Nieuwsbericht

Valse start Orange Lions in Leiden

De Orange Lions hebben zich in de wedstrijd tegen Oostenrijk meteen al in een moeilijke positie gemanoeuvreerd. De eerste thuiswedstrijd ging na een zeer zwak tweede kwart met 72-75 verloren. De Orange Lions kunnen zich nu geen fouten meer veroorloven.

Oostenrijk is een lastige ploeg. Inside verricht Rasid Mahalbasic zijn beukwerk naar de ring toe, aan de buitenkant staan veel driepuntschutters klaar om de klus te klaren. Het wekte dan ook geen verbazing dat de Oostenrijkers in de redelijk bezette Vijf Meihal deze tactiek weer hanteerden. Het had in zoverre effect dat Nicolas de Jong al na vijf minuten met twee persoonlijke fouten naar de kant kon. Mahalbasic, die met 15 punten topscorer werd bij Oostenrijk, zette met een driepunter de bezoekers op een 4-7 voorsprong, Davor Lamesic zorgde met een backdoor zelfs voor 4-9 en het werd al rap stiller in de Vijf Meihal.

Halverwege het eerste kwart hadden de Orange Lions de bezoekers weer achterhaald. Jessey Voorn knalde in zijn nieuwe thuishaven een driepunter binnen, terwijl Worthy de Jong en Charlon Kloof via individuele acties tot scoren kwamen. Twee minuten voor het einde van het eerste kwart kwamen de oranjehemden weer op voorsprong door twee rake vrije worpen van Yannick Franke. Thomas Koenis bepaalde de stand na tien minuten op 20-18 voor de gastheren.

In het tweede kwart ging het helemaal mis met de Orange Lions. De Hollanders hadden grote moeite om tot scoren te komen, terwijl de Oostenrijkers in dit kwart uitpakten met maar liefst vijf driepunters van vier verschillende spelers. Het is iets waar Toon van Helfteren al voor gewaarschuwd had. De betere landen hebben veel driepuntschutters. Nu behoort Oostenrijk nog niet tot de Europese toplanden, maar aan de eindstreep bleken wel zes spelers één of meer driepunters raak gegooid te hebben, namelijk elf stuks in totaal tegen 50 procent.

Van 22-23 werd het binnen een minuut 22-28 en kon Van Helfteren zijn mannen naar de kant halen. Driepunters van Kloof en Worthy de Jong voorkwamen dat de achterstand echt groot werd. In de laatste anderhalve minuut sloegen de Oostenrijkers echter een gaatje van elf punten. Het was dat Worthy de Jong in de buzzer nog een onmogelijke bal door het netje liet zoeven: 34-43.

Diezelfde De Jong gaf na rust met zijn teamgenoten flink gas. Via negen punten op rij van de oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden werd het binnen drie minuten 43-45 en leek het weer een echte wedstrijd te worden. Daar dachten de bezoekers echter anders over. Via acht punten van Thomas Schreiner namen de Oostenrijkers het heft weer in handen. Met nog een minuut te gaan in het derde kwart was de marge opgelopen naar twaalf punten: 45-57. Vier vrije worpen voor Kloof gaven de Orange Lions nog enige hoop: 49-57.

Ook aan het begin van het vierde kwart vielen de schoten van de Orange Lions niet. Ondanks een and-1 van Koenis was het met nog zes minuten te spelen 52-65 voor Oostenrijk.Oranje kwam nog wel dichterbij, maar de gasten behielden de controle over de wedstrijd: 72-75.

De Orange Lions maken zich nu op voor een reeks van drie uitwedstrijden. De eerstvolgende tegenstander is Denemarken, zaterdag aanstaande. De Denen kregen vanavond met 101-74 klop van Duitsland.

Tekst: Martin Hoekstr/NMT
Op de foto van Richard Koolen: Ex-ZZ-speler Worthy de Jong, die in mooie fases Oranje een beetje op de been hield.