Nieuwsbericht

ZVL met Van Belkum naar finale

De waterpolosters van ZVL staan in de finale om het landskampioenschap. Zaterdagmiddag werd de derde wedstrijd tegen UZSC gewonnen met 9-8, dezelfde score als in de eerste thuiswedstrijd. Tussendoor werd vrijdagavond met 10-7 verloren in Utrecht.

Die eindstand van 9-8 doet een spannend slot vermoeden, maar dat viel eigenlijk wel mee. Na een tot en met de derde periode gelijk opgaande strijd (5-5), nam ZVL een voorsprong van drie doelpunten en was het vooral een kwestie van het hoofd koel houden, hetgeen niet eenvoudig was in het volgepakte, broeierige zwembad De Zijl. Maar het lukte de ploeg van Koen Plasmeijer. De laatste twee doelpunten van UZSC vielen in de laatste vijftig seconden, het slotakkoord zelf met nog maar vier tellen op de klok.

ZVL had veel te danken aan… Iefke van Belkum. Jawel, twee weken na de geboorte van dochter Luna was ze er alweer bij. Eigenlijk voor het geval dat. Nou, dat ‘geval’ kwam, want binnen vier minuten stond UZSC met 0-3 voor en dreigde ZVL, dat ongeslagen de competitie afwerkte, ten onder te gaan. Dat was voor Van Belkum het teken het bad in de springen. Ze nam de jonge ploeg bij de hand en zette hoogstpersoonlijk met de eerste Leidse treffer de achtervolging in.

ZVL raakte daarnaast alleen maar de lat en palen achter Ilse van der Meijden. Dat bleef aanvankelijk zo in de tweede periode, waarin het al heel snel 1-4 werd door het tweede doelpunt van het grootste Utrechtse gevaar, Dagmar Genee. Van der Meijden stopte een paar ballen van ZVL, maar had vervolgens geen verweer tegen een lob van Ilse Koolhaas. Marloes Cabout en Hanneke Slagter in een man-meer-situatie, tekenden daarna voor 4-4 en daarmee was de wedstrijd weer open. Toch brak de rust aan met een Utrechtse voorsprong, omdat Jolien Bouwman profiteerde van een uitsluiting aan Leidse zijde: 4-5.

In de openingsfase van de derde periode zat het ZVL bepaald niet mee. Vivian Sevenich schoot via een hand over, een schot van Marianne de Groot werd gestopt en een poging van Ilse Koolhaas belandde op de lat. Toch werd het 5-5 (Marloes Cabout), maar daar bleef het bij in het derde deel.

Met Iefke van Belkum als rust brengende katalysator ging het in het laatste kwart opeens lopen bij ZVL. De ploeg had precies vier minuten en negen seconden nodig om UZSC op een – normaal gesproken – onoverbrugbare achterstand te zetten. Maud Megens en Hanneke Slagter uit passes van Ilse Koolhaas en daarna Koolhaar zelf met een mooie lob tekenden voor de productie, die de ploeg van Plasmeijer op de rand van de finale zette.

De Utrechtse ploeg sputterde nog wel tegen, scoorde ook drie keer via Dagmar Genee, maar die serie werd onderbroken door een schot van heel ver van Maud Megens en kwam te laat om het Leidse feestje nog te kunnen verstieren.

ZVL – UZSC 9-8 (1-3, 3-2, 1-0 en 4-3).
Doelpunten ZVL: Marloes Cabout 2, Ilse Koolhaas 2, Hanneke Slagter 2, Maud Megens 2, Iefke van Belkum. Topscoorster UZSC: Dagmar Genee 5.

Op de archieffoto van Ruud Wormgoor: Iefke van Belkum.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.