Nieuwsbericht

ZZ Leiden wint simpel in Rotterdam

Paul Vervaeck, de coach van Zorg en Zekerheid Leiden vond het niet nodig om tegen Rotterdam het onderste uit de kan te halen. De Belg nam genoegen met 54-74 en de twee punten. Dat kwam voor een belangrijk deel omdat hij feitelijk wél het onderste uit de kan haalde, want hij gaf speeltijd aan al zijn spelers. Floris Versteeg, Jan Driessen en Leratho Biekman maakten zelfs in het eerste kwart al minuten…

Dat kon omdat Forward Lease Rotterdam – Zorg en Zekerheid Leiden geen seconde een echte wedstrijd was. Nou vooruit: twee minuten. Toen was het 0-13 en zocht de thuisploeg al naarstig naar de handdoek om die in de ring te gooien. ZZ Leiden kon in een lage versnelling het klusje klaren. Dat leidde bij sommigen – de Amerikaan Daviyon Draper voorop – tot fantasieloos en ongeïnspireerd basketball, waardoor een fan van het eerste uur zich achteraf terecht afvroeg waar hij naar had zitten kijken.

In elk geval naar een uitstekend spelende Floris Versteeg, die in het tweede kwart op een gegeven moment tien punten op rij maakte en het derde kwart afsloot met een hele verre driepunter in het eindsignaal van die periode. De topscorer van de wedstrijd, zo bleek later, bracht zijn puntentotaal daarmee op 21.

Die bom zorgde voor een tussenstand van 36-65 in een wedstrijd, die steeds slaapverwekkender werd. In de slotperiode deed Leiden lekker mee met Rotterdam, waardoor de toeschouwers – als altijd in Rotterdam veel uit Leiden – onderuit zakten en snakten naar een vloeibare versnapering in de kantine.

Je kon het ZZ Leiden nauwelijks kwalijk nemen dat het zo’n treurig potje werd. Voor een goede wedstrijd heb je twee ploegen nodig, die er iets van maken. Vooral Rotterdam deed dat niet. Er is door een sponsor wat geld bij de club en dat werd besteed aan drie Amerikanen. De ook vorig seizoen in Rotterdam spelende La’Shard Andersen was geblesseerd en de andere twee maakten er weinig van. Anthlon Bell wil alleen maar schieten, maar doet dat uitermate beroerd. Dat was in de oefenwedstrijd tegen Leiden al zo en nu weer: 4 uit 18 voor negen veldpuntjes. En als Peter Alexis niet meer kan dan hij zaterdag liet zien, dan zal zijn retourticket snel klaar liggen.

En ZZ Leiden? Op basis van deze wedstrijd is het moeilijk een oordeel te vellen. Het is wachten op betere tegenstanders, die voor inspiratie kunnen zorgen. Dat zal komende zaterdag (20:00 uur Vijf Meihal) in de eerste thuiswedstrijd ook nog niet het geval zijn, hoewel BS Weert zaterdag pas na twee verlengingen van Aris in Leeuwarden verloor en heel lang ruim voorstond.

ZZ Leiden – BS Weert wordt overigens wel een duel met een bijzonder tintje. Kasper Averink, kind van BS en ZZ Leiden, speelt nu voor Weert. Zaterdag had hij in Leeuwarden 22 punten en (opvallend genoeg) 12 rebounds.

Forward Lease Rotterdam – Zorg en Zekerheid Leiden 54-74
Kwartstanden: 12-19, 10-22, 14-24 en 18-9
Scores Leiden: Versteeg 21 (4 op 5 twee- en 4 op 4 driepunters, 8 rebounds), Wright 13, Koenis 12 (9 rebounds, 5 steals), Kherrazi 10 (9 rebounds), Voorn 10, Driessen 4, Draper 2 en Ververs 2. Topscorers Rotterdam: Bell 12 en Van Dijk 9.

Tekst: Jan van der Nat/TSL
Achieffoto Richard Koolen: Floris Versteeg, de uitblinker bij ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.