Nieuwsbericht

Donar neem thuisvoordeel van ZZ over

Zorg en Zekerheid Leiden staat voor een loodzware klus om de finales van de play-offs te halen na de ontluisterende 76-93 nederlaag tegen Donar donderdagavond in de weer barstensvolle Vijf Meihal. De Groningse ploeg heeft daarmee het ‘thuisvoordeel’ overgenomen van Leiden, dat nu in elk geval een keer in Martiniplaza zal moeten winnen.

Er viel weinig af te dingen op de nederlaag en eigenlijk ook niet op het verschil. Donar was op alle fronten de betere ploeg. ZZ Leiden stond alleen helemaal in het begin van de wedstrijd even op voorsprong (2-1), maar direct daarna nam Donar de leiding over om die niet meer af te staan. Dat gebeurde via een driepunter van Jason Dourisseau, de Amerikaan met een Nederlands paspoort, die in wedstrijd twee in het rustsignaal de bal over het hele veld in het netje gooide.

De driepunter was een geducht wapen van de noordelijke ploeg. Er zouden er liefst twaalf in gaan tegen slechts vijf van Leiden. Eén-en-twintig punten verschil dus, alleen al uit die specialiteit. Meer dus dan het uiteindelijke verschil.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het heel lang stellen zonder Mohamed Kherrazi. De beste verdediger van de competitie kreeg halverwege het tweede kwart zijn tweede onsportieve fout en kon gaan douchen. Er viel nogal wat op te merken over die twee fouten. De eerste was tegen Lance Jeter en niet echt zwaar genoeg voor een ‘O’-fout. De tweede was een elleboog op het lichaam van ‘etterbak’ Will Sullivan bij een scorepoging van Kherrazi. Die was echter, op weg naar het schot, drie keer door Sullivan onder het parket gestopt, zonder dat er werd gefloten.

Dat gebeurde dus wél bij die elleboog. Floris Jansen de Jonge floot die fout, maar verzuimde dus in de aanloop tot drie keer toe zijn fluit te laten klinken. Het is overigens een raadsel dat deze man in staat wordt geacht halve finales play-offs te fluiten. In menig simpele competitiewedstrijd zakt hij al door met ijs. Maar ja, de NBB heeft de scheidsrechterscommissie ‘wegbezuinigd’ en als je het aanstellen van arbiters dan overlaat aan een kantoorklerk, krijg je dit.

Het gemis van Mohamed Kherrazi deed ZZ Leiden pijn, maar was toch niet doorslaggevend in de wedstrijd. Dat was veel meer het al genoemde niet kunnen verdedigen van de Groningse driepunter en het niet echt antwoord hebben op de acties van de routiniers Jason Dourisseau, (ex-ZZ-speler) Ross Bekkering en natuurlijk de sterke guard Lance Jeter.
Op een moment, eind derde kwart, dat er voor Leiden nog wel iets mogelijk was, liep Bekkering tegen zijn vierde fout aan en zat Jeter al even op de bank, ook met vier kruisjes achter zijn naam. Vooral deze twee zijn de smeerolie in de Groningse machine, maar Leiden slaagde er niet meer in wat zand tussen de raderen te strooien. In het eindsignaal van het derde kwart mikte Sean Cunningham (ook oud-Leiden) er nog maar eens een drietje in voor 59-74.

Vijftien punten goedmaken in tien minuten is niet onmogelijk, maar dan moet het wel snel gaan lopen. En dat deed het niet bij Leiden. Niet in de kwarten een tot en met drie en ook niet meer in het laatste. Alleen Worthy de Jong verkeerde in de juiste vorm. Hij scoorde veel en gemakkelijk (26 punten), al liet hij te veel vrije worpen liggen: 4 van de 5. Wat dat betreft had hij een voorbeeld kunnen nemen aan Rogier Jansen (7 op 7) en Cash Wright (5 op 5).

De opgave bleek te groot voor Leiden. Direct in het vierde kwart liep Donar nog verder weg via Dourisseau en Sullivan en toen even later Dourisseau er een driepunter ingooide, was het verschil zelfs twintig punten. En dan weet je: de boeken kunnen dicht. Kop leegmaken, een goed gesprek en dan zaterdag weer naar Groningen. Voor wedstrijd vier. Een wedstrijd die Zorg en Zekerheid móét winnen, want als Donar op 3-1 komt, kan de afscheidsborrel van het seizoen gepland worden.

Zorg en Zekerheid Leiden – Donar Groningen 76-93 (22-26, 18-23, 19-26 en 17-19).
Scores Leiden: De Jong 26 (7 rebounds), Jansen 14 (4 assists), Wright 11, Van der List 10, Simmons 6, Koenis 6 (7 rebounds) en Kherrazi 3. Topscorers Donar: Jeter 17, Cunningham 12, Sullivan 12, Bekkering 11 en Bubnic 11.

Tekst: Jan van der Nat / TSL
Foto: Richard Koolen - Worthy de Jong, de enige die zijn niveau haalde.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.