een klein gaatje door het midden, waarna hij onder de palen kon scoren. Met de rake conversie erbij stond DIOK met 3-10 voor. De Bassets kwamen uit een penalty nog wel terug tot 6-10 en met deze score gingen de teams de rust in.

De Bassets schoten na rust uit de startblokken en wisten een aantal keer dicht bij de tryline te komen; DIOK wist de bal omhoog te houden en kickte zich onder de druk uit. Niet veel later was het weer billenknijpen op de eigen tryline, maar de Bassets lieten de bal glippen waarna David Niggebrugge DIOK weer veilig naar de helft van de tegenstander loodste. De sfeer werd intussen grimmiger en na een opstootje in de 60e minuut zagen zowel DIOK als Bassets hun nr. 8 met geel naar de kant gaan. De Bassets kwamen uit een penalty terug tot 9-10 en tot overmaat van ramp volgde niet veel later ook nog een geconverteerde try voor de Bassets. Een ongevaarlijk ogende chipkick van de Bassets werd door wing Kyle Barr niet goed beoordeeld; in plaats van de bal te vangen, tikte hij de bal naar achter waarna een jagende Bassets-speler de bal tot in het try gebied kon kicken waar hij de bal alleen nog hoefde te drukken: 16-10. Frustrerend voor DIOK, dat juist weer beter in de wedstrijd leek te komen.

Met vereende krachten ging DIOK op jacht naar de aansluiting en hoewel uit een serie penalty’s en rucks vlak voor de tryline een score initieel uitbleef, wist Ruben Niggebrugge uiteindelijk toch de ban te breken. Met een duik over de ruck drukte hij de 16-15 voor DIOK. De conversie ging mis en dus leek DIOK zoals wel vaker dit seizoen net naast de overwinning te grijpen. Ook de Bassets dachten de overwinning al binnen te hebben toen zij na hun laatste line-out de bal uit kickten, maar de ref oordeelde dat die scheef was ingegooid en er nog tijd was voor een DIOK-scrum. DIOK greep deze laatste kans met beide handen aan en toen DIOK ook nog een penalty mee kreeg, mocht Freek de Romijn aanleggen voor de winnende driepunter. De afstand tot de palen was weliswaar groot, maar zo recht voor de palen mocht deze kick eigenlijk niet misgaan. En inderdaad; Freek de Romijn schoot de penalty onberispelijk raak en DIOK mocht zich tot winnaar van de derby kronen. Een zwaarbevochten overwinning die veel voldoening geeft na zoveel tegenslag eerder dit seizoen. Een boost die DIOK goed kan gebruiken, want na de laatste wedstrijd tegen koploper Hilversum komende zaterdag, zal DIOK zich moeten gaan opmaken voor de strijd tegen degradatie.

Op de foto van Els Barnas: Benjamin Garcia vindt een gaatje in de defe3nsie van Bassets en scoort voor DIOK.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.