Nieuwsbericht

ZZ Leiden naar bekerfinale

Voor de vierde keer in tien jaar heeft Zorg en Zekerheid Leiden de bekerfinale bereikt. Landstede Basketbal won wel met 73-62, maar de marge die in de eerste wedstrijd was opgebouwd bleek voldoende. Tegenstander in de finale op 27 maart is SPM Shoeters.

Met een marge van negentien punten was Zorg en Zekerheid Leiden naar Zwolle afgereisd. In de wetenschap dat Landstede Basketbal in staat was om dit verschil op te kunnen halen, waarschuwde coach Eddy Casteels zijn spelers.

Ondanks deze waarschuwingen heeft Zorg en Zekerheid Leiden het erg moeilijk gehad. Voor rust deelde Landstede al een paar plaagstootjes uit, maar telkens was daar weer Worthy de Jong om nadelige marges weg te poetsen. De Jong sloot de eerste helft af met 16 punten, 8 rebounds, 4 steals, maar ook drie persoonlijke fouten.

Vier minuten voor de pauze was het verschil opgelopen naar acht punten (27-19), maar Zorg en Zekerheid Leiden wist die demarrage af te stoppen door een floater van Mohamed Kherrazi, gevolgd door vijf punten op rij van De Jong, die later door Landstede-coach Herman van den Belt werd omschreven als klasbak en iemand voor wie je naar wedstrijden gaat kijken. Een ruststand van 32-30 in het voordeel van de Zwolse formatie was geen slecht uitgangspunt voor het vervolg van de wedstrijd.

In de twee voorgaande wedstrijden was Zorg en Zekerheid Leiden in het derde kwart telkens machteloos tegen Landstede Basketbal. Dat leek dit keer in eerste instantie niet te gebeuren. Thomas Koenis had zijn vizier op scherp en schoot een paar ballen van de kop van de bucket raak om Zorg en Zekerheid Leiden in het spoor van Landstede Basketbal te houden. Nadat De Jong tegen zijn vierde fout was aangelopen en naar de kant was gehaald, ging het opeens mis bij de Leidse ploeg. Landstede sloot het kwart met een 13-0 run af om op 54-40 te komen. Opeens was er weer geloof in een stunt bij de Zwolse spelers en fans.

Binnen een minuut had Zorg en Zekerheid Leiden de schade gerepareerd via De Jong en een score plus bonus van Rogier Jansen. Het logische gevolg was een time-out van Landstede. Zorg en Zekerheid Leiden kwam zelfs nog dichterbij. Cashmere Wright pakte een steal en dunkte de bal af, De Jong verzilverde een lay-up en Koenis kwam goed door met een hoekje. Met nog zes minuten te gaan, was het 57-53. Twee minuten later bedroeg het verschil nog maar twee punten: 60-58. Landstede zette nog één keer aan, waarbij Jessey Voorn met twee driepunters op rij zijn ploeg voor ging. De Jong antwoordde nog wel met twee vrije worpen voor 66-62, maar daarmee was de Leidse koek voor de laatste drie minuten op. Jansen, Marquise Simmons en Koenis verdwenen naar de bank met vijf persoonlijke fouten. Landstede voegde nog wel zeven punten aan het totaal toe om de wedstrijd met 73-62 te winnen, maar Zorg en Zekerheid Leiden plaatste zich voor de bekerfinale.

“Ik ben enorm fier op hetgeen de jongens tot op het laatste hebben gedaan", stelde Casteels na afloop. "We waren gekomen om te winnen met de kwalificatie in het achterhoofd. Opdracht volbracht, zou ik zeggen. Je moet mentaal sterk zijn om tegen Landstede te spelen, want zij zijn mentaal enorm sterk. We hebben een aantal jongens die van dat niveau zijn met die mentale kracht en het besef waarover het gaat.” Vooruitkijken naar de wedstrijd van donderdag tegen Donar wilde Casteels nog niet. “We moeten morgen eerst maar eens kijken hoe de jongens uit de strijd zijn gekomen. Kherrazi en Wright speelden op een half verzwikte voet en Koenis kreeg gisteren last van zijn rug. Zij hebben zich opgeofferd. Alle wedstrijden zijn natuurlijk belangrijk, maar dit was een echte wedstrijd, erin of eruit. Donderdag is een wedstrijd in de long run naar het einde van het seizoen toe.”

Landstede Zwolle-ZZ Leiden 73-62 (eerste wedstrijd 67-86, totaal 140-148, ZZ naar finale)
Kwartstanden: 17-12, 15-18, 22-10 en 19-22.
Scores Leiden: De Jong 25 (11 rebounds, 3 assists, 4 steals), Koenis 15 (9 rebounds), Wright 9, Kherrazi 6, Jansen 3, Simmons 2 en Van der List 2. Topscorers Zwolle: Voorn 27 en Gibbs 11.

Tekst: Martin Hoekstra (ZZ Leiden)
Archieffoto Eddy Casteels: Richard Koolen

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.