Nieuwsbericht

ZZ Leiden moet nog een keer voluit

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in de derde halve finale tegen GasTerra Flames geknokt voor wat het waard was. Dat was veel, maar in het laatste kwart liep de band toch langzaam leeg en bleek het gaatje niet meer te dichten. ZZ Leiden verloor met 74-66 en zal donderdag in de eigen Vijf Meihal nog een keer tot het gaatje moeten gaan.

Hoewel de penningmeester het helemaal niet erg zal vinden, wilde ZZ Leiden het niet laten aankomen op die tweede en laatste thuiswedstrijd in de serie van maximaal vijf. Klaar is maar klaar, zoals SPM Shoeters Den Bosch, dat na winst in de derde wedstrijd (89-68) een week vrij heeft in afwachting van het eerste finaleduel volgende week dinsdag.

Voor de Leidse ploeg was het natuurlijk een voordeel dat GasTerra moest, want bij een nieuwe nederlaag zouden de Groningers hun vakantie kunnen boeken. Leiden mocht, want er was nog altijd die vierde wedstrijd donderdag en zelfs eventueel nog een vijfde op zondag. Maar in dat laatste geval zou het wel heel moeilijk kunnen gaan worden in Groningen.

Als ZZ Leiden donderdag zo speelt als in de drie wedstrijden tot nu toe en er wordt beter gerebound dan dinsdag (41-22!), heeft de ploeg van Toon van Helfteren absoluut een kans om het af te maken. Zaak is dan wel dat net als tot nu toe vooral de schutters Arvin Slagter en Cashmere Wright aan banden moeten worden gelegd. Dat lukte dinsdag in MartiniPlaza weer heel behoorlijk. Samen kwamen ze aan twintig punten, waarvan Wright er vijf maakte, toen de wedstrijd gedaan was.

Groningen had veel, zo niet bijna alles te danken aan Jason Dourisseau, één van de beste Amerikanen in de DBL en al voor het vijfde seizoen bij de ploeg. Hij maakte 24 punten en noteerde met tien rebounds een mooie double-double. Een oude basketball-wijsheid zegt dat één man best zijn punten mag maken, als je dat dan bij de rest maar voorkomt.

De eerste drie kwarten speelde ZZ Leiden uitstekend. Goed, er was af en toe een kleine achterstand, maar steeds weer werd die teniet gedaan. Mike Schachtner deed dat bijvoorbeeld met een driepunter (zijn enige score…) voor 15-15, de derde bom van Leiden, want ook DeJuan Wright en Sean Cunningham hadden al een drietje gemaakt.

Direct in het tweede kwart, dat begon bij 20-15, omdat Arvin Slagter twee vrije worpen maakte en Jessey Voorn en nog een driepunter ingooide, pakte ZZ Leiden een voorsprong. Josh Duinker, Worthy de Jong en Whit Holcomb-Faye vanaf de lijn en de Jong met een drietje tekenden voor 22-24.

En de voorsprong bleef wisselen. Via 31-29 bij de rust, 42-36 gevolgd door een Leidse run van 0-6 tot 51-52 na dertig minuten. Het leek weer op samengeknepen billen en natte voorhoofden neer te komen, toen Wright met zijn tweede bom weer een gaatje dichtte tot 59-57. Toen echter zette een 8-0 run van Groningen de zaak op scherp. Bij 67-57 was het voor ZZ Leiden pompen of verzuipen.

Ondanks twee gemiste vrije worpen van Holcomb-Faye leek het toch weer spannend te worden, want hij en Cunningham zorgden voor 67-63 en dwongen GasTerra-coach Ivica Skelin tot een time-out. Die pakte goed uit. Dan Coleman scoorde en na een loopfout van Holcomb-Faye knalde Cashmere Wright er een driepunter in en was het voor Leiden over en uit.
Donderdag zal het in feite moeten gebeuren. Ongetwijfeld in een tot de laatste plek uitverkochte Vijf Meihal en als het niet regent mag het dak er weer af…

GasTerra Groningen-Zorg en Zekerheid Leiden 74-66 (20-15, 11-14, 20-23 en 23-14)
Scores Leiden: Whit Holcomb-Faye 16, Sean Cunningham 13, DeJuan Wright 12, Worthy de Jong 12, Joshua Duinker 8, Mike Schachtner 3 en Mohamed Kherrazi 2. Topscorers Groningen: Jason Dourisseau 24 (10 rebounds), Cashmere Wright 13 en Dan Coleman 12.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.