Nieuwsbericht

ZZ Leiden vergooit eerste plek

Door in de eigen Vijf Meihal met 65-72 te verliezen van Landstede Zwolle heeft Zorg en Zekerheid in één klap de mogelijke eerste plaats (maximaal thuisvoordeel in de play-offs) en wellicht zelfs ook de tweede plek (vrij in de eerste ronde) verspeeld.

Leiden speelde, op de beginfase na, een slechte wedstrijd en verdiende eigenlijk ook niet te winnen, omdat er niet als team werd gespeeld en dat is en blijft toch de basis voor een teamsport. ‘There is no I in TEAM’, zeggen de Amerikanen. Het gevolg van het gebrek aan samenwerking was twintig keer balverlies en dat is veel te veel en zeker tegen een ploeg als Landstede, die snelheid combineert met goede schoten. Met bijvoorbeeld tien driepunters, terwijl ZZ Leiden niet verder dan de helft daarvan kwam.

Het begin van Leiden was flitsend en overtuigend. Vooral van Marquise Simmons, de vaak zo tegenvallende Amerikaan. Nu had hij het heilige vuur, maakte de eerste negen punten voor Leiden en nam de ploeg mee op zijn bagagedrager. Zwolle werd weggespeeld en keek na het eerste kwart aan tegen een achterstand van veertien punten: 22-8.

Maar de laatste weken speelt ZZ Leiden met ups en downs. Een flinke voorsprong is geen enkele garantie. Dat was al zo tegen Donar en Aris en dat was ook zo in de bekerfinale. In de wedstrijd, waarvan de winnaar aan het einde van het reguliere seizoen weleens koning kon zijn, was het niet anders.

In de eerste fase van het tweede kwart vond men het kennelijk niet nodig de gekende schutters van Zwolle een beetje behoorlijk te verdedigen. Het gevolg waren vijf driepunters, waar tegenover Leiden er ééntje (Jan Driessen) stelde. Het werd daardoor een close game, al kon Leiden nog een gaatje open houden aan het einde van het tweede kwart: 40-32.

Maar het was duidelijk dat de klad er in zat. Coach Eddy Casteels kon niet beschikken over Cashmere Wright, die het even probeerde maar te veel last had van een gekneusde pols, en moest lijdzaam toezien dat Worthy de Jong een offday had.

Zwolle rook dat er kansen waren om te winnen en in een zetel naar de eerste plaats te gaan. In verliespunten staan Zwolle, Leiden en Groningen nu gelijk, maar het programma is in het voordeel van Landstede. Amsterdam, Rotterdam en Leeuwarden zijn ploegen, waarvan gewonnen moet kunnen worden, terwijl Leiden (uit) en Groningen (thuis) allebei nog tegen Den Bosch spelen en elkaar nog ontmoeten in Leiden.

Leiden zal die beide wedstrijden (en Weert) moeten winnen om tweede te worden, zodat de ploeg vrij is in de eerste ronde van de play-offs en in de halve finales thuisvoordeel heeft tegen Groningen. Maar dan zal er wel heel snel iets moeten veranderen.

In het derde kwart al sloeg Landstede toe. Het werd – na een driepunter van Jessey Voorn – 48-55, maar Leiden kon het gat, dankzij een sterk spelende Mohamed Kherrazi,  nog wat dichten: 51-55.

In het vierde kwart werd het een bloedstollende partij en drie minuten voor het einde was het 65-65. Toen was het de beurt aan de scheidsrechters. Eerst werd een uitbal aan Zwolle gegeven, terwijl op het grote scherm duidelijk te zien was dat het de andere kant op was. Maar over videobeelden zullen we het voorlopig maar niet hebben…

Vlak daarna werd Rogier Jansen bestraft met een technische fout voor een flop (in het voetbal heet dat een schwalbe) hetgeen absoluut niet het geval was. Maar misschien kunnen deze scheidsrechters er niets aan doen. Ze zijn gewoon niet goed genoeg voor een wedstrijd op dit niveau. Probleem is echter dat het potje met arbiters op behoorlijk niveau vrijwel leeg is…. Wie echter dit trio (Joske Kuut, Floris Jansen de Jonge en Jochem Frons) heeft aangesteld voor deze belangrijke wedstrijd, moet onmiddellijk uit zijn of haar functie worden gezet.

Natuurlijk kun je stellen dat Leiden de wedstrijd niet verloor door de scheidsrechters, maar deze twee beslissingen waren wél cruciaal in de slotfase en over een slechte wedstrijd praat niemand meer als je hebt gewonnen.

Dat gebeurde dus niet, omdat bijvoorbeeld de zoneverdediging van Leiden in de ultieme fase niet werkte. Als je een goede schutter als Grant Gibbs, die al twee driepunters achter zijn naam heeft staan, twee keer van ver laat aanleggen, dan vraag je om moeilijkheden. Die kreeg Leiden dan ook. Gibbs bracht zijn dag-totaal op vier uit vier en blies de Leidse kaarsjes van hoop resoluut uit: 65-71. Met een vrije worp van dezelfde Gibbs werd de eindstand vastgesteld: 65-72.

Zorg en Zekerheid Leiden – Landstede Zwolle 65-72 (22-8, 18-24, 11-23 en 14-17)
Scores Leiden: Jansen 17 (7 assists), Kherrazi 17, Simmons 11, Koenis 9 (12 rebounds), De Jong 8 (7 rebounds, 7 turnovers) en Driessen 3. Topscorers Zwolle: Gibbs 20 (4 op 4 driepunters) en Hinz 18.

Tekst: Jan van der Nat (TSL)
Op de foto van Richard Koolen: Marquise Simmons, die de eerste negen Leidse punten maakte.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.