Nieuwsbericht

Van Riessen: brons op sprint

Ze heeft er lang over moeten nadenken, de liefde ligt bij beide sporten. Snelheid, explosiviteit en kracht - dat ligt haar wel. Maar uiteindelijk koos Laurine van Riessen (29) deze nazomer voluit voor het baanwielrennen en borg ze de schaatsen op.
Zondag in het Omnisport van Apeldoorn, volgde een eerste beloning. Ze pakte brons op de sprint door twee keer overtuigend de Oekraïense Olena Starikova te kloppen. Het was haar eerste individuele medaille op een wereldbekerwedstrijd. Ze leverde vrijdag met Shanne Braspennincx en Kyra Lamberink ook een bijdrage aan het zilver op de teamsprint.

Het was niet helemaal voorzien. 'Ik ben natuurlijk nog niet terug op het niveau van de Olympische Spelen in Rio. Het gaat er mij nu vooral om ervaring op te doen. Zoveel wedstrijden heb ik niet gereden.'

In 2014, na een verblijf van acht jaar onder de vleugels van schaatscoach Jac Orie, liet ze op een trainingsstage zien dat ze ook op de baanfiets de competitie aankon. Het smaakte meteen naar meer. Enkele maanden later verbrak ze het contract met de schaatsploeg van Team LottoNL-Jumbo.
Het was op het ijs dat ze haar eerste aansprekende successen behaalde, met als hoogtepunt een bronzen medaille op de 1000 meter tijdens de Olympische Spelen in Vancouver, zes jaar geleden.

Ze meende tot voor kort een sportieve omnivoor te kunnen zijn. Maar in september, na haar deelname in Rio, volgde de inkeer. 'Ik dacht heel lang dat het wel te combineren was, dat ik na mijn overgang naar het fietsen zo weer kon terugkeren naar het schaatsen. Ik wilde tijdens zowel de Zomer- als de Winterspelen het podium proberen te halen. Totdat ik besefte dat ik nog maar zo'n anderhalf jaar zou hebben om me voor te bereiden op Pyeongchang. Het risico dat het misgaat is me toch te groot.' Ook bondscoach René Wolff maakte haar duidelijk dat deelname aan de Olympische Spelen in Tokio toch echt vier jaar investeren vergt.

De overgang van de ijsbaan naar de houten omloop bleef niet zonder gevolgen. Er kwamen rug- en knieklachten. 'Je draait een heel ander programma. Bij het schaatsen heb je weinig aan armspieren, in het fietsen gebruik je die wel. De krachtverdeling is niet te vergelijken.' Ze koos voor zekerheid: ze zocht expertise buiten de wielerploeg en ging weer in zee met krachttrainer Ton Leenders, met wie ze jarenlang ook bij Orie werkte. 'Het is even een zoektocht geweest. Maar Ton kent me goed.'

BRON: de Volkskrant

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.