Nieuwsbericht

ZZ Leiden naar vier uit vier

Als ervaren rot in het vak weet Paul Vervaeck, de coach van Zorg en Zekerheid Leiden, waar spelers soms recht op hebben. Hij wilde Jessey Voorn een terechte applauswissel geven, maar zag dat Shooters Den Bosch nog een time out nam, hoewel de wedstrijd beslist was. Hij wisselde vervolgens niet in de time-out, want dan gaat het effect van zo’n wissel de mist in. Hij wachtte heel even en liet toen Siem Willems de plaats van Voorn innemen. De winst (66-56) was binnen, het applaus verdiend.

Vervaeck weet ook heel goed wat sommige spelers nodig hebben. Wanneer ze op hun verantwoordelijkheid moeten worden gewezen (Rogier Jansen, die driepunters bleef schieten) en wanneer ze op hun falie moeten krijgen. Dat laatste is vrijwel zeker gebeurd in de rust ten opzichte van Daviyon Draper. De Amerikaan speelde een slappe eerste helft, maar begon messcherp aan de tweede met een driepunter, een steal, een aanvallende rebound en een snoeiharde dunk. Was getekend: Daviyon Draper. Foutenlast beperkte hem daarna, maar de jonge eerstejaars prof zal begrepen hebben, dat er van hem meer wordt verwacht dan hij tot nu toe liet zien.

ZZ Leiden – Shooters Den Bosch werd geafficheerd als ‘De Klassieker’, hetgeen natuurlijk leuk uitkwam in het weekeinde van Feyenoord-Ajax. Vooral bij Den Bosch is het, door financiële problemen in het vorige seizoen, echter een stukje minder, waardoor de eerste uitvoering van 2016-2017 niet het vaak spetterende niveau haalde uit het verleden.
Leiden had even nodig om de organisatie goed neer te zetten, omdat vaste spelverdeler Cash Wright aan de kant bleef met een nog niet geheel duidelijke kniekwetsuur. Het gaf Den Bosch de kans om de touwtjes in handen te nemen en routinier Stefan Wessels om acht punten te maken. Het werd 8-15 en op dat moment greep Vervaeck in. Hij zette Mohamed Kherrazi in en belastte hem met de verdediging van Wessels, die vanaf dat moment nog maar zes punten zou maken.

Aanvallend liep het vervolgens even als een trein en met een 14-0 run stelde Leiden orde op zaken. De thuisploeg was echter nog niet van Den Bosch af. De Brabantse ploeg bleef aan het elastiek en kon steeds weer het gaatje dichten. Halverwege was het daardoor nog altijd een open strijd: 37-36.

Maar met de ontplofte Draper en sterk geleid door Voorn en Jansen gooide Leiden razendsnel in de tweede helft de wedstrijd in het slot. Verdedigend was er voor Den Bosch bijna geen doorkomen aan en toen het na drie kwarten 55-41 was (18-5 dus in het derde deel) wist Den Bosch hoe de hazen liepen: in de richting van een Leidse overwinning en een nieuwe nederlaag voor het team van coach Sander van der Holst.

Die 0-4 start is voor Den Bosch natuurlijk vervelend, maar door een zakelijke injectie van sportmanagementbureau Triple Double zal alles straks vast weer op zijn pootjes terecht komen. Om terug te komen aan de top, moet je soms door een diep dal en als dan de aangetrokken Amerikaan nog niet mag spelen en schutter Kees Akerboom geblesseerd moet toekijken, dan wordt het een tocht als op blote voeten over een kiezelstrand.

De riante voorsprong op driekwart van de wedstrijd gaf ZZ Leiden natuurlijk niet meer uit handen. De 4-0 start wordt echter voor kennisgeving aangenomen. Het echte werk staat de ploeg nog te wachten. Te beginnen komende zaterdag in Groningen tegen topfavoriet en titelhouder Donar en wat later, op 12 november, thuis tegen Landstede Zwolle, de derde ploeg die de blik heeft gericht op de finale.

ZZ Leiden – Shooters Den Bosch 66-56 (22-19, 15-17, 18-5 en 11-15)
Scores Leiden: Voorn 19 (6 assists), Koenis 14, Draper 12, Kherrazi 7 (6 rebounds), Versteeg 6, Driessen 6, Jansen 2 (5 rebounds, 4 assists) en Ververs 2. Topscorers Den Bosch: Bouwknecht 22 (4 driepunters), Wessels 14 (10 rebounds) en De Pagter 11.

Tekst: Jan van der Nat / TSL
Op de foto van Richard Koolen: Jessey Voorn, die terecht een applauswissel kreeg.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.