Nieuwsbericht

Nog twee locaties voor topsporthal

De gemeente Leiden heeft de resultaten bekendgemaakt van de zoektocht naar de beste plek voor een nieuwe topsporthal die de huidige Vijf Meihal moet gaan vervangen. In totaal zijn dertien plekken in de stad in een quick scan onder de loep genomen. Daarvan zijn er elf om verschillende redenen afgevallen. De twee overgebleven locaties zijn de Boshuizerlaan en De Vliet.

Aan de Boshuizerlaan zijn twee hoofdvarianten in beeld. Een nieuwe hal op de plek waar de gemeente in eerste instantie ook al vanuit was gegaan. Naast het bestaande complex met de Vijf Meihal en het Vijf Meibad komt dan een sporthal met gebouwde parkeergarage en 2.000 zitplaatsen. De hal kan dan gebruikt worden door het Leonardo College dat op diezelfde locatie nieuwbouw gaat plegen. Ook de breedtesport en ZZ Leiden kunnen er terecht. Voor het eredivisiebasketbal geldt dan alleen wel dat groei op die locatie niet mogelijk is. Voordelen van deze variant zijn de kosten. De hal kan worden gerealiseerd binnen het budget van 11.000.000 euro dat de gemeente ervoor heeft gereserveerd. Ook kan er relatief snel met de realisatie worden begonnen en is er woningbouw inpasbaar. Dat is een belangrijke kostendrager.

De tweede variant aan de Boshuizerlaan gaat uit van een flink grotere hal. Eentje met 3.500 tot 4.000 zitplaatsen. Voordeel: ZZ Leiden kan de groeiambitie grotendeels realiseren. Nadeel zijn de kosten. Deze variant past waarschijnlijk niet binnen het eerder door de gemeenteraad beschikbaar gestelde budget.

De derde overgebleven optie gaat uit van een nieuwe hal bij sportpark De Vliet. Een fors grotere hal met 4.000 tot 5.000 tribuneplaatsen, een parkeergarage en horeca. Die hal zou dan het onderkomen worden van ZZ Leiden en de breedtesport, maar het Leonardo College heeft er vanwege de afstand niks aan. Daarom moet er, als die variant wordt gekozen, alsnog een aparte gymzaal met minstens drie lokalen worden gebouwd bij de nieuwbouw van het Leonardo aan de Boshuizerlaan.

Dat laatste plan is zoveel duurder dan de elf miljoen die beschikbaar is, dat de gemeente stelt dat deze variant alleen mogelijk is met behulp van private financiering. Dat past dan mogelijk wel in de zoektocht die ZZ Leiden zelf de afgelopen jaren ook al deed naar de mogelijke bouw van een ‘Event Centre’ waar niet alleen sportwedstrijden, maar bijvoorbeeld ook concerten gegeven zouden kunnen worden. Daarvoor waren eerder onder andere de Gamma-locatie aan de Lammenschansweg en het terrein voor het LUMC in beeld. Die locaties zijn in de quick scan overigens allebei afgevallen.

Een nieuwe grote topsporthal aan de Vliet is wel afhankelijk van andere sportontwikkelingen in datzelfde gebied. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Pluspunt: mogelijke synergievoordelen met andere voorzieningen die mogelijk in datzelfde gebied worden gerealiseerd zoals een nieuwe ijshal en het combibad De Vliet. Nadeel is dat er pas ruimte ontstaan na afronding van het project Voetbal Vitaal waarbij de gemeente aanstuurt op fusies binnen het Leidse voetbal. Veel clubs hebben het moeilijk en samen hebben ze nu teveel velden. Bij het samengaan van clubs kan een deel van de velden dus worden aangewend voor de nieuwbouw.

Tekst: Chris de Waard, Sleutelstad FM
Foto: de Vijf Meihal werd in 1968 (!) geopend als tijdelijke hal voor maximaal tien jaar. De bijnaam De Schuur is dan ook logisch...

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.