Nieuwsbericht

Worthy de Jong naar Frankrijk

Worthy de Jong ziet zijn wens in vervulling gaan. De 1.94 meter lange guard van Zorg en Zekerheid Leiden had zijn zinnen gezet op een buitenlands avontuur en tekende een contract bij het Franse Stade Olympique Maritime Boulonnais, voor het gemak: SOMB.

De ploeg uit Boulogne-sur-Mer komt uit in de achttien teams tellende Franse Pro B. Afgelopen seizoen eindigde SOMB op de twaalfde plaats. De Jong had nog een doorlopend contract bij Zorg en Zekerheid Leiden, maar mocht vertrekken indien een buitenlandse ploeg zich zou melden.

De 28-jarige De Jong werd in zijn zesde seizoen bij Zorg en Zekerheid Leiden uitgeroepen tot MVP van het reguliere seizoen. Hij was in 28 wedstrijden in het reguliere seizoen goed voor 17,2 punten, 6.6 rebounds, 2.8 steals en 3.5 assists. In de zes wedstrijden tellende play-off serie tegen Donar noteerde De Jong 15.8 punten, 6.5 rebounds, 3.2 steals en 2.7 assists.

Volgens general manager Olivier Bourgain van SOMB is De Jong precies de speler, die de club wilde hebben. ‘We zochten een twee, maar wel eentje met andere kwaliteiten dan Xavier Corosine (met ruim twaalf punten gemiddeld de best schietende guard van de ploeg, red). Niet per se een pure schutter dus, maar liever een speler met atletisch vermogen, die sterk aan de bal is en iets kan creëren. Ik denk dat Worthy de Jong dat is en dat hij en Corosine elkaar perfect aanvullen. De Jong is een speler met een band met het publiek en dat willen we graag.’ 

Worthy de Jong zal in Boulonge-sur-Mer niet direct in de Franse schijnwerpers staan. SOMB is een bescheiden club uit het rechter rijtje van de Franse tweede divisie. De thuishaven van de club, Salle Damrémont, lijkt op het eerste gezicht niet echt een vooruitgang voor De Jong. Met slechts een capaciteit van 1.700 toeschouwers is Damrémont zelfs kleiner dan de Vijf Meihal. Een alerte ZZ-fan bedacht al een nieuwe naam voor De Jongs nieuwe ‘huis’: La Kiosque (De Schuur)…