Nieuwsbericht

Enorme stunt van ZZ Leiden in Groningen

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in de eerste wedstrijd van de halve finales van de DBL play-offs voor een geweldige stunt gezorgd. In Martiniplaza werd GasTerra Flames, de huizenhoge kampioenskandidaat, compleet vernederd. Na veertig minuten stond der onwerkelijke eindstand van 44-73 op het scorebord, een uitslag die nog nooit werd vertoond in de Groningse play-offs-geschiedenis.

Met in het achterhoofd de veegpartij tijdens het laatste bezoek aan het Groningse theater (90-56) en de toch behoorlijk kansloze nederlaag in de bekerfinale, zal menig fan en wellicht toch ook de ploeg blij zijn geweest met een goede wedstrijd en een acceptabel verlies. Natuurlijk zal er zijn gehoopt op een verrassing, maar hoe realistisch was dat?

De Amerikanen weten het echter al ‘eeuwen’: The play-off are a whole new season. Alles wat daarvoor gebeurde is nauwelijks van waarde. Slechts het veroveren van thuisvoordeel kun je meenemen naar de lange serie wedstrijden, waarin het er echt om gaat. Dan moet je als ploeg klaar zijn. Er staan en het beste uit jezelf halen.

GasTerra Flames was duidelijk niet klaar voor het grote werk. Misschien kwam dat wel, omdat het in het reguliere seizoen zo gemakkelijk ging. De vier nederlagen waren misstapjes en ook in de eerste ronde van de play-offs werd de sterrenploeg uit Groningen niet echt getest door Amsterdam. Leiden daarentegen speelde vaak niet goed en moest tegen Landstede Zwolle tot het gaatje gaan. Dat had natuurlijk ook heel anders kunnen uitpakken, maar het bleek dat de ploeg van Toon van Helfteren de intensiviteit van afgelopen dinsdag had vastgehouden.

Zorg en Zekerheid Leiden moet het van de verdediging hebben en die was wederom goed. GasTerra Flames kreeg de kans niet om behoorlijk schoten te nemen en vooral de driepuntsspecialisten Arvin Slagter en Cashmere Wright werd het moeilijk gemaakt. Ze kregen er dan ook vrijwel geen bal in. Slagter zou eindigen op 0 uit 7 en Wright op 1 uit 7. En als het dan niet loopt, gaat er van alles mis. In de rebound wordt dan de scherpte gemist, spelers stappen op of over de lijn, enz.

En ZZ Leiden profiteerde. Nadat DeJuan Wright uit een hele lange pass van Whit Holcomb-Faye de beginachterstand had weggewerkt (7-8), nam de ploeg de regie in handen en stond die niet meer af. Met de minuut groeide Leiden in de wedstrijd. Groningen stond er bij en keek er naar. Het publiek trouwens ook, want dat was stil op het moment dat de ploeg heel veel steun kon gebruiken. Leiden vond dat natuurlijk niet erg.

De kleine voorsprong na het eerste kwart (11-15) werd even bedreigd na de enige driepunter van Wright (14-17), maar vervolgens deelde Sean Cunningham een mokerslag uit met twee driepunters. Toen Slagter aan de andere kant een drietje miste vluchtte coach Ivika Skelin in een time-out. Maar die hielp geen snars, want Leiden schoot via vrije worpen van DeJuan Wright en een score van Whit Holcomb-Faye naar 14-27 en was los.

De rust brak aan bij een toch wel verrassende 19-31 voorsprong voor Leiden. In zo’n geval moet je als onderliggende partij goed uit de kleedkamer komen, wil je er nog iets van kunnen maken. Maar Groningen had zijn zaakjes niet op een rij kunnen krijgen. De ploeg kon nog wel even blijven hangen op een puntje of tien, twaalf, maar vervolgens speelde zich een zelden op dit niveau vertoond drama af voor de thuisploeg.

Jason Dourisseau, de routinier, gaf wat hoop via een score met toegift, maar daarna ging het van 30-37 in één ruk naar 30-61. Een run van 0-24 en hoewel dat soort zaken niet worden bijgehouden, zou dat best eens een play-off-record kunnen zijn. Als een kleuterklas werd de Groningse topploeg naar de slachtbank geleid.

Leiden kreeg vleugels en toen leek het of alles lukte. Mike Schachtner ging scoren en – schrik niet – Mohamed Kherrazi schoot een driepunter raak, iets dat hij dit seizoen precies één keer eerder had gedaan…

Bij dat verschil van 31 punten was het natuurlijk kat-in-het-bakkie. Van Helfteren kon minuten geven aan Kasper Averink, die dat beloonde met twee driepunters en ook Ingmar Kok mocht een minuutje het plankier op. De strijd, die eigenlijk nooit een echte strijd was, was gestreden. Dat wil zeggen: deel 1 van de serie, waarin het nu 1-0 is voor de underdog. Niets meer en niets minder. Maar dat zullen de spelen van ZZ Leiden zich als geen ander realiseren. Zaterdag is het gewoon een nieuwe wedstrijd.

Groningen-Leiden 44-73 (11-15, 8-16, 11-21 en 14-21).
Scores Leiden: Mike Schachtner 13, Worthy de Jong 12, Sean Cunningham 12, Kevin Thompson 8 (7 rebounds), DeJuan Wright 6 (8 rebounds), Kasper Averink 6, Mohamed Kherrazi 6, Whit Holcomb-Faye 6 en Joshua Duinker 4. Topscorers Groningen: Jason Dourisseau 11 en Dan Coleman 10.

Op de foto van RICHARD KOOLEN vieren de Leidse fans in Martiniplaza hun feestje na een zeer bijzondere wedstrijd.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.