Nieuwsbericht

ZVL Hawabo door in Euro League

Met drie overwinningen in vier wedstrijden hebben de waterpolosters van ZVL Hawabo zich overtuigend geplaatst voor de tweede ronde van Euro League, waarin de ploegen die de eerste ronde overleefden gezelschap zullen krijgen van vier sterke, geplaatste Europese topploegen.

De Leidse landskampioen gaf zondagmorgen het laatste zetje door met 12-19 te winnen van Widex GZC Donk, de andere Nederlandse deelnemer in Porto. Door dat resultaat zich het Europese seizoen er op voor de ploeg uit Gouda, omdat het eerder in Portugal verloor van het Italiaanse Bogliasco.

Met ZVL Hawabo en Bogliasco gaat ook het sterke Russische Ugra Kahnty, de ploeg die eerste in de groep werd op basis van de wedstrijd tegen ZVL, door naar de tweede ronde. Die wordt gespeeld in het weekeinde van 13 januari 2017. Waar is nog niet bekend.

Na de eenvoudige openingszege op thuisploeg Fluvial Porto won ZVL Hawabo ook van het Italiaanse Bogliasco. De wedstrijd kreeg een superspannend slot, waarin de Leidse landskampioen hard moest werken om de 10-11 voorsprong over de meet te trekken.

ZVL Hawabo was aanvankelijk de betere ploeg, ook al stond er na het eerste kwart een 3-2 achterstand op het scorebord. In het tweede deel kwam de kwaliteit van ZVL bovendrijven. Een duidelijke 0-4 zorgde voor een ruststand van 3-6.

Die voordelige marge kwam echter onder druk te staan door twee rake strafworpen van Jessica Zimmermann, beide het gevolg van overtredingen van Brigitte Sleeking. Maar ZVL Hawabo herstelde zich en bepaalde het verschil na driekwart wedstrijd zelfs op vier doelpunten: 5-9.

Dat leek een veilige marge, maar niets was minder waar. Het werd 9-10 en dus was er volop spanning. Met een man meer scoorde topscoorster Marloes Cabout de ogenschijnlijk beslissende treffer: 9-11. Maar de Italiaanse ploeg kwam toch weer terug op 10-11, waar hard werken toch Leidse winst opleverde.

Bogliasco-ZVL Hawabo 10-11 (3-2, 0-4, 2-3 en 5-2).
Doelpunten ZVL: Marloes Cabout 4, Iefke van Belkum 3, Malissa van Rijn 2, Brigitte Sleeking en Marianne de Groot.

In de derde wedstrijd leed de Leidse ploeg een gevoelige nederlaag geleden. De eindstand tegen het Russische Ugra Khanty Mansiysk viel met 13-9 nog wel mee, maar bij de rust was de Leidse ploeg al volstrekt kansloos: 9-1.

De scoremachine van ZVL Hawabo kwam pas in het vierde kwart op gang. Dat laatste deel van de wedstrijd werd zelfs gewonnen met 2-6, maar het waren druppels op de gloeiende plaat.

Opvallend genoeg hadden de Russinnen eerder op de dag verloren van GZC Donk, de andere Nederlandse deelnemer in de Portugese voorronde. De ploeg uit Gouda is zondag in de slotwedstrijd tegenstander van ZVL, dat de eerste competitiewedstrijd destijds verloor van GZC.

Ugra Khanty-ZVL Hawabo 13-9 (6-1, 3-0, 2-2 en 2-6).
Doelpunten ZVL: Marianne de Groot 4, Rozanne Voorvelt 2, Kitty Lynn Joustra 2 en Christy Thomlinsson.

Door de slotwedstrijd met 12-19 te winnen van GZC Donk voorkwam ZVL Hawabo dat rekenwerk zou moeten beslissen over de tweede en de derde plaats. De winst betekende de tweede plaats achter Ugra Khanty, de enige ploeg waarvan ZVL in Porto verloor.

In de openingswedstrijd van het Nederlandse seizoen had ZVL Hawabo verloren van GZC Donk en dus was er ook op dat vlak sprake van revanche. De Leidse nationaal kampioen nam al in het eerste kwart een voorsprong (3-5) en stond die niet meer af.

Met een tweede kwart van 3-6 werd een ruststand bereikt van 6-11 en dat bleek een veilige marge. In de eerste periode na de rust gingen beide ploeg gelijk op (5-5), waarna ZVL in het slotdeel nog eens duidelijk maakte wie de sterkste was in de vroege ochtendwedstrijd in Porto.

Widex GZC Donk - ZVL Hawabo 12-19 (3-5, 3-6, 5-5 en 1-3)
Doelpunten ZVL: Brigitte Sleeking 4, Marloes Cabout 3, Marianne de Groot 3, Iefke van Belkum 3, Kitty Lynn Joustra 3, Malissa van Rijn 2 en Rozanne Voorvelt.

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.