Nieuwsbericht

ZZ Leiden verliest bekerfinale

Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om voor de derde keer in tien jaar tijd de nationale beker te winnen. In een tumultueuze slotfase scoorde Mohamed Kherrazi de op het eerste gezicht winnende punten, maar na bestudering van de televisiebeelden van de NOS werd de score niet geteld en ging de beker met 57-58 naar SPM Shoeters Den Bosch.

Het was een hoogst curieuze beslissing van de arbiters en uiteindelijk hoofdscheidsrechter Antio Sinterniklaas. “Het was een heel moeilijke beslissing, maar we hebben het twee keer bekeken en op het moment dat de klok op 0:00 stond en de rode ledverlichting brandde, was de bal nog in handen van de schutter.”

En wie de beelden bekeek moet de scheidsrechter gelijk geven. Alleen, in Nederland is nog nooit eerder gebruik gemaakt van videobeelden om een dergelijke beslissing te nemen. Maar volgens de regels van de internationale basketballfederatie FIBA mag het wel. Alleen beging Nico Zwiep, een van de twee collega’s van Sinterniklaas, een blunder. Volgens dezelfde regels had hij moeten aangeven of de score telde of niet. Daarna hadden ze naar de beelden mogen gaan kijken en de beslissing mogen terugdraaien en bevestigen. Dat is niet gebeurd. Zwiep stak alleen zijn hand omhoog, maar had met twee vingers naar beneden moeten wijzen (score) of kruislings met de armen moeten zwaaien (geen score).

Het merkwaardigst is dat de regels ook spreken van ‘een monitor in de buurt van de jurytafel’. Dat was in Zwolle het geval, omdat de NOS-ploeg in het verlengde van de tafel zat. In andere zalen (Leiden, Den Bosch, Groningen) is dat niet het geval. Bovendien moeten de beelden van een neutrale organisatie zijn en kunnen dus alleen gebruikt worden als de NOS of Ziggo Sport uitzendt. Dat is zelden het geval en dus is er sprake van rechtsongelijkheid.

Het neemt allemaal niet weg, dat de beker nu in Den Bosch staat en dat ZZ Leiden de wonden moet likken. Dat was niet nodig geweest, wanneer de ploeg van coach Eddy Casteels het uitstekende tweede kwart, waarin een paar minuten voor de rust een voorsprong werd genomen van vijftien punten (37-22) een behoorlijk vervolg had gegeven.
Maar dat was niet het geval. ZZ Leiden gaf nog voordat de ploegen naar de kleedkamers gingen negen punten van die voorsprong weg: 39-33. Het slechte spel van die slotminuten van de eerste helft werd na de rust voortgezet. Ook SPM Den Bosch speelde niet sterk in het eerste deel van de tweede helft, maar sloop toch langzaam dichterbij om met nog vijf minuten te gaan in het derde kwart de aansluiting te bewerkstelligen: 42-42.

Vanaf dat moment werd de wedstrijd kwalitatief niet beter, maar wél loeispannend. De Pagter schoot Den Bosch naar een voorsprong, De Jong neutraliseerde. Kravic (DB) en Wright (ZZ) maakten ieder twee vrije worpen en met een driepunter zorgde Slagter voor een Bossche voorsprong aan het einde van deel drie: 47-48.

In het vierde kwart werd het 50-50 en 54-54. In een prachtig slot, waarin bij menigeen hartslag en bloeddruk hoog zal zijn opgelopen. Maarten Bouwknecht en Worthy de Jong wisselden een driepunter uit, waarna Stefan Wessel vanaf de vrije worplijn 57-58 op het scorebord zette.
En toen volgde het slot van deze bekerfinale, waarover tot in lengte van jaren zal worden gepraat. Gelukkig hebben we de videobeelden nog…

ZZ Leiden – SPM Den Bosch 57-58 (17-17, 22-16, 8-15 en 10-10).
Scores Leiden: De Jong 23 (6 rebounds, 6 turnovers), Jansen 14, Wright 7 (4 steals), Kherrazi 5 (7 rebounds), Koenis 4 (10 rebounds), Van der List 3 en Simmons 1. Topscorers Den Bosch: Wessels 13, Kravic 12.

Tekst: Jan van der Nat/TSL
Foto NOS: score of geen score?

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.