Nieuwsbericht

Geen EK voor basketballers

Toen duidelijk werd dat de nationale basketballploeg, de Orange Lions, de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland niet gingen winnen, begon het grote rekenwerk. Oranje kon nog bij de vier beste nummers twee komen. Niet meer door medewerking van Denemarken, dat wel van Oostenrijk won, maar niet met een groot genoeg verschil (21 punten). Nee, Nederland moest het verlies binnen de perken houden.

Toen allerlei andere uitslagen bekend werden, zoemde het getal ‘zestien’ rond in de bomvolle Vijf Meihal. Nederland mocht met zestien punten verschil verliezen en zou dan op basis van doelsaldi op één van die felbegeerde tweede plekken terecht komen.

Bij de rust leek een dergelijk scenario nog haalbaar. Het verschil was toen veertien punten (26-40). Maar Duitsland opende met een 0-10 run en daarmee was meteen het gat veel te groot. Even, heel even, kwam er hoop, toen Charlon Kloof het gaatje wat dichttrok met een driepunten. Vijftien was toen even het verschil en dat mocht dus. Maar het bleek schijn. Duitsland sloeg direct terug en het werd duidelijk dat die marge van zestien er niet meer in zat.

Sterker nog: Oranje werd vernederd door de Duitsers (51-82 tenslotte), omdat het gewoon niet thuis gaf in de belangrijkste wedstrijd van de serie. Natuurlijk was er hoop op iets moois komende zomer na drie knap gewonnen uitwedstrijden. Maar als de belangrijkste spelers niet goed spelen, dan wordt het moeilijk.

De lange mannen kwamen te kort tegen de Duitse luchtmacht en schutters als Worthy de Jong en Yannick Franke hadden een complete off-day. Schoten samen nul op acht driepunters. En van dicht bij en onder het bord was het ook al dramatisch. Het team schoot samen nog geen 28 procent tweepunters en dat zal nooit genoeg zijn om welke wedstrijd dan ook te winnen.

En helemaal niet tegen de gemotiveerde Duitsers, die natuurlijk ook nog eens revanche wilden voor het verlies in Oberhausen, eerder in de serie. De Mannschaft schoot 63 procent tweepunters en was ook van ver trefzekerder met tien uit achttien drietjes.

Voor de Orange Lions resteert een stille zomer 2017 en daarna in het najaar de start van een nieuwe kwalificatie.

Topscorers Nederland: Kloof 18, Voorn 12, Nicolas de Jong 11. Duitsland: Voigtmann 15, Theis 14 en Zipser 13.