Nieuwsbericht

ZZ Leiden wint boeiend openingsduel

Als de openingswedstrijd van de halve finales in de Dutch Basketball League tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar Groningen de opmaat is geweest voor de serie, dan wordt het genieten. Game #1 in de kolkende Vijf Meihal was een boeiend gevecht, dat door ZZ Leiden werd gewonnen met 72-69. Maar in tegenstelling tot het gezegde hoeft deze eerste klap helemaal geen daalder waard te zijn. Leiden en Groningen ontlopen elkaar nauwelijks. Weliswaar ging in het reguliere seizoen drie keer de winst naar de ploeg uit het noorden, maar Leiden won de wedstrijd en had daarvoor ook de laatste in Groningen moeten winnen.

Het gaat in wedstrijden tussen ZZ Leiden en Donar heel vaak om details. Om een balletje dat nét wel of nét niet valt. De opening van de halve finales in de play-offs (een best-of-seven) maakte daarop geen uitzondering. Leiden had meestal een voorsprong (ruim 33 van de 40 minuten), maar groot was die eigenlijk maar één keer. Dat wil zeggen: groot voor een Leiden-Groningen wedstrijd. Na vier minuten in de tweede helft was het gat elf punten: 56-45. Dat was het gevolg van een flitsende start van de Leidse ploeg, die met minimale voorsprong (42-40) was gaan rusten.

Jeroen van der List met een driepunter, Cash Wright en Worthy de Jong elk na een steal deelden een mokerslag uit: 7-0 en Donar moest binnen één minuut en zeven seconden in een time-out vluchten. Leiden bouwde het verschil, dat in de eerste helft maximaal zeven was geweest, uit naar de al genoemde elf punten. Maar dat zegt weinig in een basketballwedstrijd en helemaal niets als deze twee teams tegenover elkaar staan.

Daar kwam bij dat Donar zaterdag de driepunter beter beheerste dan Leiden. De Groningse ploeg zou er negen maken in de wedstrijd en viel de Leidse dreun aan met vier bommen. Van de elf punten waren er dan ook aan het einde van het derde kwart nog maar vier over: 62-58. Nog geen drie minuten in het vierde kwart sloeg de balans al door naar de andere kant. Donar pakte weer de voorsprong bij 64-65.

Maar Leiden speelde, ondanks het feit dat het driepuntsschot niet lekker viel, een goede en gedegen wedstrijd. Er werd gezocht naar andere wapens, zoals dat van Thomas Koenis, die een prima schot heeft van middenafstand en door zijn lengte lastig te verdedigen is. Hij speelde tegen zijn oude ploeg een klassewedstrijd met in totaal 17 punten en 12 rebounds. Twee treffers van hem zorgden precies halverwege het laatste kwart voor 68-65.

Het werd vervolgens krabben en bijten. Van der List, die een paar keer vanuit de hoek had gemist, knalde er nog een driepunter in, nu vanaf zijn favoriete plekje. Het werd razend spannend, toen Lance Jeter namens Donar twee vrije worpen benutte: 71-69 en nog 23.4 seconden te gaan. Het verschil werd drie, omdat Worthy de Jong één vrije worp maakte.

Nog iets meer dan 21 slopende tellen. Fout De Jong, maar nog geen vrije worpen (vierde teamfout pas). En dan een driepuntsschot van Jason Dourisseau, waarbij de bal klem blijft zitten tussen ring en bord. ‘Sprongbal’, maar het leer is voor Donar, omdat de balbezitpijl die kant op wijst. En dan wordt natuurlijk Lance Jeter gezocht voor een driepunter, die hij al zo vaak maakte in crisissituaties. Maar nu eventjes niet…

Zorg en Zekerheid wint met 72-69 en heeft krap drie dagen om klaar te zijn voor de tweede stap, dinsdagavond in Martiniplaza, Groningen. De thuisblijvers kunnen terecht op de livestream van TV Noord (www.tvnoord.nl), dat alle thuiswedstrijden van Donar op die manier uitzendt.

Zorg en Zekerheid Leiden – Donar Groningen 72-69 (19-18, 23-22, 20-18 en 10-11)
Scores Leiden: Koenis 17 (12 rebounds), De Jong 15 (10 rebounds, 4 assists, 4 steals), Van der List 12, Kherrazi 12 (5 assists), Wright 11, Jansen 3 (5 assists) en Simmons 2. Topscorers Donar: Bekkering 19 (17 rebounds), Jeter 16 (5 assists) en Dourisseau 13.

Tekst: Jan van der Nat/TSL
Op de foto van Richard Koolen: Thomas Koenis: double doubloe met 17 punten en 12 rebounds

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.