Nieuwsbericht

Vijfde beker op rij voor ZVL-BAM

Het is de vrouwen van ZVL-BAM gelukt om voor de vijfde achtereenvolgende keer met de KNZB-beker aan de haal te gaan. In een tot de nok gevuld Hofbad in Den Haag won de ploeg met 7-10 van UZSC. ,,Het winnen van de beker went nooit”, lachte coach Tim van der Meer.

Een groot aantal camera’s en een uitverkocht Hofbad met een kleine vijfhonderd fanatieke supporters. Gepakt met spandoek en veel lawaai. Tijdens de spelerspresentatie was de spanning van de gezichten af te lezen. ZVL-BAM leek het beste met de druk om te gaan in de beginfase en kwam via Iefke van Belkum en Marianne de Groot op een comfortabele 0-2 voorsprong. Michelle Janssen mocht wat terug doen namens de Utrechters en scoorde de aansluitingstreffer. UZSC liet veel manmeer-situaties onbenut en verzuimde om de voorsprong te nemen. ZVL deed dat wel met Roline Schuijt (2-3).

UZSC-coach Rob Bijeman zag dat zijn ploeg worstelde met de spanning in de openingsfase. ,,We hadden last van finalestress, dat ga ik niet ontkennen”, reageerde Bijeman. ,,Vooraf deden we er alles aan om daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Zo hebben we ervaren speelsters als Kiki Geserick veel verantwoordelijkheid gegeven.”

ZVL begon goed aan de tweede periode. Malissa van Rijn zette de ploeg op 2-4. ZVL bleef op de been door een aantal goede reddingen van keeper Jalou van Helsuwé. Kort voor het einde van de tweede periode deed UZSC wat terug via Roxanne Frauenfelder (3-5).

Spanning terug 
UZSC bracht de spanning terug in de wedstrijd toen Michelle Janssen de Utrechters naar een 4-5 tussenstand loodste. Iefke van Belkum deed namens ZVL wat terug. Zij zette de ploeg uit Leiden op 4-6. Kort daarna kreeg Britt van Dam haar derde uitsluiting, waardoor ze het restant van de finale niet mocht uitspelen. In de absolute slotsecondes ging Inger Hanselaar alleen op het doel af. Ze faalde niet oog in oog met keeper Jalou Helsuwé en bracht het verschil weer terug naar één doelpunt (6-7).

In de beslissende vierde periode maakte ZVL een uitstekende start mee. Marlous Cabout tekende voor haar eerste treffer in de finale en zette de Leidse ploeg op 6-8. Kort daarna kreeg UZSC een vijf-meter. Onder grote druk van het publiek faalde Liselotte Smits niet (7-8). Toch konden de Utrechters niet doorstomen. Via Marianne de Groot zag UZSC de bekerwinst in rook opgaan (7-9) en Roline Schuijt maakte het leed voor Utrecht compleet (7-10).

Een nat pak 
Coach Van der Meer haalde traditioneel een nat pak, luttele seconden na het eindsignaal. ,,Het mag dan de vijfde keer zijn dat we hier met de beker omhoog staan, het blijft ontzettend speciaal”, reageerde de dolblije oefenmeester. ,,Maar deze editie hebben we meer dan verdiend gewonnen. Op een aantal vlagen in de derde periode na waren we steeds de bovenliggende partij.” Toch was oefenmeester niet altijd tevreden. ,,Manmeer-situaties speelden we niet uit en laat dat nou net onze kracht zijn. Vaak vergaten we uit te lopen, maar wat maakt het eigenlijk uit”, knipoogde Van der Meer.”

De coach is blij met de prijs, maar het seizoen is nog niet geslaagd. ,,Dit is een heel mooi begin, maar onze doelstelling was om alles te winnen wat maar te winnen valt. Daar hoort dus ook het landskampioenschap bij. Wel zijn we hier al erg blij mee.” Tijdens de huldiging was speciale aandacht voor ZVL-voorzitter Albert Spijker. ,,Hij is al een tijd lang ziek en bekeek alle verrichtingen vanuit het ziekenhuis via een rechtstreekse verbinding. Een groot hart voor de sport. Deze overwinning is ook een beetje voor hem.” Van der Meer moest zich snel uit te voeten maken, want er stond nog een groot feest te wachten in het clubhuis van ZVL. ,,Dat gaat nog wel tot de late uurtjes door.”

UZSC – ZVL-BAM 7-10 ( 2-3, 1-2, 3-2, 1-3)
Doelpunten ZVL-BAM: Marianne de Groot 3, Iefke van Belkum 2, Malissa van Rijn 2, Roline Schuijt 2, Marlous Cabout.

Scoreverloop: 0-1 Iefke van Belkum, 0-2 Marianne de Groot, 1-2 Michelle Janssen, 2-2 Liselotte Smits, 2-3 Roline Schuijt, 2-4 en 2-5 Malissa van Rijn, 3-5 Roxanne Frauenfelder, 4-5 Michelle Jansen, 4-6 Iefke van Belkum, 5-6 Esther Scheij, 5-7 Marianne de Groot, 6-7 Inger Hanselaar, 6-8 Marloles Cabout, 7-8 Liselotte Smits, 7-9 Marianne de Groot en 7-10 Roline Schuijt.

Tekst en foto: waterpolo.nl

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.