Nieuwsbericht

ZZ pakt zege in Den Bosch

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de strijd om de beste twee plaatsen nog niet opgegeven. In Den Bosch won Zorg en Zekerheid Leiden voor het eerst sinds 2012 een uitwedstrijd tegen SPM Shoeters. Via een ruststand van 32-38 werd het uiteindelijk 65-81.

De laatste keer dat Zorg en Zekerheid Leiden in Den Bosch won, was de finale van de SuperCup op 29 september 2012. Het werd toen 57-67. Op 24 mei van datzelfde jaar wist Zorg en Zekerheid Leiden in de finale van de play-offs het kampioensfeestje van Den Bosch te verstoren door met 65-70 te winnen. De laatste reguliere competitiewedstrijd waarin de Leidse ploeg in Den Bosch won, is meer dan vier jaar geleden. Op 25 maart 2012 werd het 66-68.

Los van het doorbreken van de negatieve reeks in Den Bosch, was deze wedstrijd vooral van belang voor het bepalen van de uitgangspositie van Zorg en Zekerheid Leiden in de play-offs. De Leidse ploeg is naast Donar aan kop gekomen. Hiermee wordt het duel van donderdag in Leiden tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar uiterst belangrijk voor het bepalen welke ploeg de eerste ronde vrij is en welke ploeg naar alle waarschijnlijkheid derde gaat worden. Zorg en Zekerheid Leiden heeft dat in eigen hand. De kans dat Landstede Basketbal, dat qua verliespunten gelijk staat maar morgen nog een wedstrijd moet afwerken, vlak voor de finish nog over een tegenstander struikelt, is niet al te groot. Maar een tweede plaats is wel degelijk haalbaar.

Zorg en Zekerheid Leiden, dat Cashmere Wright weer als starter mocht begroeten, liet van meet af aan zien dat het niet van plan was om deze wedstrijd zo maar in te leveren. Mohamed Kherrazi gaf meteen een boodschap af dat hij niet uit de weg wilde gaan. “Dat was belangrijk voor ons”, stelde coach Eddy Casteels na afloop. “Hij gaf die boodschap af en alle spelers hebben die boodschap aanvaard.”

Toen Zorg en Zekerheid Leiden in het openingskwart twee minuten lang niet scoorde, zette SPM Shoeters een 10-11 achterstand om in een 16-11 voorsprong. Het inbrengen van Rogier Jansen zorgde voor de ommekeer. Eerst bediende de guard Thomas Koenis op maat, kort daarop tekende Jansen voor een four point play waarmee hij de Leidse ploeg weer op voorsprong zette. Na een steal bepaalde Worthy de Jong met een score plus bonus de kwartstand op 21-23.

In het tweede kwart gaf SPM Shoeters heel even gas via Dejan Kravic, maar na drie minuten plaatste Zorg en Zekerheid Leiden mede dankzij Rogier Jansen en een sterk invallende Floris Versteeg (die een fraai passje van Wright lekker hard afdunkte) een behoorlijke run. Van 27-26 werd het 30-38 en was SPM Shoeters in last. Een driepunter van Jansen in de buzzer draaide net uit de ring, waardoor beide ploegen gingen rusten met een 32-38 stand in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

Na de pauze bleef de marge aanvankelijk gelijk, maar Casteels moest al snel Kherrazi uit het veld halen. Zijn technische fout was namelijk meteen zijn vierde fout. Veel effect haalde SPM Shoeters daar niet uit. Sterker nog, de Leidse ploeg voelde zich alleen maar sterker worden. Marquise Simmons liet een driepunter volgen door een snoeiharde dunk op de break. Eén minuut voor het einde van het derde kwart zorgde een score van Thomas Koenis voor de grootste voorsprong in de wedstrijd: 45-61. Wright sloot het kwart af met een driepunter: 50-64. Maar liefst 28 punten noteerde de Leidse ploeg in het derde kwart en dat is wel eens heel anders geweest.

Toch werd het in het slotkwart nog even billen knijpen. Meer dan drie minuten kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet tot scoren, waardoor het opeens weer 58-64 werd. De Jong brak als eerste de ban, waarna Jansen er meteen twee driepunters op rij in knalde voor 58-72 en minder dan vijf minuten te spelen. Daarmee was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. Door een score plus bonus van De Jong en een driepunter van Wright liep het verschil zelfs op tot achttien punten: 62-80. Na een driepunter van de goed spelende Leon Williams bepaalde Koenis met een vrije worp de eindstand op 65-81.

“We hebben eens goed naar de laatste wedstrijden gekeken. Daaruit bleek dat de bal amper bewoog”, gaf Casteels te kennen. “Deze spelers hebben de ervaring en het inzicht om te weten waar ze te kort komen. Ze hebben als groep besloten om daar aan te werken.” En dat betaalde zich vanavond in Den Bosch uit, want de aanvallen van Zorg en Zekerheid Leiden waren zeker niet statisch en de bal bewoog snel van de ene naar de andere kant en naar de vrije man. Daardoor is er voor wat betreft klassering in de play-offs nog van alles mogelijk.

SPM Shoeters Den Bosch - Zorg en Zekerheid Leiden 65-81 (21-23, 11-15, 18-26 en 15-17).
Scores Leiden: Jansen 20 (5 driepunters), De Jong 19 (8 rebounds, 6 steals), Wright 16 (4 driepunters, 7 assists), Koenis 12 (7 rebounds), Simmons 6, Versteeg 5 en Kherrazi 3. Topscorers Den Bosch: Williams 25, Wessels 12 en Kravic 10.

Tekst: Martin Hoekstra/ZZ Leiden
Op de foto van Richard Kroolen: Cashmere Wright met een qua stijl perfecte driepunter. Hij maakte er vier in Den Bosch.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.