Nieuwsbericht

Sterk ZZ Leiden troeft koploper af

Het is in de sport een soort ongeschreven wet. Als bepaalde spelers niet beschikbaar zijn, dan staan anderen op en kunnen er verrassende dingen gebeuren. Zorg en Zekerheid Leiden volgde die 'wet' weer eens. Zonder de zwaar geblesseerde Cashmere Wright, die zijn kruisbanden afscheurde en voor het seizoen gezien is, en de niet fitte Floris Versteeg, steeg de ploeg naar een dit seizoen nog niet vertoonde hoogte en won overtuigend met 78-69 van de tot zaterdag ongeslagen koploper Landstede Zwolle.

In de sfeervolle, goed bezette Vijf Meihal vierden de fans een feestje. En dat mocht best. De ploeg verdiende het. En in het bijzonder twee spelers. Daviyon Draper, de eerstejaars Amerikaan, lijkt over zijn eerste cultuurschok heen en speelde een prima wedstrijd, die hij bekroonde met een double-double: 20 punten (waarvan 10 op rij in het derde kwart) en 11 rebounds.

De tweede was de jonge guard Rens Butter, die aan beide kanten van het veld lekker speelde, een paar prima assists gaf, vier keer de bal afpakte van een Zwolse speler en vijf rebounds pakte.

De met veel gejuich beloonde serie van Daviyon Draper, die in het tweede stuk van het derde kwart 50-53 solo omboog in 58-53 en daarmee de basis legde voor de uiteindelijke overwinning, bewees dat de jonge Amerikaan, die aan zijn eerste profjaar bezig is en begrijpelijk even moet wennen aan het Europese spel, een prima speler is voor de ploeg van coach Paul Vervaeck.

Rens Butter deed hetgeen dat iedereen gehoopt had dat hij zou doen: onbevangen en gedurfd spelen. De 20-jarige telg uit een echte basketballfamilie (vader Hugo en zus Zera) was zaterdagochtend nog bescheiden geweest in een interview in het Leidsch Dagblad. Maar wat hij op de planken van de Vijf Meihal neerlegde was uitstekend. Aan beide kanten zeer actief en als aanvalsleider voortdurend zoekend naar de beste opties.

Paul Vervaeck moest af en toe naar zijn bank, omdat persoonlijke fouten nu eenmaal onvermijdelijk zijn in het basketball en er veel werd gevraagd van het startende vijftal Jansen, Voorn, Kherrazi, Draper en Koenis. Zo’n krappe kern leek de achilleshiel te gaan worden.

Maar het waren jonge gasten als Rens Butter en ook Jan Driessen en Leratho Biekman (zij speelden niet lang, maar zeer nuttig), die voorkwamen dat de met Amerikanen (vier) en een Engelse Nederlander volgestopte Landstede Zwolle die ‘hiel’ kon raken met een pijl en Leiden kon vellen, zoals het klassieke verhaal wil.

Was dit de wederopstanding van ZZ Leiden na het drama in Groningen en de teleurstelling in Amsterdam? Dat moet natuurlijk worden afgewacht. Tenslotte, als je het toch over klassiekers hebt, moet je rekening houden met de ene zwaluw.

Maar vast staat dat Leiden en Zwolle een heerlijke wedstrijd speelden, die drie kwarten lang heel close was. Na dertig minuten was het 60-58, waarna Butter het bal van het vierde kwart openende met een driepunter. Dat gaatje van vijf punten werd perfect verdedigd. Niet in de laatste plaats door driepunters van Draper en Voorn (2).

Drie minuten voor tijd rook ZZ Leiden de overwinning, maar helemaal zeker was die nog niet. Vervaeck gaf aan dat er rustig gespeeld moest worden, dat de klok moest worden ‘uitgemolken’ met lange aanvallen. Maar de adrenaline won het van het verstand en zorgde nog voor een paar hachelijke momenten. Maar de tikken die Leiden uitdeelde kwamen hard aan bij Zwolle, dat niet kon profiteren van Leids balverlies en in de laatste minuut ten overvloede de handdoek in de ring gooide.

ZZ Leiden – Landstede Zwolle 78-69 (24-21, 14-20, 22-17 en 18-11)
Scores Leiden: Draper 20 (11 rebounds), Voorn 16 (4 driepunters, 5 assists), Koenis 14, Jansen 13 (3 driepunters, 6 assists), Kherrazi 10 (8 rebounds), Butter 3 (5 rebounds, 4 steals, 3 assists) en Biekman 2. Topscorers Zwolle: Vette 22, Tiller 21, Ouderdag 15 rebounds.

Tekst: Jan van der Nat / TSL
Op de foto van Richard Koolen: Daviyon Draper

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.