Nieuwsbericht

ZZ Leiden moet nog een keer aan de bak

Zorg en Zekerheid Leiden kwam in een boeiende slotfase nog heel dichtbij, zelfs even een puntje voor, maar verloor uiteindelijk de tweede kwartfinalewedstrijd tegen Landstede in Zwolle met 78-77. Dinsdag is het beslissende duel in de Vijf Meihal (20:00 uur).

Je hoeft in een wedstrijd maar één keer voor te staan. Zorg en Zekerheid deed dat in het met 675 toeschouwers slecht bezette Landstede Sportcentrum voor de eerste keer na 38 minuten. Tot de 72-73 (twee vrije worpen van DeJuan Wright) had er steeds een positieve score voor de thuisploeg op het scorebord gestaan. Dat is altijd leuk, maar het gaat er bij basketball om wat er na veertig minuten staat.

Dat was toch weer nét een voorsprong voor Landstede, omdat Leiden er niet in slaagde om in de laatste 13.4 seconden Jonathan Tiller het scoren te beletten en ver volgens met nog negen seconden op de klok zelf te scoren. Tot dan deed de ploeg van Toon van Helfteren eigenlijk alles goed in die laatste twee minuten. De fouten werden goed uitgelokt en de vrije worpen (Whit Holcomb-Faye en nogmaals DeJuan Wright) onberispelijk verzilverd.

Na de score van Tiller kreeg Leiden nog een kans. Van Helfteren nam logisch een time-out, omdat je daarna de bal op de aanvalshelft mag innemen. Sean Cunningham had echter niet voldoende tijd om echt zuiver aan te leggen. Terwijl GasTerra Flames, de tegenstander in de halve finale, zich in alle rust kan prepareren op donderdag, moeten ZZ Leiden en Landstede dinsdag tot het gaatje om de laatste vier van de play-offs in de Dutch Basketball League te bereiken.

Zo zie je maar dat solerende zwaluwen geen zomer maken, want in de eerste wedstrijd was het verschil tussen beide ploegen heel groot in het voordeel van Leiden. Dat was nu heel lang andersom. Sloeg ZZ Leiden in het eerste duel direct een gat van rond de acht punten, nu was het Landstede, dat het best vertrok en via 14-6 het eerste kwart afsloot op 21-16.
Als ZZ Leiden achter de feiten aanloopt heeft het vaak heel veel moeite. Dat was in Zwolle niet anders. Het tweede kwart ging ook duidelijk naar de thuisploeg, omdat Leiden er niet in slaagde het gaatje kleiner te maken, laat staan te dichten. Steeds als het verschil onder de tien punten kwam, herstelde Zwolle zich.

Het derde kwart werd weliswaar door Leiden gewonnen, maar met de 19-20 schoot de ploeg niets op. Het leek dan ook uit te draaien op een regelmatige nederlaag en veel Leidse fans zullen zich in die fase dan ook al verzoend hebben met een derde wedstrijd. Maar basketball is soms een vreemd spelletje. In het vierde kwart dook Leiden opeens ruim onder de tien punten verschil en werd het bij 69-64 een echte wedstrijd.

Natuurlijk vluchtte Landstede-coach Herman van den Belt in een time-out, maar hij kon het momentum van Leiden niet teniet doen. Sean Cunningham maakte een driepunter en toen Mike Schachtner (met zijn enige score van de wedstrijd…) voor de aansluiting zorgde (72-71) namen Holcomb-Faye en Wright de regie in handen. Bijna met succes.
Er komt dus een derde duel. Niet prettig voor de ploeg, twee dagen voor wellicht wedstrijd 1 in Groningen. De penningmeester van ZZ Leiden zal daar anders over denken…

Landstede-ZZ Leiden 78-77 (21-16, 26-19, 19-20 en 12-22).
Scores Leiden: DeJuan Wright 22 (7 rebounds), Worthy de Jong 12, Joshua Duinker 12, Sean Cunningham 11, Whit Holcomb-Faye 10 (4 assists), Kevin Thompson 6 (6 rebounds), Mike Schachtner 2, Mohamed Kherrazi 2. Topscorers Zwolle: Holden Greiner 18, Jonathan Tiller 13 en Kenrick Zondervan 13.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.