Nieuwsbericht

Twee keer atletiek-goud bij NK jeugd

Roos van Elk en Marije Efdee hebben bij de nationale kampioenschappen voor junioren goud gewonnen namens Leiden Atletiek. Van Elk deed dat bij de B-junioren op de 800 meter. Efdee haalde bij het kogelslingeren de verwachte gouden plak op. Zij steekt al het hele seizoen met kop en schouders boven de rest uit.

De NK vond het afgelopen weekeinde plaats op de baan van AV Sprint in Breda. Op de snelle rood-groene baan kwamen liefst 26 junioren van Leiden Atletiek in actie bij de B-junioren (16-17 jaar) en A-junioren (18-19 jaar). Gezamenlijk verdienden ze vijf medailles.

Het goud voor Marije Efdee uit Wassenaar bij het kogelslingeren was niet heel verrassend. De 49.99 meter in Breda was in de buurt van haar persoonlijk record (50.61 meter) en ruim verder dan de concurrentie zodat het eerste goud binnen was.

Het goud van Roos van Elk op de 800 meter bij de B-junioren was een stuk verrassender. In een sterk aan elkaar gewaagd veld moest ze in de tweede ronde een flink gat dichten naar de twee koploopsters. In de spannende eindsprint die volgde klopte ze de favoriete Roos Hop op de streep. Omdat de andere Roos vallend over de finish kwam, was het nog even onduidelijk wie er nu gewonnen had, maar toen de uitslag omgeroepen werd, kon het feestje gevierd worden met familie en trainer Han Kulker. Roos haalde op de slotdag met Emma Gommers, Kyara Tjin-A-Lim en Janneke Lemmerzaal ook nog zilver op de 4 x 100 meter.

Op vrijdagavond werd het mediallebal geopend door Lieke Schmidt. Met een dik clubrecord van 40.92 meter in haar zesde en laatste speerworp klom ze op naar een derde plek, op slechts een centimeter van het zilver. Eveneens voor een fors nieuw clubrecord zorgde B-junior Joshua Wegman bij het hinkstapspringen. 13.64 meter was bijna een meter verder dan het oude record en deze prestatie werd eveneens beloond met een zilveren medaille.

Op de foto van Erik van Leeuwen: Marije Efdee, die goud pakte bij het kogelslingeren.