Nieuwsbericht

Donar neem thuisvoordeel van ZZ over

Zorg en Zekerheid Leiden staat voor een loodzware klus om de finales van de play-offs te halen na de ontluisterende 76-93 nederlaag tegen Donar donderdagavond in de weer barstensvolle Vijf Meihal. De Groningse ploeg heeft daarmee het ‘thuisvoordeel’ overgenomen van Leiden, dat nu in elk geval een keer in Martiniplaza zal moeten winnen.

Er viel weinig af te dingen op de nederlaag en eigenlijk ook niet op het verschil. Donar was op alle fronten de betere ploeg. ZZ Leiden stond alleen helemaal in het begin van de wedstrijd even op voorsprong (2-1), maar direct daarna nam Donar de leiding over om die niet meer af te staan. Dat gebeurde via een driepunter van Jason Dourisseau, de Amerikaan met een Nederlands paspoort, die in wedstrijd twee in het rustsignaal de bal over het hele veld in het netje gooide.

De driepunter was een geducht wapen van de noordelijke ploeg. Er zouden er liefst twaalf in gaan tegen slechts vijf van Leiden. Eén-en-twintig punten verschil dus, alleen al uit die specialiteit. Meer dus dan het uiteindelijke verschil.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het heel lang stellen zonder Mohamed Kherrazi. De beste verdediger van de competitie kreeg halverwege het tweede kwart zijn tweede onsportieve fout en kon gaan douchen. Er viel nogal wat op te merken over die twee fouten. De eerste was tegen Lance Jeter en niet echt zwaar genoeg voor een ‘O’-fout. De tweede was een elleboog op het lichaam van ‘etterbak’ Will Sullivan bij een scorepoging van Kherrazi. Die was echter, op weg naar het schot, drie keer door Sullivan onder het parket gestopt, zonder dat er werd gefloten.

Dat gebeurde dus wél bij die elleboog. Floris Jansen de Jonge floot die fout, maar verzuimde dus in de aanloop tot drie keer toe zijn fluit te laten klinken. Het is overigens een raadsel dat deze man in staat wordt geacht halve finales play-offs te fluiten. In menig simpele competitiewedstrijd zakt hij al door met ijs. Maar ja, de NBB heeft de scheidsrechterscommissie ‘wegbezuinigd’ en als je het aanstellen van arbiters dan overlaat aan een kantoorklerk, krijg je dit.

Het gemis van Mohamed Kherrazi deed ZZ Leiden pijn, maar was toch niet doorslaggevend in de wedstrijd. Dat was veel meer het al genoemde niet kunnen verdedigen van de Groningse driepunter en het niet echt antwoord hebben op de acties van de routiniers Jason Dourisseau, (ex-ZZ-speler) Ross Bekkering en natuurlijk de sterke guard Lance Jeter.
Op een moment, eind derde kwart, dat er voor Leiden nog wel iets mogelijk was, liep Bekkering tegen zijn vierde fout aan en zat Jeter al even op de bank, ook met vier kruisjes achter zijn naam. Vooral deze twee zijn de smeerolie in de Groningse machine, maar Leiden slaagde er niet meer in wat zand tussen de raderen te strooien. In het eindsignaal van het derde kwart mikte Sean Cunningham (ook oud-Leiden) er nog maar eens een drietje in voor 59-74.

Vijftien punten goedmaken in tien minuten is niet onmogelijk, maar dan moet het wel snel gaan lopen. En dat deed het niet bij Leiden. Niet in de kwarten een tot en met drie en ook niet meer in het laatste. Alleen Worthy de Jong verkeerde in de juiste vorm. Hij scoorde veel en gemakkelijk (26 punten), al liet hij te veel vrije worpen liggen: 4 van de 5. Wat dat betreft had hij een voorbeeld kunnen nemen aan Rogier Jansen (7 op 7) en Cash Wright (5 op 5).

De opgave bleek te groot voor Leiden. Direct in het vierde kwart liep Donar nog verder weg via Dourisseau en Sullivan en toen even later Dourisseau er een driepunter ingooide, was het verschil zelfs twintig punten. En dan weet je: de boeken kunnen dicht. Kop leegmaken, een goed gesprek en dan zaterdag weer naar Groningen. Voor wedstrijd vier. Een wedstrijd die Zorg en Zekerheid móét winnen, want als Donar op 3-1 komt, kan de afscheidsborrel van het seizoen gepland worden.

Zorg en Zekerheid Leiden – Donar Groningen 76-93 (22-26, 18-23, 19-26 en 17-19).
Scores Leiden: De Jong 26 (7 rebounds), Jansen 14 (4 assists), Wright 11, Van der List 10, Simmons 6, Koenis 6 (7 rebounds) en Kherrazi 3. Topscorers Donar: Jeter 17, Cunningham 12, Sullivan 12, Bekkering 11 en Bubnic 11.

Tekst: Jan van der Nat / TSL
Foto: Richard Koolen - Worthy de Jong, de enige die zijn niveau haalde.