Nieuwsbericht

Geen EK voor basketballers

Toen duidelijk werd dat de nationale basketballploeg, de Orange Lions, de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland niet gingen winnen, begon het grote rekenwerk. Oranje kon nog bij de vier beste nummers twee komen. Niet meer door medewerking van Denemarken, dat wel van Oostenrijk won, maar niet met een groot genoeg verschil (21 punten). Nee, Nederland moest het verlies binnen de perken houden.

Toen allerlei andere uitslagen bekend werden, zoemde het getal ‘zestien’ rond in de bomvolle Vijf Meihal. Nederland mocht met zestien punten verschil verliezen en zou dan op basis van doelsaldi op één van die felbegeerde tweede plekken terecht komen.

Bij de rust leek een dergelijk scenario nog haalbaar. Het verschil was toen veertien punten (26-40). Maar Duitsland opende met een 0-10 run en daarmee was meteen het gat veel te groot. Even, heel even, kwam er hoop, toen Charlon Kloof het gaatje wat dichttrok met een driepunten. Vijftien was toen even het verschil en dat mocht dus. Maar het bleek schijn. Duitsland sloeg direct terug en het werd duidelijk dat die marge van zestien er niet meer in zat.

Sterker nog: Oranje werd vernederd door de Duitsers (51-82 tenslotte), omdat het gewoon niet thuis gaf in de belangrijkste wedstrijd van de serie. Natuurlijk was er hoop op iets moois komende zomer na drie knap gewonnen uitwedstrijden. Maar als de belangrijkste spelers niet goed spelen, dan wordt het moeilijk.

De lange mannen kwamen te kort tegen de Duitse luchtmacht en schutters als Worthy de Jong en Yannick Franke hadden een complete off-day. Schoten samen nul op acht driepunters. En van dicht bij en onder het bord was het ook al dramatisch. Het team schoot samen nog geen 28 procent tweepunters en dat zal nooit genoeg zijn om welke wedstrijd dan ook te winnen.

En helemaal niet tegen de gemotiveerde Duitsers, die natuurlijk ook nog eens revanche wilden voor het verlies in Oberhausen, eerder in de serie. De Mannschaft schoot 63 procent tweepunters en was ook van ver trefzekerder met tien uit achttien drietjes.

Voor de Orange Lions resteert een stille zomer 2017 en daarna in het najaar de start van een nieuwe kwalificatie.

Topscorers Nederland: Kloof 18, Voorn 12, Nicolas de Jong 11. Duitsland: Voigtmann 15, Theis 14 en Zipser 13.

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.