Nieuwsbericht

ZZ Leiden velt aartsrivaal

Hij speelde niet zijn allerbeste wedstrijd, maar toen Zorg en Zekerheid Leiden hem echt nodig had, stond hij er en haalde twee keer de trekker over voor even zovele driepunters. Worthy de Jong kantelde de stand in de voorlaatste minuut van 61-64 naar 67-64. Het snot voor de ogen knokkend hield ZZ Leiden vervolgens stand tegen aartsrivaal Donar Groningen, won met 69-67 en bezorgde zichzelf zo in elk geval de tweede plaats, die recht geeft op een vrijkaartje in de eerste ronde van de play-offs.

Er moet een piepklein voorbehoud worden gemaakt, maar je mag er vanuit gaan dat nummer 1 Landstede (thuis tegen Leeuwarden), ZZ Leiden (uit bij Weert) en Donar (thuis tegen Amsterdam) zaterdag in de slotronde van de reguliere competitie geen fout maken.

Als de wedstrijd van donderdag de blauwdruk is geweest voor de halve finales van de play-offs, waarin Leiden en Groningen – met Leids thuisvoordeel – tegenover elkaar zullen staan, omdat de noordelijke ploeg Rotterdam opzij zal zetten, mogen er wel extra hulptroepen van het Rode Kruis worden opgeroepen, omdat de spanning sommigen weleens te veel zou kunnen worden.

Want het was in de volle Vijf Meihal vooral spannend. Echt goed was het maar zelden, maar misschien stond er daarvoor wel te veel op het spel. Het ging tenslotte om de tweede plaats en dus automatische plaatsing voor de halve finales. Of dat gunstig is, daarover zijn de geleerden het niet eens. Doorspelen tegen een ‘kleintje’ of twee weken alleen maar trainen. Wat is beter? Worthy de Jong maakte zich er niet druk over. ‘Het is, zoals het is.’

Misschien is de nederlaag voor Groningen en de wetenschap dat er wellicht drie keer in Leiden gespeeld moet worden om de finale te halen, een mentaal klapje. Vooral omdat het verlies pas in het vierde kwart tot stand kwam. De Jong zorgde na één minuut en twintig seconden voor de eerste voorsprong van ZZ Leiden: 53-52.

Dat het zo lang duurde kwam vooral door de beroerde start van de thuisploeg, die er in de eerste acht minuten van het eerste kwart vrijwel geen bal in kreeg, veel balverlies leed en met liefst 4-20 achter kwam. Pas daarna ging het (aanvankelijk een beetje) lopen. Bij het einde van het eerste kwart was het 11-21.

In het tweede deel sloot Leiden met reuzenstappen (twee driepunters van Cashmere Wright en eentje van Rogier Jansen) aan: 22-23. Toch hield Donar het gaatje open en was het, ondanks weer een drietje van Jansen (hij zou er vijf maken), bij de rust 29-36.

En het gat bleef. Kort voor het einde van het derde kwart was het 38-47. Tot hier en niet verder, dacht Leiden en garandeerde via Marquise Simmons en driepunters van Floris Versteeg (koud in het veld) en De Jong een spannend slotkwart: 46-49.

Meteen deponeerde Jansen wéér een bom in het Groningse netje en ontplofte de Vijf Meihal. Vanaf Leidens eerste voorsprong, de al genoemde score van De Jong, gaven de twee ploegen elkaar geen duimbreed toe. Het werd 53-53, 58-57, 61-62 en 61-64, om maar een paar tussenstanden te noemen. Rogier Jansen gooide er op weg naar die laatste tussenstand nog eens twee driepunters in.

En toen was het dus ‘Worthy-time’. Onderbroken door een loopfout van Donar-ster Lance Jeter (21 punten en 10 op 10 vrije worpen) maakte hij twee driepunters: 67-64. Maar er was nog altijd 1:13 te spelen en dat is lang in een basketballwedstrijd. Maar het was dit keer niet lang genoeg voor Donar…

Zorg en Zekerheid Leiden – Donar Groningen 69-67 (11-21, 18-15, 17-13 en 23-18).
Scores Leiden: De Jong 17 (4 driepunters), Jansen 15 (5 driepunters), Wright 15, Kherrazi 8 (8 assists), Simmons 7 (8 rebounds), Versteeg 3, Van der List 2 en Koenis 2 (9 rebounds). Topscorers Groningen: Jeter 21, Bekkering 13 (15 rebounds) en Dourisseau 11.

Tekst: Jan van der Nat/TSL
Foto Richard Koolen: Worthy de Jong, die er stond, toenm het echt moest.

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.