Nieuwsbericht

ZZ Leiden net overeind in Leeuwarden

Een nieuwe Houdini-act van Aris Leeuwarden bleef vanavond uit in het Kalverdijkje. De thuisploeg vocht zich na een 38-50 achterstand terug naar een 55-54 voorsprong maar moest de punten toch aan Zorg en Zekerheid Leiden laten: 60-62

De openingszetten namens Zorg en Zekerheid Leiden werden verricht door Jessey Voorn. Met drie loepzuivere driepunters tekende hij voor de eerste negen punten van de Leidenaren. Zelfs een time-out van Aris-coach Klaas Stoppels kon in die fase niet voorkomen dat Voorn telkens van buiten de cirkel vogelvrij mocht aanleggen. Dankzij scores van Jordan Gregory, Craig Osaikhwuwuomwan en George Marshall wist Aris via goed reboundend werk de schade aanvankelijk te beperken tot 6-9.

Toen Thomas Koenis reboundend zijn werk ging doen, liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar een ruimere 8-18 voorsprong. Een sterke actie van Meshack Lufile maakte een einde aan de Leidse run. Nadat Floris Versteeg Zorg en Zekerheid Leiden op een 10-20 voorsprong had gezet, tekende Osaikhwuwuomwan via een and1 voor het slotakkoord van het eerste kwart.

Dexter Hope gaf de Leeuwarder aanhang nieuwe hoop door een verre driepunter prima binnen te schieten (16-20). Nadat Rogier Jansen de actie van Hope in de buzzer had geneutraliseerd, counterde Gregory met een driepunter met bonus (20-23). Na een onsportieve fout van Mohamed Kherrazi kreeg Aris Leeuwarden de gelegenheid om het verschil nog verder terug te dringen. Dat lukte via de benutte vrije worpen van Leroy Peterson (24-26) maar gedeeltelijk omdat Lufile in de daarop volgende aanvallen zichzelf prima vrij speelde maar ongelukkig/onhandig was in de afronding.

Toch trok de thuisploeg na twee prima driepunters van Gregory de stand bij 30-30 gelijk. Op het moment dat Aris de kans kreeg het heft echt in handen te nemen acteerde de ploeg van coach Klaas Stoppels aanvallend erg slordig waardoor Zorg en Zekerheid Leiden toch weer uitliep naar een 30-39 voorsprong.

In het eerste deel van het derde kwart leek de Leidse defensie de wedstrijd te beslissen. De Leeuwarder aanval was in die fase niet opgewassen tegen Kherrazi & co of werd in de rebound afgetroefd door Koenis. Zorg en Zekerheid Leiden kon daardoor eenvoudig uitlopen naar een 38-50 voorsprong en leek zeker van de winst.

Op het moment dat ook de thuis-aanhang zich neer leek te leggen bij een nederlaag, perste Aris Leeuwarden er nog en 8-0 run uit waardoor het slotkwart tot veler verrassing begon met een perspectiefrijke 46-50 achterstand.

Nadat Koenis de score, in het van beide kanten aanvallend slordige slotkwart had geopend (46-52), kwam Lufile eindelijk door met twee prima scores voor Aris Leeuwarden. Toen Gregory vervolgens met een driepunter voor de eerste (en naar later bleek enige) 55-54 voorsprong voor Aris Leeuwarden tekende, leek een nieuwe spectaculaire ontsnapping voor de thuisploeg in het Kalverdijkje aanstaande.

Zorg en Zekerheid Leiden speelde op dat moment aanvallend al enige tijd bijzonder slordig. In plaats van door te drukken paste Aris Leeuwarden zich echter volledig aan bij de bezoekers. Precies zes minuten officiële speeltijd wisten de Friezen niet tot scoren te komen. Voordat Hope vanaf de vrije worplijn weer voor de eerste Friese punten zorgde, had Leiden alweer een 55-60 voorsprong genomen.

De definitieve beslissing was dat nog niet omdat Hope met nog vier seconden te spelen een driepunter binnenschoot (60-62). Alhoewel Jansen na een snelle fout de twee vrije worpen miste, kreeg Aris Leeuwarden geen nieuwe kans op een Houdini-ontsnapping. De ervaren Jansen miste de laatste vrije worp bewust en stelde de zege voor Zorg en Zekerheid Leiden veilig omdat de bal via Lufile over de achterlijn ging.

Aris Leeuwarden – Zorgen en Zekerheid Leiden 60-62 (13-20, 19-19, 14-11 en 14-12).
Scores Leiden: Koenis 17 (14 rebounds), Voorn 16, Jansen 10 (6 turnovers), Draper 10 (8 assists), Wright 5 (6 assists), Kherrazi 2 en Versteeg 2. Topscorers Leeuwarden: Gregory 19, Lufile 10 en Hope 10. Osaikhwuwuomwan 17 rebounds.

Tekst: Hans Kortekaas/DBL
Op de archieffoto van Richard Koolen: Thomas Koenis, topscorer en toprebounder van ZZ Leiden tegen Aris.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.