Nieuwsbericht

Afgang ZZ Leiden in Groningen

Zorg en Zekerheid Leiden is voor het eerste grote examen flink door het ijs gezakt. Op een fase in het tweede kwart na had de ploeg van Paul Vervaeck weinig in te brengen tegen Donar. Via een ruststand van 34-27 eindigde de martelgang bij 80-42.

Voor de wedstrijd begon, was al duidelijk dat Zorg en Zekerheid Leiden een zware avond tegemoet zou gaan in Groningen. Niet alleen omdat de bezetting bij Donar beter en vooral dieper is dan die van de Leidse ploeg, maar ook omdat Cashmere Wright vanwege zijn knieblessure niet aan kon treden. Ook Rens Butter was niet inzetbaar. De stap van drie keer trainen in de week naar twee keer per dag heeft er behoorlijk ingehakt bij de jeugdinternational die met scheenklachten aan de kant bleef.

In de eerste vier minuten bood Zorg en Zekerheid Leiden nog aardig partij. Via scores van Daviyon Draper en Jessey Voorn stond het na vier minuten 5-4 voor Donar. De Groningers plaatsten daarna een 11-0 run en de Leidse ploeg was gezien. Rogier Jansen was nog steeds zoekende naar zijn schot en kwam niet verder dan een schamele één uit twaalf. Voor Voorn was er ook niet meer weggelegd dan twee uit elf en dat verklaart het zeer matige Leidse schotpercentage van 24,6%.

Nadat het eerste kwart met een 18-9 achterstand was afgesloten, sloot Zorg en Zekerheid Leiden het tweede deel van de tweede periode wel goed af. Draper scoorde zes punten op rij en bediende Thomas Koenis voor een dunk. Diezelfde Koenis nam vervolgens het stokje van Draper in aanvallend opzicht, waarna Voorn de helft met een driepunter eindigde voor 34-27. Een sterk herstel.

In het derde kwart viel Zorg en Zekerheid Leiden zwaar door de mand. Slechts drie punten, allemaal uit vrije worpen, werden gescoord. Donar zette daar twintig punten tegenover en opeens was het 54-30.

In het laatste kwart duurde het ook nog vier minuten eer topscorer Draper een veldscore voor Zorg en Zekerheid Leiden liet aantekenen. Van een wedstrijd was al lang geen sprake meer. Marijn Ververs, Calvin Poulina, Siem Willems en Leratho Biekman kregen nog de nodige speeltijd toebedeeld. Willems liet in de slotfase nog een paar aardige dingen zien en wist zijn hoogste score aller tijden te noteren met vier punten. Slecht vier Leidse spelers scoorden meer punten. Doordat Zorg en Zekerheid Leiden de laatste vijf punten van de wedstrijd liet aantekenen, voorkwam de ploeg dat het door Donar werd gedubbeld: 80-42.

In de hele geschiedenis van het Leidse basketbal in de eredivisie was dit de laagste score sinds 16 oktober 1971. Toen kwam BS Leiden in een uitwedstrijd tegen Landlust niet verder dan 39 punten (57-39). Als je alleen naar de periode Zorg en Zekerheid Leiden kijkt, zijn die 42 punten de laagste score die ooit behaald is. Het diepterecord in die periode was tot vandaag 49 punten, behaald op 18 december 2008 toen de Leidse ploeg met 55-49 van Matrixx Magixx verloor. De drie punten in het derde kwart waren ook een diepterecord. Dat stond, sinds 2009 tegen Amsterdam op vijf...

Paul Vervaeck sprak tijdens de persconferentie na afloop over een negatieve wedstrijd van zijn ploeg. “We misten veel open shots en we namen te vaak geforceerde schoten. We zijn vandaag met de neus tegen de muur gelopen. Daaruit zullen wij lessen moete trekken. Zowel collectief als individueel. Bij ons is nog veel werk te doen.” Op de vraag hoe zijn verblijf bij Zorg en Zekerheid Leiden hem bevalt, grapte Vervaeck: “Tot veertig minuten geleden goed.” Om vervolgens verder te gaan met het maken van aantekeningen, terwijl zijn tegenstrever Erik Braal aangaf niet te veel waarde aan deze uitslag te hechten. "De uitslag was geflateerd. Zij misten hun point guard en lieten hun belangrijke spelers ook niet veel spelen. Mohamed Kherrazi speelde maar twintig minuten. De eerste klap is wel een daalder waard."

Donar Groningen - ZZ Leiden 80-42 (18-9, 15-18, 20-3, 26-12).
Scores Leiden: Draper 11, Koenis 10 (8 rebounds), Voorn 6, Kherrazi 6, Willems 4, Jansen 3 en Versteeg 2. Topscorers Groningen: Jeter 19 (4 driepunters) en Fieler 17.

Tekst: Martin Hoekstra (DBL)
Op archieffoto van Richard Koolen: Paul Vervaeck.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.