Nieuwsbericht

ZZ Leiden maakt geen fout

Zonder al te zware inspanning heeft Zorg en Zekerheid Leiden de laatste competitiewedstrijd in Weert in een overwinning omgezet. Via een ruststand van 31-43 won de Leidse ploeg met 69-87 en sloot daarmee de reguliere competitie als tweede af.

Zorg en Zekerheid Leiden had in het seizoen al vier keer eerder van BSW gewonnen. Vanavond moest de thuisploeg het ook nog stellen zonder Joost Padberg, Akeel Eduardo en Thomas Dreesen. Voor de Limburgers een nog lastigere situatie. BSW nam aan het eind van de wedstrijd overigens afscheid van Jeremy Ormskerk en Kenneth van Kempen. Laatstgenoemde, de clubicoon van BSW, verhuist naar België en zal daar verder gaan basketballen. Kort voor tijd verlieten beide spelers onder luid applaus het veld. Eddy Casteels kwam zelfs uit zijn coachbox om beide spelers de hand te drukken.

In het eerste kwart heeft Zorg en Zekerheid Leiden het moeilijk om BSW van zich af te schudden. De Leidse formatie speelt in een gezapig tempo en kiest vooral voor het afstandsschot. Thomas Koenis, Jeroen van der List en Cashmere Wright houden zich bezig met de score, aan Limburgse zijde komt Rens van Ravensteijn door met acht punten. Pas in de laatste minuut van het kwart loopt Zorg en Zekerheid Leiden van 15-14 door naar een 15-21 ruststand.

In de tweede periode wordt deze run doorgetrokken naar een 0-14 run. Als Worthy de Jong en Rogier Jansen dan in korte tijd drie driepunters produceren, is het verschil al opgelopen tot zeventien punten: 20-37. Door een korte terugval aan Leidse zijde weet BSW de schade bij rust te beperken tot dertien punten: 28-41.

Na de pauze drukt Zorg en Zekerheid Leiden meteen door. Jansen bedient Koenis op maat voor een dunk. Na vier minuten is het verschil al weer boven de twintig punten gekomen: 35-56. Leiden gelooft het daarna wel. Even is de aandacht gevestigd op Zwolle, waar Aris Leeuwarden lange tijd op voorsprong staat tegen Landstede Basketbal. Indien de Friezen zouden winnen, dan had Zorg en Zekerheid Leiden alsnog als eerste aan de play-offs kunnen beginnen. Zo ver kwam het echter niet, want Landstede won de wedstrijd uiteindelijk toch nog eenvoudig.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden komt nu iedereen in het veld, al blijft de speeltijd van de jonkies beperkt. Zij moeten immers zondag nog aan de bak voor de halve finale van de Final Four van de Dutch Talent League. Na drie kwarten is de stand 43-65.

In de laatste tien minuten mag BSW het kwart nog een keer winnen met 26-22, maar uiteindelijk is er toch sprake van een eenvoudige 69-87 overwinning. De laatste Leidse score was een driepunter van Siem Willems. Leiden telde vijf spelers in de dubbele cijfers, waarbij Koenis zelfs een double double realiseerde.

“Wij hebben gedaan wat we moesten doen”, stelde coach Eddy Casteels na afloop. “BSW had toch in Rotterdam met twintig punten verschil gewonnen en Donar tot een verlenging gedwongen. Dat zat er vanavond niet in. Wij hebben geen fout gemaakt.” Buiten de overwinning was Casteels niet echt tevreden. “Onze sterkmakers hebben vanavond laten zien dat ze er nog niet klaar voor zijn.” Daarmee doelde Casteels onder andere op Marquise Simmons die een wel erg ongelukkige wedstrijd speelde en vanwege vijf persoonlijke fouten niet verder kwam dan bijna dertien minuten speeltijd.

Zorg en Zekerheid Leiden is het seizoen dus als tweede geëindigd. Dat betekent dat de ploeg in de eerste ronde van de play-offs vrijaf heeft. Op zaterdag 30 april opent Leiden in eigen huis de halve finales van de play-offs tegen de winnaar van de serie tussen Donar en Challenge Sports Rotterdam. De kans is groot dat ZZ Leiden het in die halve finale dan voor de vierde keer op rij moet opnemen tegen Donar.

BSW Weert -Zorg en Zekerheid Leiden 69-87 (15-21, 16-22, 12-22 en 26-22).
Scores Leiden: De Jong 18, Van der List 18, Wright 17 (4 driepunters), Koenis 12 (12 rebounds), Jansen 10 (8 assists), Kherrazi 5, Willems 3, Versteeg 2 en Averink 2. Topscorers Weert: Van Ravestein 21 en Van Kempen 13.

Tekst: Martin Hoekstra / ZZ Leiden
Archieffoto Richard Koolen: Thomas Koenis had met 12 punten en 12 rebounds een double-double in Weert