Nieuwsbericht

ZZ overtuigend naar eerste zege in play-offs

Zorg en Zekerheid haalde voor dit seizoen Whit Holcomb-Faye van Aris naar Leiden, onder andere omdat hij een prima indruk had gemaakt tijdens de finaleserie, die overigens door ZZ Leiden met 4-0 werd gewonnen. Tijdens het reguliere seizoen waren er vaak twijfels over hem, maar donderdagavond bewees hij het gelijk van technische staf en bestuur. Hij gooide er in de eerste wedstrijd van de play-offs tegen Landstede twintig punten in en zorgde er in het tweede kwart voor, dat de wedstrijd in het slot ging. Leiden won uiteindelijk onbedreigd met 77-58.

Dat is dus één wedstrijd in de pocket met zondag in Zwolle (15.00 uur) de mogelijkheid om de korte serie (best-of-three) te beslissen. Lukt dat niet dan is er dinsdag een derde duel in de Vijf Meihal. Hopelijk dan wel in een volle bak, want dat was nu niet het geval. De bezetting was behoorlijk, maar play-offwedstrijden verdienen een uitverkocht huis.

Vooraf waren er toch wel wat twijfels in het Leidse (supporters)kamp. Landstede had tenslotte een paar dagen eerder laten zien gelijk op te kunnen spelen met ZZ Leiden. Daar was nu geen moment sprake van. De thuisploeg knalde als een hazewindhond uit de blokken en voordat je met je ogen kon knipperen was het 10-2 via onder andere driepunters van Sean Cunningham en Whit Holcomb-Faye. Er was even later wel een dipje, maar het gaatje bleef tot de eerste pauze, omdat ook Mike Schachtner en DeJuan Wright er een drietje ingooiden: 25-17.

Verdedigend stond het goed. Jonathan Tiller (JT voor intimi) was zaterdag de grote man geweest bij de Zwolse ploeg, maar werd nu goed verdedigd, meestal door Worthy de Jong. Die kon zich daardoor niet echt bezighouden met scoren, maar dat hoefde ook niet. Holcomb-Faye nam de scorende rol op zich in het tweede kwart met tien punten op rij en een driepunter vlak voor de rust. Het verschil liep daarmee op tot 18 punten (46-28) en je zag aan de lichaamshouding van de spelers van Landstede, dat de wedstrijd in feite al voorbij was.

Nu kunnen er in een basketballwedstrijd rare dingen gebeuren, maar met Tiller aan de riem, een off-day van Holden Greiner en na zijn lange blessure een gebrek aan ritme bij Justin Stommes leek er niet zo veel meer te vrezen. En dat bleek een juiste inschatting, want in het derde kwart werd het verschil alleen maar groter: 63-40.

In het laatste stuk hoefde ZZ Leiden zich niet echt meer druk te maken. Holcomb-Faye en Duinker kregen wat rust en anderen konden het publiek op de banken krijgen. Kasper Averink deed dat met twee lekkere driepunters en Worthy de Jong dacht kennelijk: ik heb nog niet gescoord, laat ik dat ook eens proberen… en dunkte snoeihard 67-44 op het scorebord na een gaaf passje van Cunningham. In de slotfase kakte het een beetje in, omdat Leiden niet meer hoefde en Zwolle het ook in die laatste minuten niet kon.

ZZ Leiden-Zwolle 77-58 (25-17, 21-11, 17-12 en 14-18).
Scores Leiden: Whit Holcomb-Faye 20 (4 assists), Joshua Duinker 15 (7 rebounds), DeJuan Wright 9, Sean Cunningham 7 (5 assists), Kasper Averink 6, Worthy de Jong 5, Mohamed Kherrazi 4 en Kevin Thompson 4 (6 rebounds). Topscorers Zwolle: Jonathan Tiller 11, Nikki Hulzebos 11 en Kenrick Zondervan 10.
Overige uitslagen kwartfinales: Groningen-Amsterdam 81-62, Den Helder-Wijchen 77-65 en Den Bosch-Leeuwarden 110-63.

Op de foto van Richard Koolen: Whit Holcomb-Faye had alle reden om vrolijk te zijn na zijn prima wedstrijd tegen Landstede

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.